Ženatí muži žijú dlhšie ako slobodní: vieme prečo a vy to viete tiež

0
2879

SvadbyTo, že ženatí muži sa dožívajú vyššieho veku v priemere, než muži slobodní, je už dávno známa vec. Celé desaťročia známa informácia, že ženáči chodia po tomto svete dlhšie, spôsobila uvažovanie smerom, že manželstvo poskytuje mužom pohodlie a bezpečie, nutné pre spokojný a dlhý život. Lenže nie je to celkom tomu tak, alebo lepšie povedané – len vďaka tomu. Vy sami sa môžete vo svojom okolí presvedčiť o tom, že za dlhším životom ženáčov môže najmä to, akí ľudia do manželstva vstupujú a nie to, aké samotné manželstvo bezpečné a pohodlné je.

Manželstvo je pohodlie, ale nie pre každého
Áno, ženatí muži majú menej starostí, aj keď vieme, že v manželstve sa môžu žrať so svojou polovičkou deň čo deň. Lenže je to do určitej mieri pohodlie, opora. Mnohé veci muž nerieši sám a o problémy sa často delí. Berme priemer, nie manželstvo groteskné z komédií a vtipov, ktoré sa ako prvé možno vybaví niektorým slobodným ľuďom. Pravdou však je, že manželstvo nie je pre každého a práve tu je dôvod, prečo naberá nadpis článku na význame.

Manželstvo je len pre dobrých chlapov
Do manželstva sa hrnú len tí „dobrí chlapi“. Duševne zdraví, fyzicky v poriadku, ale aj morálne na dobrej úrovni, muži nepotrebujúci lietať, užívať si život neprestajne v rôznych formách, ale muži možno o niečo pokojnejší so zmyslom pre rodinu, možno trochu pre tradície. Následne rodina, prvé dieťa a city o niečo viac zmenia muža na starostlivého človeka so zmyslom pre väčšiu spravodlivosť a udržanie rodiny. Samozrejme, príklady z nášho okolia to potvrdzujú, aj vyvracajú. Manželstvo prináša istoty udržania a vzájomnej podpory, citovej, sexuálnej, existenčnej aj finančnej. Je to však aj láska, ktorá pôsobí ako tmel a tá dokáže divy.

Vo svojom okolí si môžete sami spraviť podrobnejší prieskum, ktorý potvrdí, že do manželstva sa nehrnú skôr ľudia finančne na dne, ľudia nezdraví, komplikovanej povahy, duševnej vady, zaborení nezdravo do práce, nestíhajúci nič, alebo takzvaní starí mládenci, nakoniec žijúci i tak osamote. Týmto článkom sa nedotýkame párov žijúcich v partnerskom zväzku. Pokiaľ fungujú ako manželstvo dlhodobo a rozdielom je pre nich len nepodpísaný papier a chýbajúce nepozerané svadobné foto a video na polici, týka sa ich vlastne zväčša rovnaký osud, ako manželstvo klasické.

Aký je váš názor? Zaujíma nás. Píšte nám do komentárov.