Zmeny pozadia a farieb Facebooku sú riskantnou bezpečnostnou hrozbou

0
2516

Červený FacebookZmena pozadia a farieb na Facebooku bola vždy oblasť, ktorá nebola jasná, bola plná podivných informácií, rôznych návodov zaručenej zmeny, ale hlavne všetky tieto miesta boli plné reklamy niekam, kam to nemalo ani logiku ani zmysel. Raz niekto v minulosti prišiel s tým, že modrá je už fádna a tak je možné zmeniť pozadie a farby podľa predstáv. Lenže boli to rôzni podvodníci, čo povytvárali skupiny, kde ak pozvete všetkých priateľov, zaručene sa vám zmení pozadie na iné a podobne. Využila to aj jedna česká lacná webhostingová spoločnosť, ktorá nekalými praktikami, nechutnými podvodmi, spamovaním a tiež nechutným vyhrážaním sa nielen voči mojej osobe, pošpinila nakoniec sama svoje meno. Tá vytvorila skupinu sľubujúcu zmenu farieb na Facebooku, pričom len využila viralitu a lacný reklamný priestor na opakované spamovania. Prípadne si len zaplatila toho, čo to celé vymyslel. Kým minulosť je plná rôznych zmien farieb, ktoré pozostávali skôr z rôznych nastavení v prehliadačoch, dnes je jasné, že Facebook sám inú farbu nikdy neponúkal a zatiaľ to ani nemá v plánoch. Momentálne je online jedna hrozba, ktorá číha na užívateľov prehliadača Chrome.

Červený facebook na Google Chrome
Prehliadač Chrome umožňuje stiahnuť plugin, ktorý prerába Facebook na červený. Avšak veľký pozor. Po inštalácií a prihlásení má plugin prístup k viacerým interným miestam v prehliadači ako aj k vášmu heslu a pravdepodobne aj ku Cookies. Ihneď sa tak dostáva k všetkému, čo potrebuje, aby ktokoľvek iný dokázal zneužiť vaše údaje. Vo vašom mene sa vám na nástenke zobrazí hlásenie o tomto plugine, ale rozposielate ho automaticky aj ďalším. Podľa niektorých informácií tí, ktorí nemajú Google Chrome, správu vidia v inej podobe, ako napríklad súťaž a podobne. Pokiaľ sa objaví zaručený spôsob zmeny pozadia a farieb na Facebooku, určite o ňom budeme informovať. Momentálne by však malo byť pre každého prednejšia ochrana vlastného súkromia, prihlasovacích údajov, ale tiež počítača pred podobnými falošnými aplikáciami, ktoré v skutočnosti nesú podvodné zlodejské procesy namierené proti vám.

Ochrana proti inštalovanému pluginu
Odhláste sa z členstva na Facebooku v akejkoľvek skupine, ktorá by mohla byť spojená s niečím takýmto. Následne v aplikácií Google Chrome prejdite do ponuky menu, následne na Nástroje, rozšírenia a tak odstráňte všetko týkajúce sa rozšírenia. Aplikácia sa už nedá nájsť vo výbere rozšírení na stránkach Chrome. Návod je teda skôr pre tých nepozorných, čo vec testovali a boli pokusnými ovcami. Odporúča sa tiež informovať priateľov o tomto probléme, zmena hesla do Facebooku a väčšia obozretnosť. Hackeri, autori vírusov a rôzni podvodníci predsa nebudú chcieť preraziť niečím nezaujímavým a nelákavým. Vždy to bude niečo, čo ľudia chcú mať, vyskúšať, alebo využiť.

Zmena pozadia jedine len u vás
Pokiaľ túžite po zmene pozadia, táto možnosť nebola zatiaľ za celé roky ani raz potvrdená, ohlásená, ani plánovaná. Ak existuje nejaký spôsob zmeny pozadia, vždy ide o len lokálnu zmenu. Jedine vo vašom počítači sa tak môže zmeniť pozadie tak, aby ste ho vy sami videli iné. Opakovane ide však o rôzne hrozby a podvody, ktoré nakoniec končia veľmi zle. Prípad z januára tohto roku je o tom istom, kedy stránky redfbprofile.info priniesli celkom slušne veľký podvod so zmenou na červeno a ružovo. Bolo nutné nainštalovať si pár aplikácií a v skutočnosti, ako inak, šlo o vírus a ďalšiu pliagu.