Skryté reklamy na TV JOJ: nejakí akcionári v správach a liek na potenciu v Mafstory

0
1545

Je prekvapujúce s akou nenápadnou, až trápnou drzosťou sa nám televízia snažila vnútiť dve reklamy v priebehu dvoch posledných týždňov tohto roku. Pokiaľ dnes televízia chce umiestniť nenápadnú reklamu do programu, musí na to upozorniť tak, ako to možno vidieť pred Superstar s hlásením, že v programe môžu byť umiestňované produkty. To, čo predviedla TV JOJ nedávno, tak to bol maximálny trapas a tak nechutne skrytá reklama, že som v oboch prípadoch radšej vypol televízor.

Televízne noviny a nejakí ich akcionári
Ešte pred tým, než spomeniem nejaké Mafstory, musím spomenúť jedny televízne správy hlavného spravodajstva večer pred ôsmou. Jednou z reportáží bolo stretnutie akcionárov. Najskôr som bol myšlienkami niekde na konferencii v zahraničí, kde si akcionár môže užívať luxus a pohostinstvo. Reportáž bola o iných akcionároch, popisovala, aké to je byť akcionárom a že môžu byť z toho len výhody. V Tatrách sa stretli nejaké akcionári, reportáž celá bola o ničom, doslova bola len jednou veľkou nechutnou reklamou na to, že sa hodí byť akcionárom. V tej chvíli asi každému mohlo napadnúť jedno viditeľné a jasné: „Veď to je reklama na kupovanie akcií toho ich TMR“. Dosť že je, alebo skôr JOJ bola prehnane plná reklám na lyžovačku v Jasnej, na akcie TMR a iných zhovadilostí, ktoré z Tatier robia niečo, čím nikdy neboli. Továrňou na prachy, len nie továrňou bežnému človeku. Takže reportáž dala jasne najavo, aký luxus si budete užívať, keď prídete na stretnutie akcionárov ako akcionár. Vraj na ňom sa schvaľujú výšky odmien a prednášajú nejaké novinky. Naozaj niečo, čo si vyžaduje osobnú účasť všetkých akcionárov. Je to veľmi smutné, že dnes sa v spojení s Tatrami mnohým vybaví len TV JOJ, finančníci, akcie, burza a developeri. Aby sa pri spomenutí Tatier znova objavovali pred očami kamzíky, končiare, chodníky a predražené potraviny, budem musieť Tatry navštíviť a vyhnúť sa všetkým tým stavbám a bohatnúcim milionárom.

Mafstory zapredané reklame
Raz sa človeku nedalo zaspať a zapol si Mafstory. Na tupý smiech počítačom dosadeného akože publika v pozadí na všetko „smiešne“, alebo v žiadnom prípade smiešne, sa podarilo zvyknúť. Prebiehal diel o tom, ako Banánova blonďatá frajerka prišla z Južnej Ameriky a s Banánom akože splodili dieťa. V jednej takej scénke dával hlavný mafián Ali radu Banánovi, že si má dať Liderin a vyslovil k tomu aj jednu vetu, ktorá sa nechutne podobala na reklamné slogany o tom, že stačí jedna tableta a bude niečo skrátka fungovať tak ako má. Liek na potenciu pritom rovnaký hlas dabuje aj v reklame mimo Mafstory.

V podstate to ani neprekvapuje
Vo svete reklamy sú takéto reklamy veľmi účinné. Človek ich berie ako súčasť nejakej reality a nepozorný človek nepozná rozdiel, že ide o reklamu – pre účel reklamy je predsa len pravda o danom výrobku upravená podľa potreby. Niekedy to stojí aj za tú pokutu. Skrytá reklama je skrytá reklama. Možno niekde vo filme vidíme logo nejakej firmy, Kiko pije Coca Colu, Tom Hanks sa stane Stroskotancom práve pre pád lietadla FedEx a reklama FedExu je všade. Takáto reklama sa dá pochopiť, lebo tvorí súčasť filmu. Ale aby Tom Hanks niekde vo filme vyslovoval slogany firmy a núkal služby FedExu, to si nepamätám.