Dancúľ, postavička z televíznej relácie Poďme deti z roku 1980

0
26037

Dancúľ, facebookDancúľ bol jednou z postavičiek z tvorby Československej televízie v Bratislave v rámci detských programov, na ktoré nezabudnú mnohí dnešní štyridsiatnici, či tridsiatnici. Postavička z relácie Poďte deti deťom prinášala rozprávky od roku 1980 presne o ôsmej hodine v nedeľu ráno. Pred rozprávkami aj po nich mal Dancúľ plno rečí, komentárov a robil neplechu. Z rozprávok si určite mnohí spomenú aspoň na poľskú dvojicu bratov Bolka a Lolka. Relácia začínajúca slovami „Poďte deti, poďte s nami“ bola však o pár rokov zrušená a v nedeľu zostalo na nejaký čas ticho. Údajne jeho postavu zrušili preto, že jeho tvorcovia mu nechávali príliš otvorené ústa a zazneli pred detskými divákmi rôzne otvorené názory, oficiálna odpoveď mala byť, že sa ho deti báli. Pravdou predsa len bolo, že sa ho naozaj niektoré deti báli a niektoré si dokonca pamätajú jediné, že to bol poriadny rev. Horší strach než z Raťafáka plachty. Paťa Jarjabková v zaujímavom rozhovore pre SME potvrdila, že dôvodov pre jeho zrušenie bolo viac. V rozhovore spomenula, že načasovanie relácie bol proticirkevný zámer, aby deti chceli uprednostniť program v televízií pred návštevou kostola.

Dancúľ bol neidentifikovateľné čudo
Postavička Dancúľa bola v skutku neidentifikovateľným čudom, ktoré sa azda už nikdy nebude opakovať. Jeho telo sa skladalo z jediného valca, ktorý tvoril pravé a ľavé rameno zakončené trojprstými dlaňami. Mnohí mali čiernobiely televízor a tak nevedeli, že telo je modrozelené s hrubými plyšovými v zelených odtieňoch ladenými rukávmi. Na svetlých asi žltých prstoch mal po tri plastové viečka oranžovej farby prišité cez malinké ihlou spravené otvory. V strede mal zobák v ktorom sa mohla zo zadu vkladať ruka na spôsob maňušky a obrovské biele oči s veľkými čiernymi žreničkami a plastikovými mihalnicami. V rámci rôznych podujatí mimo televíziu pre deti si ho mohli deti fyzicky poťažkať, kedy sa zo slávnej a obľúbenej televíznej postavičky odrazu stávala atrakcia a prekvapivé odhalenie. Ide o veľmi jednoduchú hračku, ktorú by dnes možno dokázali ušiť aj niektoré šikovné ruky mamičiek. Takéto telo mal byť zámer, aby z neho bolo možné vytvoriť podľa potreby aj niečo iné a šlo tak vlastne zároveň o nezabudnuteľný originál. Hlas mu prepožičal Ivan Matulík, ktorý si úlohu užíval a neriešil striktné pravidlá doby, čo smelo a čo nesmelo zaznieť vo vysielaní. Aj preto z vysielania musel Dancúľ odísť a nahradil ho Janko Hraško. Po ňom už prišiel Kuko a relácia, ktorá postupne získala názov Od Kuka do Kuka.

Vaše názory a fotografia
Na Facebooku sa nachádza stránka, ktorá združuje fanúšikov postavičky Dancúľa (FOTO). Z nej sme si dovolili použiť aj fotografiu, ktorú autor stránok našiel vo svojom vlastnom rodinnom archíve. Navštívte tieto stránky, prípadne sa podeľte aj spolu s nami o vaše spomienky na Dancúľa v konmentároch pod článkom. Zaujímalo by nás, aké rozprávky si pamätáte z jeho vysielania a aké máte na Dancúľa spomienky vy?

Foto: spomínané stránky, zdroj: viacero spomienok a priatelia