Výživa: Katastrofálne poruchy prijímania potravy a ich dôsledky

0
5039

Poruchy stravovaniaPočasie sa stále viac podobá tomu jarnému a príjemné slnečné dni nás donútili upozorniť na problémy s diétami, váhou a nepochopiteľné a príšerné poruchy stravovania. Keďže mnoho ľudí práve čas medzi Vianocami a letom považuje za to obdobie, kedy by sa mali zbaviť nadbytočných kilogramov do plaviek pripravili sme pre vás rebríček tých najznámejších  porúch, ktoré vám postavu ani život určite nezlepšia.

Anorexiou a bulímiou to všetko začalo

Anorexia
ako jedna z najznámejších a najrozšírenejších porúch prijímania stravy nás ohrozuje. Je to predovšetkým duševná porucha, pri ktorej si nielen dámy myslia, že sú pri a tučné a nepáči sa im ich telo.  Je všeobecne známe, že pri tejto „diéte“ sa človek snaží znížiť svoju hmotnosť s čo najmenšími porciami, a nakoniec skončí na jednom jablku, či dokonca iba vode. Okrem neprijateľne malých porcií však stále zvyšujú telesnú aktivitu a snáď ani nemusíme dodávať, že častokrát končia tieto prípady smrťou. Podľa najnovších informácií, osem ľudí z desiatich trpiacich anorexiou, tejto chorobe aj podľahne. Najkritickejšie je obdobie od puberty až do stredného veku, môže sa však vyskytnúť aj u starších a jej spúšťačom je mnohokrát zvrat v živote alebo zlá životná skúsenosť.

Bulímia
je  spolu s anorexiou najznámej poruchy prijímania stravy. Pri bulímii človek pojedá príliš veľké množstvo jedla, ktoré následkom výčitiek svedomia nakoniec dobrovoľne vyvráti. Touto chorobou tiež najčastejšie trpia mladí ľudia, najčastejšie začínajú v období puberty. Ako spúšťačom je časté vysmievanie spoločnosti kvôli postave, pokusy o samovraždu, depresie a nízke sebavedomie. Bulimika spoznáte podľa častých návštev toaliet, červených očí a odratých hánok od vyvolávania zvracania, po čase začínajú mať problémy so zubami a vlasmi z nedostatku živín a taktiež so spánkom.

Prepchávanie sa a pojedanie čudných predmetov je tiež bežné

Fatorexia je ďalšou z porúch. Pri nej ide zas o neuveriteľné prejedanie sa do nadrozmerných veľkostí. Takisto ako pri anorektikoch, ktorí nevidia, že sú chudí, ani fatorektici nevidia nadbytok tuku na ich tele. Majú pocit, že hocičo zjedia, či už ide o mastné a nezdravé jedlá, alebo niekoľko chodov za sebou, že z neho nepriberajú. Neuvedomujú si, že oblečenie si musia kupovať v čoraz väčších veľkostiach a taktiež si neuvedomujú, že tuk v ich žilách ich môže zabiť. Strie a celulitída je to najmenej oproti infarktu a nedostatočnej srdcovej činnosti.

Ďalšou z nevysvetliteľných porúch je pica syndróm. Ide o jav, keď ľudia pojedajú nejedlé veci. Nehovoríme tu o deťoch, ktoré obkusujú stenu alebo farbičky. Najčastejšie sa tento jav vyskytoval u detí, ľudoch po operácii žalúdka, alebo pri deťoch s parazitmi. Teraz však ide o poruchu, ktorou trpí čoraz viac ľudí. Nedávno spustená relácia My Strange Addiction, ktorú môžete nájsť na Youtube, je skvelým príkladom. Ukazuje nám ľudí, ktorí jedia cigaretové ohorky, chlpy svojej mačky či popol svojho manžela. Spúšťačom tejto poruchy je zvyčajne nejaká traumatizujúca udalosť v ich živote. Ľudia nevedia vysvetliť prečo to robia, ale keby s tým prestali, zabilo by ich to. Takisto ich však môžu zabiť aj veci, ktoré pojedajú, nakoľko to bývajú aj ostré veci či toxické látky.

Bio, eko a alko
Tieto skratky vám napovedajú o akých ďalších poruchách budeme hovoriť. Ďalšou nezmyselnou poruchou je ortorexia. Ide o prehnané vyberanie si potravín, pričom si ľudia zakladajú na to, aby boli ekologicky pestované, aby jedli „zdravé“ jedlo. Ortorektici častokrát plánujú svoj jedálny lístok aj na dva dni dopredu  a strach z toho, že by mali prehltnúť niečo, čo nie je v súlade s prírodou ich privádza do šialenstva. Nejde o tú najhoršiu poruchu stravy, ale stále treba myslieť na to, že nič prehnané nemôže byť dobré.

Ďalšou poruchou je typická celebrity hlúposť zvaná drunkorexia. Názov vznikol z dvoch slov- drunk a anorexia.  Táto porucha spája alkoholizmus s anorexiou. S touto poruchou bojovala aj známa Amy Winehouse. Pri tejto poruche ľudia nejedia, iba pijú alkohol.  Pitie alkoholu na večne prázdny žalúdok však má zlé účinky a drunkorektici si často myslia, že cukor obsiahnutí v alkohole im nahradí celodennú potrebnú dávku príjmu cukru. Za začínajúcu drunkorexiu sa považuje aj to, keď vynecháte napríklad obed, aby ste si večer mohli dať o dva-tri drinky viac a nepribrali ste.

 

Zdroj foto: Channel4