10 zaujímavostí o hrochoch: veľký a nebezpečný cicavec

0
15674

Hroch je nádherný a mohutný cicavec. Na svete v minulosti existovalo viacero druhov. V dávnej minulosti sa samostatne vyvíjali druhy v Indii a ešte pred viac ako storočím žil vzácny druh hrochov aj na Madagaskare. Hroch ako obojživeľný cicavec veľkých rozmerov pôsobí milo a zábavne. Nebezpečné zviera je ale všežravcom, ktorému nerobí problém na jeden zácvik veľkej papule rozlámať čokoľvek. Zostavili sme zopár zaujímavostí, ktoré ste možno o hrohoch ani nevedeli.

Hroch Afrika, riečny kôň

  1. Latinský názov pre rodové označenie hrochov znie hippopotamus. Ide o grécke pomenovanie, ktoré môžeme preložiť ako riečny kôň. Z tohto názvu vyplývajú názvy takmer na celom svete. Výnimkou sme len my a Česi. Niektoré slovanské krajiny a Turci zviera nazývajú vo svojom jazyku v preklade nílsky kôň.
  2. Najbližší príbuzní sú hrochom veľryby.
  3. Hroch miluje spoločnosť. Žije v skupinkách 10 až 100 jedincov. Len ojedinele narazíte na samotára.
  4. Má len štyri prsty na každej poriadne hrubej nohe. Medzi prstami sa nachádzajú plávacie blany.
  5. Hrošia koža je mimoriadne hrubá. Aj preto vzniklo prirovnanie k hrošej koži. Napriek hrúbke je však veľmi citlivá na poškodenie aj slnečné žiarenie. Pred ním sa chráni vylučovaním olejového sekrétu. Je to ako keby si hroch vyrábal opaľovací krém automaticky na vlastnej pokožke.
  6. Priemerná váha hrocha sa pohybuje od 3 ton do 4,5 tony. Napriek tomu dokáže v ohrození vytrvalo bežať a stále mu zostane energia na silnú obranu.
  7. V minulosti hrochy obývali takmer celú plochu Afriky. Žiadne pozostatky sa nenašli na úplnom severe Afriky až na rozdiel od nivy rieky Níl, kam jeho výskyt siahal v celom povodí rieky Níl. Dnes sa nachádzajú miesta výskytu rozptýlené v rôznych národných parkoch a v divočine.
  8. Ak narazíte na hrocha na vzdialenosť len pár metrov, utekajte, čo vám sily stačia. Vyzerá nemotorne a krotko, v skutočnosti ide o jedno z najnebezpečnejších zvierat Afriky, aj sveta.
  9. Hroch je šikovný staviteľ a lezec. Ak vylieza z vody po strmom svahu, je schopný zeminu na brehu mierne vydupať do schodíkov, aby sa jemu, aj všetkým ostatným šliapalo lepšie.
  10. Pod vodou vydrží aj dve desiatky minút. Stáva sa to však výnimočne, pri osamotení a útoku predátorov. Bežných je pár minút, ktoré stačia na to, aby hroch prešiel pokojne po dne rieky na druhý breh. Nerobí mu však problém ani plávanie.