Slniečko a strašidelný Raťafák Plachta: spomínate si na nich?

2
35981

Slniečko a raťafák plachtaMedzi reláciami pre deti sa výrazne od roku 1979 v slovenskom vysielaní Československej televízie presadila aj relácia Slniečko na rukavičke, ktorá na obrazovke zotrvala v určitej podobe niekoľko rokov neskôr a prinieslo viac ako 100 častí. Skončila až v roku 1989 a už viac nebola obnovená. Ústrednou postavou bolo Slniečko, v skutočnosti žltá rukavica na ľudskej ruke, ktorá hovorila a je stred tvorila tvár slnka. Cieľový divák tejto relácie boli najmenšie deti a deti v materských školách. Jednoduchosť deja a jeho náučnosť sa snažila priniesť odpovede a témy pre najmenšie hlavičky najmä o bežnom živote, o prírode, hraní a priateľstve. Súčasťou vysielania boli často aj deti, ktoré tvorili dej, plnili úlohy, alebo hovorili svoje názory a riešenia drobných úloh.

Slniečko, Raťafák plachta, či mím Valentín
Slniečko malo ženský ozvenový hlas a prsty na rukavici tvorili slnečné lúče. Bolo za múdru postavičku a podľa neho niesla aj relácia názov. Celá relácia, ako aj Slniečko samotné, sa menilo počas obdobia a ročnej doby. Vianočný diel sa niesol v duchu Vianoc, no tematické boli aj iné príležitosti, jarné obdobia, dážď, počasieĎalšou postavičkou boli Ruky Rukaté, opäť stvárnená farebnými rukavicami na ľudských rukách. Presnejšie šlo o minisériu tvorenú z rukavíc, napríklad stvárňujúce zvieratká, či predmety. Televízia sa chválila počtom ďakovných listov divákov, menej sa hovorilo o listoch vystrašených a zúfalých rodičov. Postava menom Raťafák plachta, vysoká chudá postava s veľmi dlhým krkom a charakteristickou hlavou, mala piskľavý hlas a zvláštnu strašidelnú figúru.

Raťafák plachta

Obrovská plachta, ktorá zakrývala ovládajúceho herca, tvorila jeden z prvkov, ktorý pôsobil strašidelne. Na veľké množstvo detí táto postavička pôsobila depresívne. Dlhý krk pripomínal dlhú holú ruku a plachta vzbudzovala dojem že pod ňou vie unášať deti. Akoby zdegenerovaný tvor trpiaci gigantizmom a plešatosťou, vadou chrupu Mnoho malých divákov malo zvláštne pocity, ktoré sa preniesli až dodneška.

Podobne strašidelne pôsobí aj americká fiktívna postava Slanderman. Strach z tejto postavy vie mnoho dospelých veľmi podrobne popísať aj s odstupom času od detských čias. Mnoho detí si však určite spomenie na hudobníka Jara Filipa, ktorý bol súčasťou scénok a niektorých pesničiek.

Míma Valentína hral zhodou okolností muž menom Jozef Tichý, vtedy mladý herec a študent farmácie z Českej republiky. Nevydal ani hlásku. Jeho úloha využívala gestá tela a rúk v čiernobielom kostýme. Táto postava sa tam objavila len v niekoľkých dieloch. V 1988 roku sa deti stretávali aj s novými postavičkami, napríklad zvieratkami, opäť hranými ľudskými rukami, no vytvorené tentoraz z pevných a ručne maľovaných materiálov.

Ďalšie videospomnienky na reláciu:

Raťafák plachta dnes
Textilná bábika Raťafáka plachty sa údajne stratila a samotná televízia ho neevidovala ako majetok televízie. Bábka sa mala ocitnúť v rukách súkromnej anonymnej osoby, ktorá ho viac krát využila na skôr zábavné účely. V roku 2009 sa preslávila vyhlásením kandidatúry na post prezidenta Slovenskej republiky, prípadne na post primátora Bratislavy.

Comments are closed.