Zdravie na dovolenke: Morský ježko jednou z nástrah v mori

14
30469

Dovolenka je vždy príležitosťou na oddych, skúšanie nových vecí, ochutnávanie jedál, neznámych dobrôt, ale aj menej pozornosti na neznámych miestach. To isté platí aj o mori, pobreží, presnejšie o oblastiach s kamenistým pobrežím a útesmi. Naraziť totiž môžete na obyvateľa pobrežných vôd, ktorý môže zraniť. Najmä pokiaľ sa podceňuje ostražitosť.

Prvá pomoc
Najčastejšie sa človeku podarí zraniť chodidlo, alebo prsty na nohách. Ježko sa vyznačuje silnými a pevnými pichliačmi, ktorými chráni svoje mäkké telo. Obalené v pancieri s dlhými čiernymi ostňami dokáže napriek svojej malej veľkosti zraniť veľkého človeka. Prvá pomoc je nestúpanie na takto zranenú nohu a je potrebné sa dostať z vody von. Pinzetou, alebo prstami vybrať pichliače z nohy s ostražitosťou, aby sa pichliač nezlomila nezostal v nohe. Pokiaľ zostane v nohe, hrozí riziko zápalu rany a hnisavého poranenia. Viacero miest a rád odporúča nohu namočiť do horúcej vody aspoň na 20 minút a tak vybrať pichliače. Ranu je dobré opláchnuť vodou a vydezinfikovať. Vybratý pichliač celý by mal znamenať úspešný zákrok. Horšie sú pichliače, ktoré zostanú vo svalovine, kde pomôže len lekár. Lekára však vyhľadajte aj v prípade, že rana aj po vybratí pichliača bude zapálená a hnisať.
Treba však dodať, že morský ježko neobsahuje žiaden jed, ani pichnutie nie je otrávené ani nič, čo sa nachádza na internetových diskusiách. Poranenie nie je smrteľné, ani ukrutne bolestivé. Pichliače môžu byť menšie, alebo v priemere hrubé až 2 mm.

Kde sa s ježkom stretnete?
Ježko potrebuje na prežitie pevný podklad. Jemné pieskové pláže s jemným pieskom a neustálou zmenou podkladu sú menej obľúbenými miestami. Najviac sa ich ukrýva v kamenistých pobrežiach a najznámejšie lokality s jeho výskytom sa nachádzajú v Chorvátsku, Taliansku, v Čiernej Hore. Vyskytuje sa však v azda v celom Stredozemnom mori, Červenom mori aj Perzskom zálive. Je prirodzeným obyvateľom morí a premnoženie morských ježkov je jednou z informácií, ktoré Vám delegát pri príjazde na miesto dovolenky povie, prípadne o tom informujú tabule. Dobré je však mať vhodnú obuv do vody. Kamenisté a koralové podložia si celkovo vyžadujú obuv do vody, ktorá chráni vo vode zmäknutú pokožku a aj hrubšie vrstvy tvrdšej pokožky na chodidlách, ktorá je vo vode oveľa viac zraniteľnejšia, než za sucha.

Comments are closed.