Rekordéri v ríši zvierat: ktoré zvieratá žijú najdlhšie?

2
118400

Koi KapreRekordéri vo svete zvierat, čo sa týka maximálneho veku dožitia, nie sú celkom istí. Svet zvierat je nesmierne bohatý a stále máme čo objavovať aj v prípade dlhovekosti. Prekvapiť môžu niektoré koraly, mušle, mäkkýše a morské tvory, ktoré celkom dobre nepoznáme. Fascinujú nás však fakty, ktoré nám svedčia o neuveriteľných číslach dlhovekosti. Človek sa dožíva v priemere 70 až 80 rokov, samozrejme podľa toho, o akú krajinu ide. Rekordéri sa dožívajú viac ako 100 rokov. Človeka však prekonávajú mnohé zvieratá.

Zvieratká, ktoré dávajú zabrať celé desaťročia
Domáce zvieratká ako pes, mačka, fretka, či zajac už bol ohľadom veku spomenutý v našom nedávnom článku. Viacero druhov opíc sa dožíva 40 alebo až 50 rokov. Rôzne druhy papagájov sa dožívajú až 80 rokov. Sú tak domácim miláčikom, ktorého ak si kúpite, budú ho dediť vaše deti a aj ich deti. Sú to pestrofarebné Ary, ktoré sú členmi domácnosti celé roky a fascinujú svojou dlhovekosťou. Vtáky, ktoré doma nechováme a dožívajú sa aj 60 rokov sú mohutné kondory andské, ktoré sú najväčšími lietajúcimi vtákmi na svete. Slon africký sa dožíva až 70 rokov a medzi dlhovekými živočíchmi nájdeme aj plazy ako sú varany a hatérie. O hatériách sme si už spomenuli, že sú ojedinelým druhom, ktorý prežíva bez zásadnej zmeny z čias dinosaurov a ide tak o dinosaura, ktorého nepostihlo vyhynutie. Tých najlepších 5 rekordérov si spomenieme nižšie.

5. Veľryba grónska (viac ako 100 rokov)

Veľryba grónska je nádherným cicavcom bez chrbtovej plutvy, ktorá obýva vody v arktických a sub-arktických oblastiach Atlantiku. Jej zaujímavosťou je, že nepláva veľké vzdialenosti, aby našla teplé vody na párenie a zmienky o nej môžeme nájsť aj pod názvom Arktická veľryba. Dorastá do dĺžky 20 metrov a vážiť môže aj 80 ton. Aj tento druh sa môže dožiť viac ako 100 rokov. Najväčším nepriateľom bol človek, no v 60-tych rokoch obmedzili jej lov. Zo všetkých zvierat obsahuje najhrubšiu vrstvu tuku vôbec. Ide o teplokrvného živočícha a tak je 50cm či 60cm hrubá vrstva tuku vlastne nutnosťou.

4. Jeseter (viac ako 100 rokov)

nádherná neobyčajná ryba jeseter, je lovená v mladom veku, kedy má kvalitné mäso. To je problém jeseterov, pretože kvalitné mäso má pri dosiahnutí veku 10 až 20 rokov. Problémom však je, že reprodukčná schopnosť, čiže schopnosť rozmnožovať sa je u jeseterov až vo veku 30 rokov a viac. To znamená, že vďaka lovu sa rapídne znižuje jeho populácia. Žije od Rusa po USA a Kanadu.

3. Žralok grónsky – Skalugsuak (200 rokov)

Žralok grónsky, tiež dohľadateľný pod názvom Skalugsuak obýva z pomedzi všetkých druhov žralokov najchladnejšie vody. Keďže jeho výskum netrvá dlho a je vedcom len málo známy, podľa viacerých odhadov a výskumných prác sa odhaduje, že sa môže dožívať aj veku presahujúceho 200 rokov. Svedčí o tom svalovina a stavba tela. Zaujímavé je, že konzumáciou jeho mäsa by sme si spôsobili veľmi vážne zdravotné problémy. Obsahuje totiž niekoľko jedov, ktoré by iné živočíchy zabili. Aj preto žije pokojným životom bez ohrozovania inými živočíchmi a lovcami.

2. Koi kapre (226 rokov)

Rybičky, ktoré sa objavujú aj v našich jazierkach, boli vyšľachtené v Ázií a dnes poznáme desiatky rôznych druhov. Najznámejšie sú biele s oranžovými alebo inými farebnými fliačikmi, alebo celkom zlaté. Koi kapre nie sú len ozdobou v jazierkach, ale aj v akváriách, tvoria dôležitú súčasť niektorých japonských záhrad, no vydržia naozaj veľa. Prežijú všade, kde je dostatok kyslíka a bez stravy vydržia aj viac ako týždeň. Vyznačujú sa dlhovekosťou, hoci sa zaručene nikomu nepodarilo presne odsledovať, koľko vlastne dožijú. Hovorí sa, že raz sa to predsa len podarilo v Japonsku. Malo ísť o rybičku menom Hanako, ktorá zomrela vo veku 226 rokov. To znamená, že ju muselo vlastniť viacero majiteľov. Jej smrť dúfajme že spôsobená vekom zastihla majiteľa Komeiho Koshiharu. Mala 7 a pol kilogramu a 70 centimetrov. Každého svojho pána počúvala na meno, čiže ak niekto zopakoval jej meno nad hladinou, vynorila sa. Zomrela v roku 1977.

1. Korytnačka galapágska (255 rokov)

Najstaršie zviera na svete celkom bola korytnačka menom Adwaita. Narodila sa v roku 1750 a vo veku 255 rokov zomrela 22. marca 2006 v zoologickej záhrade Alipore v indickej Kalkate. Do Indie ju priviezol Robert Clive ešte v časoch Východoindickej spoločnosti z ostrova Aldabra na Seychellách. Tam žijú aj ďalšie dlhoveké korytnačky a darí sa im v súčasnosti lepšie, než v minulosti najmú vďaka ochranným programom. Sú rôzne ostrovy, na ktorých sa veľké suchozemské korytnačky vyvíjali a tvorili aj samostatné druhy. Seychelly, Galapágy, alebo aj Maurícius sú domovom veľkých korytnačiek, ktoré zažili časy, kedy sa písala moderná aj nedávna minulá história. V roku 1965 napríklad zomrela korytnačka galapágska vo veku 188 rokov. Volala sa Harriet a žila na ostrove Tonga.

Comments are closed.