Tisíc a jedna noc: Úspešný seriál inšpiráciou aj problémom

5
2932

Markíza začala začiatkom roka so seriálom Tisíc a jedna noc, ktorý sa chce podobať na slávnu rozprávku príbehu Šeherezády a jej rozprávaní rozprávok tisíc a jednej noci. Zhodou okolností sa aj vo filme volá hlavná postava Šeherezáda. To však už dnes naozaj každý na Slovensku vie. Dokonca aj ten, čo seriál nevidel a vidieť ani nechce. Markíze seriál prináša naozaj úspech. Podobne prekonával rekordy aj v krajinách južnej Európy. Celkovo 90 častí vysielaných v hlavnom vysielacom čase predsa ani nemohlo byť odignorovaných. Najmä, ak sa prvé diely tak výrazne podporovali a okúsilo ich množstvo domácich paničiek, žien, a dievčat. Správne spravený scenár na prvých pár dielov skrátka ľudí prinútilo si seriál pozrieť. A to, že to je vlastne telenovela si nechce doteraz pár ľudí pripustiť. Takže nie je to len Argentína, Mexiko a Columbia, čo produkujú rozvracače rodinných vzťahov a manželstva. Pridalo sa k nim Turecko, krajina, ktorú skôr mnohé poznajú pre rôzne dobroty, dovolenky v prekrásnom a luxusnom prostredí, alebo tiež z poslednej aféry nedorozumenia medzi tureckou a našou políciou v drogovom záťahu.


Úvodná znelka

Seriál je inšpiráciou:
Či tomu veríte, alebo nie, seriál je inšpiráciou. (Počul a videl som ale dobre, je to pravda.) Stretol som sa už s minimálne troma názormi doteraz, ktoré hovorili, že chcú ísť na dovolenku do Turecka a dôvodom je tento seriál. Vraj sa im veľmi páči spôsob života, všetko okolo a Turecká atmosféra zo seriálu. Jednej sa páči, ako sa k sebe chovajú a ako žijú, inej sa páčia tureckí muži, tretej sa páči atmosféra seriálu. Nechcem odhovárať v žiadnom prípade od dovolenky v Turecku, je to prekrásna krajina s úžasnou ponukou kvalitných hotelov a v čase úpadku záujmu o Tunisko a Egypt bude práve na Turecko zrejme nával. Zaujímavé ale naozaj je, že ženy boli inšpirované seriálom, aby dostali chuť na túto destináciu. Vedzte, že vzťahy, aké sa mi podarilo nájsť pri chvíľkovom sledovaní jedného dielu bežne v Turecku neexistujú. Rodín, ktoré sa majú tak dobre ako tá v seriáli je tiež spočítateľných na prstoch troch ľudí. Možno práve preto má seriál úspech, že je v ňom všetko tak krásne, v žiadnom prípade ale nepodobné realite.

Je problémom:
Prečo problémom? Ktorý muž príde domov večer a hneď po správach sa musí schovať do spálne, za kamošmi do krčmy, k počítaču vybaliť nejakú dávno zaprášenú hru, alebo zájsť do kúpelne si hodiť tak „dvojhodinovú sprchu“? Asi každý tretí. Doma sa vážne nedá nič robiť, ak polovička sleduje Tisíc a jednu noc a vy máte na výber buď po A. sledovať s ňou, B. sledovať niečo iné, niekde inde sám, alebo s niekým iným. Tretia možnosť ešte je po C. pohádať sa a vybojovať si niečo lepšie. Málokomu ale stojí za to pohádať sa doma kvôli televíznej hlúposti. Je viacero domácností, kde si už muž musel zvyknúť, alebo má svoju lásku na toľko rád, že jej to toleruje, prípadne sleduje s ňou. Len čo nazrie do programu a nájde číslo, koľko dielov ešte zostáva, zakrúti očami. Seriál je len v prvej polovici a každý pracovný deň okrem pondelka je večer jasný – patrí romantickému seriálu… teda oprava… telenovele Tisíc a jedna noc.


…samozrejme, že sa už objavili chytráci, čo to zavesili na web…

Tisíc a jedna noc
Často v našich domácnostiach, v rozhovoroch žien na ulici a pri káve počuť ani nie už mená našich celebrít, ako skôr mená Šeherezáda, Onur, Kaan, Peride, Firdevs, „Fysn“ a mnohích ďalších. Je každému tiež jasné, odkiaľ sú tieto mená. Turecký seriál s hereckým obsadením v zložení Halit Ergenç, Bergüzar Korel (Šeherezáda), Ceyda Düvenci, Efe Çinar (Kaan, Šeherezádin chorý syn), Merih Ermakastar, Tardu Flordun, Metin Çekmez, Tomris Incer, Demir Ergun, Bartu Küçükçaglayan, Aytaç Öztuna, Yeliz Akkaya, Melahat Abbasova, Meral Çetinkaya (Peride), Hazal Gürel, Feyzan Çapa a ďalší. Gratulujeme Markíze k super úspechom. Do budúcnosti poprosíme hlavný vysielací čas naplniť niečím menej návykovým a menej rozvracajúcim pokojné domácnosti hádkami o trávení večerov.

Pár zaujímavostí nakoniec:
Seriál je tak úspešný a Markíza si veľmi dobre uvedomuje sledovanosť ako aj hodnotu reklamy. Preto sa aj odvysielava toľko reklamy, že seriál začína aj viac ako 10 minút po 20:00 hodine. Ku každému dielu existuje bohatá zbierka názorov od ľudí. Napríklad si môžete pozrieť tu článok priamo na Markíze, kde ľudia diskutujú a nie každý je spokojný s množstvom reklamy.
Onur a Šeherezáda sú v seriáli hlavnými postavami, v súkromí sú pritom manželia. Herec Halit Ergenç predstavujúci Onura dostal nedávno niekoľko vyhrážok zabitím za stvárnenie jeho úlohy v novom historickom filme.

Comments are closed.