Vyskúšali sme si edukačnú online hru pre deti Little Lane

0
5956

Online hry a aplikácie sú dnes celkom bežnou záležitosťou. Kým niektoré sa hrajú na edukačné, nie vždy vedia reálne dieťa zaujať a prinútiť ho uvažovať, učiť sa a prekladať si slovíčka do angličtiny. Nedávno sme prišli do styku s hrou Little Lane, ktorá je distribuovaná v školách skrz Stiefel elementary a od decembra aj v kníhkupectvách Martinus, ktorá je postavená na dostupnosti online. Spoplatnená hra za pár eur je k dispozícií cez webový prehliadač a tak je nutnosť mať internetové pripojenie. Hlavným dôvodom tohto riešenia môže byť fakt, že poskytovateľ herného prostredia priebežne pridáva v rámci roka aj ďalšie vylepšenia, ktoré sú tak priamo prístupné z ich aplikácie. Licencia pre školy je v iných cenách a len doteraz je zapojených 160 materských škôl a základných škôl.

Little Lane

Prihlásenie a úvod
Do svojho účtu na stránkach littlelane.eu sa prihlási každý držiteľ prihlásenia, prípadne škola. Hra sa sprístupní na hlavnej stránke práve až po prihlásení a nainštalovaní drobnej aplikácie Microsoft Silverlight. Niektorí hráči podobných aplikácií ho však môžu mať už nainštalovaný, takže ich ani na tých pár sekúnd nič nezdrží. Úvod samotnej hry je tvorený animovaným obrázkom s pohyblivými časťami, ktorý má predstavovať mesto. V ňom sú domy s nápismi a rôzne okolité predmety. Pre dieťa je však podstatná práve každá jedna z budov. Predstavujú herné okruhy zamerané podľa toho, čo predstavuje nápis. Dobré je neprehliadnuť horný výber štátnych vlajok, kde sa nachádza anglická aj slovenská. Táto časť totiž podstatne mení jednak jazyk v celej aplikácií, ale hlavne určitú úroveň znalostí. Musím priznať, že sám som sa v anglickej verzii trochu stratil, ale to len pre ochabujúcu slovnú zásobu.

Little Lane edukačný program

Hry po anglicky aj po slovensky
Pexeso pozná každý. V tomto prípade je každé jedno slovíčko aj vyslovené mužským, alebo ženským hlasom. Počujete tak a zároveň vnímate, kde je čo. Na precvičovanie pamäte jednoduché, no svojim spôsobom je to tip pre precvičovanie aj práce s myšou. Majitelia tabletov s Windows to budú mať o niečo jednoduchšie. Zjednodušená tajnička je precvičovaním si písmeniek a skladby slov. Hlas povie, ktoré slovo je potrebné poskladať a vašou úlohou je pomocou myšky klikať na tie písmenká, ktorá patria do slova v správnom poradí. Malý hráč potrebuje poznať písmenká s hádaním to totiž nejde.

Little Lane edukačný program

Úloha nájdi slúži pre precvičovanie pomenovania vecí a rozoznávanie farieb. Táto konkrétna hra bude ideálna skôr pre I. a II. ročník základného stupňa. V časti o zvieratkách je na výber jeden z troch okruhov zvierat a samozrejme obtiažnosť, podobne ako aj pri slovíčkach. Úlohou je prečítať si popis zvieratka a vybrať to správne. V hre abeceda si hráč precvičí výber správneho predmetu z výberu troch, v ktorom sa má ukrývať zobrazené písmenko. Celá táto časť je hovorená slovom a viditeľná vizuálne. Pri tejto, ale aj ďalších hrách je dobré sa zoznámiť s faktom, že ľudské časti tela sa tu objavujú v podobe častí tela robota, nie človeka. Samozrejme, sú tu aj ďalšie hry. Vždy je základom pracovať s myšou, počúvať hovorené slovo a plniť úlohy podľa zadania. Niektoré skladačky vyžadujú klikať na ponuku predmetov a tie sa zobrazia priamo na displeji.

Little Lane edukačný program

Všetko s hlasom a výslovnosťou
To, čo rodičia chcú pri deťoch a učitelia taktiež pri výučbe slovenčiny, alebo angličtiny, je pravopis a výslovnosť. Nepochybne, ako inak. V prípade tejto hry je vyslovené všetko. Pri rôznych jednoduchých hrách, či komplikovanejších úlohách počujete jednotlivé slovíčka, či vety. V závere každej hernej úlohy nakoniec jeho riešiteľa čaká verdikt, opäť v jazyku, ktorý si vyberiete.

Little Lane edukačný program

Plusy

  • veľký význam pre zoznamovanie detí s počítačom a zároveň s pútavou formou, ako sa venovať slovenčine a angličtine zároveň.
  • slovenčina aj angličtina nie sú v sebe, ale oddelene
  • grafika a hlavná ponuka tvorená obrázkami imaginárneho mestečka, čo detí skôr nadchne ako ponuka menu tvorená textom.
  • všade prítomný hlas v slovenčine, prípadne v angličtine
  • dieťa je schopné samostatne fungovať v celej aplikácií.
  • v jednej hre sa okruh predmetov a slovíčok mení podľa okruhov (zvieratá, časti tela, ovocie a pod.)
  • domácnosti (nie školy) stojí ročná licencia na prístup do hry 3,3 € za rok.

Mínusy

  • bez pripojenia na internet si hru nezahráte
  • pokiaľ neuhádnete, čo je na obrázkoch (napríklad fašírka) je vhodnejšie začať postupne s jednotlivými hrami od začiatku. Všetky hry sú dostupné v rôznom poradí, ale predsa len pre lepšiu istotu, čo symbolizujú niektoré obrázky sa oplatí ísť postupne.
  • mne osobne chýba bodový systém. Hra disponuje rozličným záverečným verdiktom, ktoré dieťa ohodnotí, no chýba mi stupienok víťazov a motivácia ďalej a ďalej prekonávať najlepší výsledok na ešte lepší (ukladanie najlepších výsledkov).

Výborný pomocník schopný zaujať
Hrateľná hra prostredníctvom stránok www.littlelane.eu má časom prinášať aj inovácie, budúci rok má v rámci tabletov plne podporovať aj iné systémy mimo OS Windows. Podobné aplikácie nachádzajú uplatnenie v rodinách s malými deťmi, ktoré sú už zoznámené s písmenkami, vedia čítať a najmä vedia pracovať aspoň v základoch s myšou na počítači. Hlavným plusom je nepochybne forma spracovania, ktorá je síce online, no stále rozlíšiteľná a zaujímavá pre dieťa. O niečo staršie deti, alebo jazykovo skúsenejšie využijú anglickú verziu, ktorá dá zabrať aj niektorým dospelým, čo to trochu s angličtinou flákajú. Svojim spôsobom je tak vhodná na precvičenie angličtiny aj rodičov, či niektorých učiteľov, nie len detí. V základnej verzii je celkovo 15 hier, ktorá vedia dieťa zaujať a zdržať na pomerne dlhý čas.