Lokal TV, nový prehnane drsný animovaný seriál na TV Joj

0
1970

TV JOJ prekvapila animovaným seriálom, v ktorom vystupuje aj Pišta, komicky nakreslený a zrejme Čekovským dabovaný Róm s riadnym krížom na hruďi, živiaci sa ako muzikant. Toho sme mali možnosť spoznať ďaleko skôr, ako seriál začal, z reklám pre Fun Fón s kaporom a s bublinou. Seriál bol úspešný, pretože si ho nenechali ujsť viacerí. Lenže čo potrebuje seriál, aby bol úspešný a udržal si diváka? Musí mať originálnu myšlienku, musí šokovať a musí priniesť niečo, čo ľudí baví a je to nové. Podarilo sa. Seriál si totiž neberie servítku pred ústa a uráža azda aj to, čo urážať chce naozaj odvahu.

Lokal TV
Hlavní hrdinovia Oto, Sisa a René sú mladí tínedžeri, každý iný. Zrejme budú riešiť bežné problémy mladých. Sisa hovorí ako petržalská pipina slangovo, prehnane a tvrdo. Oto prehnaný metalista má rád očividne metal a zábavu. René je zas mladík, ktorý má maďarský prízvuk a spomalené reakcie. To, že to je maďarský prízvuk dokonca ľudia mimo južné Slovensko nepochopia, alebo si to vôbec nevšimnú. Postava dabovaná Horjánom, ktorá má mať v komediálnom seriáli maďarský prízvuk by nemusela byť práve slovanský blond. Aj maďarský prízvuk mohol byť zábavnejší a výraznejší, inšpirovať by sa mohol predavačkami v nákupnom centre z Dunajskej Stredy. Ten je naozaj zábavný, najmä keď sa pýtate „Prosím, hľadám majzenu…“ a dostanete odpoveď „Jó nepoznám, aľe jó tu pracujem krótko. Tam spýtajte, ona poznó poni Majzeno, asi.“ Niečo podobné tu chýba. Okrem spomínaných postáv sa objaví aj Pišta s celou rómskou kapelou.

Príbehom prvého dielu bol rozhovor študentov s Mravcom Mravcom, bezdomovcom, v minulosti známym Ferdom Mravcom. Lenže súhlasí len za podmienky, že ho dostanú na Ples v opere, kde tajne pripravil plán pomsty voči Krtečkovi. Ferdo Mravec je raz nazvaný Ferdo Mravec, inokedy Mravec Mravec, ale nevyhýbali sa používať vlastných názvov známych postavičiek.

Proti Markíze, proti rozprávkovej klasike a krtkovi.
Originálna myšlienka v Lokal TV spočíva hneď v prvom dieli v parodizovaní postáv ako Eriky z markizáckej Smotánky a Vila z Modrého z neba. Dobre sa čerpá z originálnych formátov, ktoré sú charakteristické svojou postavou. Joj má podobných programov ako šafranu, pretože im stačia „najlepšie seriály na svete a najlepšie filmy na svete“. Kým tento nápad bol ako tak pre niekoho zábavný, prvý diel seriálu vykreslil Vila ako reportáže-chtivého, bezohľadného a namysleného anjela. Eriku zas ako prehnane namyslenú moderátorku mysliacu len na seba. Do toho pridajme viacero rozprávkových postáv, ktoré poznáme ako postavičky večerníčkov. Spomínal sa ich osud, osud Pata a Mata, videli sme vraždu Dunča aj deduška Večerníčka zapredaného reklame. Svoj život ukončí aj známa postavička Krteček, ktorá vraj vytlačila poškodeného Mravca Mravca z obrazovky. Autor seriálu sa zrejme neinšpiroval študovaním rokov vydaní, vysielaní a reálnych dôvodov prečo bolo čo úspešnejšie a kedy. Smrť Krtečka dokonca prichádza v čase, keď je známa smrť českého autora Krtečka Z. Milera. Svojim spôsobom trochu bolí, že dunčo, deduško Večerníček, alebo Krteček zahynú krvavou smrťou a máme sa na tom baviť.