Najlepšie seriály = najlepšie „kecy“, ak chýbajú tie naozaj najlepšie seriály

1
2335

Pri sledovaní TV JOJ ma naozaj irituje, že len oni majú tie najlepšie seriály na svete. Občas dokonca len vyhlásia, že majú „najlepšie seriály“ a to zvyšné „na svete“ sa niekde vytratí. Nie som jediný, čo už má doslova po krk tej podivnej kampane televízie, ktorá neustále dokola rozpráva, akí sú v TV JOJ úžasní, lebo len oni majú všetko najlepšie.

Aby sme ale nezostali pri tom najlepšom, len oni majú aj jediné originálne veci. V minulosti to bol ich najlepší seriál na svete LOST (v skutočnosti neuveriteľná hlúposť, keď na opustenom ostrove každý deň našli niečo záhadné, vražedné a pritom všetkom, čo ostrov obsahoval, to musela byť iná planéta), ktorý bol najlepší možno len pre nejaké ocenenie v nejakom rebríčku. Podobne ako hudobný Glee, ktorý získal nejaké ocenenie a už ho musíme pokladať za skvelý, napriek tomu, že občas nudí. Pri množstve seriálov, ktoré TV JOJ uvádza, sa samozrejme musia objaviť aj nejaké dobré, ktorým už možno prisúdiť prívlastok „najlepší“, ale určite nie na svete. Rebríčky, podľa ktorých si to TV JOJ meria, sú vždy asi o sledovanosti v určitom období, ktoré sa pre oslovenie „najlepší“ hodí.

Čo vlastne definuje ich pojem „najlepší“?
Myslia tým najsledovanejšie, najoceňovanejšie, najzamotanejšie, alebo najšialenejšie? Ťažko naozaj povedať, čo pod slovom „najlepšie“ myslia. Pre koho a v čom „najlepšie“ nikde totiž nikto neupresnil. Keď už ale chce televízia tak výrazne a prehnane neustále opakovať niečo o najlepších seriáloch, mala by mať naozaj tie najlepšie seriály.

Zo sci-fi a fantasy seriálov im chýbajú historicky najúspešnejšie seriály a až keď tieto obsiahnu, potom nech sa niečo hovorí o najlepších seriáloch. Nikde v programe nie je Akty-X (vysielala TV Markíza), absolútne chýba Star Trek, pôvodný aj Nová Generácia (najbližšie k nám vysielala ČT1), či Voyager, chýba Fringe, Čarodejnice (Charmed, vysielané na Prime a dokonca opäť aj na TV Markíza), Firefly a seriálová séria Star Gate, či Battlestar Galactica a v podstate medzi tieto sci-fi seriály patria aj Hrdinovia (Heroes, mimochodom vysielané na Markíze). Na popularite získavajú aj Vampírske denníky, ktoré kúpila TV Markíza. Dawson’s Creek, Greek a Gilmorove dievčatá (sledovali sme opäť dávnejšie na Markíze) sú rodinné seriály, a televízia JOJ ich, ako inak, nemá vo svojom programe. Komediálne seriály majú tiež viacero známych značiek, The Big Bang Theory, Dva a pol chlapa (vysiela TV Markíza), Ako som stretol tvoju mamu, Priatelia (znova vysielané na Markíze pred časom so slovenským dabingom), Chuck a iné. Čo tak Californication s Davidom Duchovnym (ČT 1 v súčasnosti), alebo O.C. California (vysielala TV Markíza) alebo ešte Beverly Hills 902 10 (vysielala TV Markíza a pred ňou TV NOVA)?

Z dramatických seriálov, ktoré kraľujú rebríčkom sa konečne objavuje zastúpenie aj toho, čo TV JOJ pokladá za najlepšie seriály na svete a má, alebo mala vo vysielaní. Top je Prison Break (na TV JOJ), CSI (na TV JOJ), FlashForward (na TV JOJ), Mentalista (zase Markíza), Band of Brothers, Sopranovci, Dexter (TV JOJ) či Zákon a poriadok (vysielala STV), niektorým rebríčkom sa páči Dr. House (vysielala Markíza aj STV), iným dokonca Walker Texas Ranger (skôr sme videli na NOVE). Nuž a vyhlasovať niečo o najúspešnejších seriáloch naozaj nie je na mieste, ak chýba Looney Toones, Tom a Jerry (STV1 aj české televízie), Pokémon (TV Nova a STV1), Chip and Dale, Káčerovci a množstvo v skutočnosti naozaj najúspešnejších seriálov na svete. Pre mnohých, aj pre nás v osobnom rebríčku je najlepší seriál The Simpsons – Simpsonovci s nezabudnuteľným dabingom od českej televízie z tvorivej skupiny Aleny Poledňákovej a Vladimíra Tišnovského. Pokiaľ viem, Simpsonovci sa objavili len na ČT 1 (veď práve ČT 1 je autorom onoho slávneho dabingu, ktorý si vážili aj samotní autori seriálu za jeho výnimočnosť) a ešte ich možno nájsť na Prima COOL. Prívlastok „Najlepší“ k týmto seriálom je pritom nepopierateľný.

Absolútne tu potom chýba M.A.S.H., ktorý neraz označilo niekoľko filmových znalcov za niečo výnimočné najmä pre výkon Alana Aldu a pre dobu, do ktorej bol príbeh zasadený, ako ju scenár prijal. Prečo teda vôbec môže niekto zakladať na tom, že má len on tie najlepšie seriály na svete? Dokonca spojenie „najlepšie seriály“ (bez „na svete“) absolútne stráca na význame, keď sa pozrieme na podiely na trhu v prípade vysielania seriálu Tisíc a jedna noc na TV Markíza. Tento seriál síce americký, austrálsky a trebárs africký svet nepozná, no rekordy, ktoré tvorí u nás a v Európe, sú jasné. Ak už ale niekto má veľkú kampaň a chce silou mocou dávať naozaj tie najlepšie seriály na svete, tak nech dáva naozaj tie najlepšie seriály na svete a bez kecov okolo toho sa prestane toľko prehnane chváliť.

Na záver si neodpustím najneuveriteľnejší seriál na svete. Volá sa „Tak plynie čas“ a má neuveriteľných viac ako 17 500 častí. Aj ten je svojím spôsobom najlepší, hoci len z iných pohľadov, určite nie pre svoje kvality, alebo dokonca prínos pre spoločnosť. Dokonca existujú ľudia, ktorí z neho majú odsledované aj viac ako 95 percent. Nuž a keďže si 75 percent z vás asi teraz myslí, že pracujem pre Markízu, potom je 75 percent z vás zároveň na omyle. Možno mám len oči na správnom mieste a spojenie s rozumom mám v poriadku, najmä, ak z nejakého iného dôvodu mám prehľad o seriáloch a rôznych rebríčkoch vo svete – priznávam, že nie stopercentný a úplný. Preto sú v zátvorkách uvedené len tie myšlienky, ktoré sú vlastným sledovaním potvrdené. Mať blog znamená aj strpieť stovky nadávok za vlastné názory, čiže nič nové pod slnkom. Možno som v článku pravdu nemal, možno áno. Zaujíma ma ale, aké sú vaše najobľúbenejšie seriály? Čo tu podľa vás chýbalo?

Comments are closed.