Zubný lekár pre najmenšie deti: ako vyberať správneho

0
1389

O detský chrup je nevyhnutnosť starať sa už od malička. Nesprávny vývin a zanedbávanie mliečneho chrupu má za následky vážne poškodenie zubných lôžok a ďalšieho vývinu pravých zubov. Domáca zubná starostlivosť nie je v žiadnom prípade dostatočná a preto je dobré venovať obzvlášť pozornosť aj preventívnym prehliadkam a ošetreniam aj chrupu malých detí.

Ako však vybrať správneho zubára?
T6reba priznať, že špecialistov, alebo pedodontikov, ktorí by mali klientelu výhradne pre deti veľa na Slovensku nemáme. V prvom rade sa spoliehajte na odporúčania známych, a zároveň na zdroje z internetu, kde je diskusií viacero. Správne ambulancie, ktoré sa orientujú na detských pacientov majú znalosti orientované na detský chrup a tým sa to nekončí. Najvhodnejšia kombinácia poskytovaných služieb pre deti je, ak lekár poskytuje liečbu zúbkov najmenších detí, zároveň poskytuje liečbu chorôb slizníc a venuje sa prevencii zubného kazu.

Najčastejší spôsob, ako mamičky riešia zubnú starostlivosť je, že so svojim dieťaťom zájdu za klasickým zubárom. Každý zubár by mal mať skúsenosti s najmenšími pacientmi a mal by byť pripravený pomôcť aj práve im. Netreba však ani dodávať, že zubár je pre deti spojený vždy s bolesťou a nepríjemným zásahom tam, kde bežne s ničím podobným nikto nevchádza. Detský zubár má a riešenie ambulancie iné, ako pri dospelom. Hoci ide o značnú investíciu a na Slovensku pre ňu klasicky nie sú peniaze, čakárne by mali vyzerať ako tie v západných krajinách. Pre deti tam je stôl so zábavou, hračkami, kreslenie, či televízor s rozprávkami. Čo najviac deti odpútať od myslenia, čo ich čaká, ak to už poznajú. Napríklad stresu a stresovaniu detí sa dáva malý význam pri výchove, no koniec koncov stres u detí, ktorému sa dá predchádzať môže mať za následok niekoľko ďalších komplikácií.

Dnes je internet cenným nástrojom, pre získanie informácií o referenciách. Preto sa určite informujte vo vlastnom meste o prítomnosti špecializovaných zubárov pre deti. Dokonca niektoré väčšie základné školy disponujú zubármi.