Ježko je mäsožravec, jablká na chrbte by ho v skutočnosti zabili

1
37181

Ježkovia žerú mäsoAko deti si spomíname na rôzne animované rozprávky a kresby známych českých výtvarníkov, animované rozprávky a knižky. V mnohých sa objavuje ježko s ovocím na chrbte. Toto zvláštne a nereálne spojenie kopírovali celé roky ďalší ilustrátori do rôznych kníh a grafík. Vždy už ale šlo o skreslenie skutočnosti a priblíženie obrázkov deťom. Tie si však mylne potom myslia, že jabĺčka a hrušky sú to, čím sa ježkovia živia. Nie, nie je tomu tak. Jediný prípad, kedy sa jablko môže dostať na ježka je ten, kedy bol ježko v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste a dostal náklad padavky priamo zo stromu.

Ježko je mäsožravec
Jež je mäsožravec, v najväčšej miere však hmyzožravec. Pokojne zabije aj myš, nepozorného potkana, ale aj hada. Pochutí si ale hlavne na červoch, dážďovkách a rôznom hmyze. Hoci je životnému prostrediu prospešný ako požierač hmyzu, sám máva problémy s blchami, alebo inými parazitmi. Môže za to aj jeho pichliačmi posiata srsť. Pichliače sú pritom len evolúciou zhrubnuté chlpy, medzi ktorými môžu prežívať nerušene parazity a ježko si s nimi sám nedokáže poradiť. V každom prípade však jablko napichnuté na pichliačoch môže spôsobiť vážne problémy. Okrem mäsa v malej miere môže skonzumovať niektoré druhy zeleniny, no bežne sa živí aj orechmi alebo žaluďmi.

Ovocie na chrbte je nebezpečné
Ježko sa ho totiž nemusí vedieť zbaviť. Malé jablko by mohlo odhniť a spôsobiť mu vážne problémy. Väčšie jablko mu k problému pridá aj vyššiu váhu a nerovnomernosť pri pohybe, čím si zaťaží labky. Nezabúdajme na ďalší problém a to ten, že kým ježko má bežne sfarbenie, ktoré je schopné splývať s prostredím, pohybujúce sa jablko niekde v lístí už bije do očí komukoľvek a aj predátorom ako psom, mačkám, ľuďom hlupákom, líškam a podobne. Hnijúce jablko tiež priláka ďalší hmyz a aj neželané osy, včely… skrátka hlúposť, ako jablko na pichliačoch je vecou, proti ktorej by dnes ochranári protestovali a robili kampane. Pôvodní autori rozprávok to však nemysleli v zlom. Že by tým v skutočnosti ježka zabili, asi netušili.

No nie je to krásne zvieratko?

Našli ste v jeseni slabého ježka? Možno potrebuje pomoc. Niekoľko rád nájdete v staršom článku tu.

Comments are closed.