Ako sa nakrúca seriál Búrlivé víno, ako aj mnoho ďalších?

0
2360

O tom, ako prebieha práca filmárov pri tvorbe televíznych seriálov, sa mohol divák presvedčiť a dozvedieť niečo viac vždy z rôznych reality show, dokumentárnych filmov typu „Film o filme“ a rozhovorov s hercami, či tvorcami so zábermi z nakrúcania. Aj slovenské seriály vznikajú v ateliéroch, ktoré dokážu plne nahradiť nakrúcanie v bytoch, veľkých podnikoch a na ďalších miestach. Ťahať techniku, hercov z miesta na miesto, zabezpečovať „výpravu“, dopravu pre všetko, to je riadna makačka. Plus taká záležitosť, ako povolenia a dane pre nakrúcanie na niektorých miestach. Filmové ateliéry sú neoceniteľnou výhodou Hollywoodu (a iných tovární na sny) pri filmoch a televízií pri seriáloch. Rovnako tak vznikajú aj slovenské seriály, vrátane tých najznámejších. Pocit, že ide o klasické byty a domy dotvárajú zábery z vonka a scény z exteriérov, o ktorých sme už písali.

Tajomstvo, už neraz prezradené, je v stavbe a prestavbe kulís
O tom, ako vyzerá poloha miestností seriálu Búrlivé víno už priniesli informácie rôzne časopisy, roky obľúbená Eurotelevízia a vidieť niečo bolo aj v občasných príspevkoch zo zákulisia v samotnej televízií. Obľúbený seriál na Markíze vzniká pod strechou ateliérov, v ktorých je každá jedna stavba vytvorená s takou presnosťou a vybavením, akoby šlo o skutočné bývanie. Vznikajú tak celé steny, ktoré neskôr tvoria steny miestností. So skutočným obkladom, nábytkom a dielmi niekedy upravenými pre potreby nakrúcania. Drevo a skladacie diely sa pritom dajú v prípade nutnosti posunúť. Postavené miestnosti pritom môžu mať len dve, alebo tri steny, chýbať im môže najmä stena z pohľadu televízneho diváka. To samozrejme preto, že sa v nej nachádza všetka technika a televízny štáb s hneď niekoľkými kamerami. Funguje to podobne, ako sme vám neraz popísali nakrúcanie filmu v našich článkoch. Jedna scéna je tak nakrúcaná na hneď niekoľko kamier s dôrazom na buď jednu, alebo druhú hovoriacu postavu, prípadne na všetky postavy v miestnosti. Scény seriálu Búrlivé víno vznikajú o niečo rýchlejšie než pri filme. Je to vlastne tak bežné pri každom seriály. Avšak aj samotní herci sú dôvodom, prečo zdržanie nemusí byť vôbec veľké. Ak panuje výborná priateľská atmosféra a tréma nie je, ide to rýchlo.

Z obývačky rovno do kancelárie, či ordinácie
To najzaujímavejšie na celom nakrúcaní je však fakt, že interiéry známe zo seriálu sa v skutočnosti môžu nachádzať hneď vedľa seba. Ak teda jedna postava uniká z miestnosti u Dolinských do inej miestnosti niekam do mesta, v skutočnosti môže byť stena tejto miestnosti hneď za stenou v prvej miestnosti. Hľadať niekoho v celom Vínnom a nájsť ho v bare je z pohľadu diváka hľadanie po celej obci. Zábavné však je, že postava mohla prejsť len zopár metrov a ocitla sa od jednej kulisy k druhej za pár sekúnd. Hneď oproti nemocničnej izbe sa môže nachádzať obývačka Dolinských, či oproti ordinácii doktora Buranovského môže byť pokojne bar s mimochodom funkčným umývadlom rovnako, ako kuchyňa Dolinských. Pravdou je, že konkrétne polohy miestnosti sú celkom iné. Oveľa viac zábavnejšie. Zámerne ich však neprezrádzame. Celé toto vzniká v širšom centre Bratislavy na miestach, ktoré možno dennodenne míňate a ani vám neprídu ako televízne ateliéry.

Takmer ako film
Atmosféra na pľaci vám môže pripomínať aj menšie skúsenosti z filmových nakrúcaní. Líšia sa od seba len malými detailmi. Pri tomto seriáli vám chýba režisér priamo na pľaci, ktorý by mal množstvo pripomienok a kritiky. Naopak, panuje to príjemná atmosféra a presný harmonogram toho, čo bude kedy nakrúcané. Predsa len, kým vo filme existuje iný časový plán a tlačia celkom iné termíny, seriál, ktorý už beží a jeho produkcia vzniká priebežne, si vyžaduje presnosť, a veľmi precízne plánovanie. Nuž a identicky funguje aj Chlapci neplačú, jeho produkcia, prípadne akýkoľvek iný seriál odohrávajúci sa prevažne v interiéroch.

Foto v článku, ilustračná, trailer k novej sérií.