Smart Tv Box, poriadna televízia cez internet a ešte niečo navyše

0
4648

Viac ako tri mesiace testujeme zaujímavé riešenie, ako získať príjem všetkých slovenských kanálov vrátane regionálnych televízií z rôznych kútov Slovenska. Košický poskytovateľ televízie a internetového pripojenia sa v prípade služby a zariadenia Smart Tv Box nemusí vôbec obmedzovať len na východné Slovensko. Sme v Bratislave, stačí totiž len akékoľvek lepšie internetové pripojenie, televízor o ktorom ste si mysleli, že bude len pre hernú konzolu a s niekoľko sekundovým oneskorením oproti klasickému vysielaniu v bežnej televízií vidíte presne to, čo hocikto iný s bežnou televíziou. Televízia cez Smart Tv Box obsahuje zrejme všetky slovenské kanály od kanálov RTVS po jednotlivé regionálne televízie. Vzhľadom na spokojné využívanie celej služby, ktorá nestojí mesačné poplatky a platí sa len balíček kanálov nad rámec bežných služieb, je na čase napísať niekoľko postrehov a názorov na kvality služby.

Dieťa televízia

Televízia cez internet, v podstate kdekoľvek
Jednou z podstatných výhod zariadenia je jeho mobilita. Ak opakovane meníte miesto pobytu, ste študentom na internáte (v tomto prípade je škoda, že nebola služba skôr), alebo pendlujete medzi východom a západom, severom a juhom, za priateľmi na víkendy a podobne, služba nie je viazaná na jedno miesto pobytu. Stačí internetové pripojenie na internet a sledujete slovenské televízie, prípadne balík ďalších televízií.

Pripojenie si nežiada technika
Pomerne dôležitým plusom je opäť mobilita a inštalácia- Zariadenie pozostáva z niekoľkých portov: USB na externý disk (prípadne USB kľúč), na MicroSD kartu, port HDMI a samozrejme port pre LAN. Kto nemá LAN, vystačí si s WIFI. Nastavenie WIFI je k dispozícií po spustení zariadenia. Cez HDMI kábel ho spojíte s televízorom a v televízore vyberiete nové pripojené zariadenie v HDMI porte. Vlastný ovládač slúži na prepínanie kanálov rovnako tak ako pri klasickom televízore. Kým prípadnému pozorovateľovi nepoviete, že je televízia cez internet, nemá ako spoznať rozdiel.

Klasika aj HD
Vzhľadom na ponuku slovenských kanálov v ponuke je potrebné spresniť, že za klasickými kanálmi nasledujú aj ich HD verzie. V prípade záujmu a rýchleho internetu si totiž môžete prepnúť na kvalitnejší obraz a v závislosti od kvality samotného televízora máte plnohodnotný kvalitný HD obraz. V HD verzii sú napríklad Jednotka, Dvojka, Markíza, JOJ, ale aj JOJ Plus, a WAU. Zoznam kanálov majú na oficiálnych stránkach.

Schopnosti mimo sledovania TV
Zariadenie má viacero plusov, pre ktoré by sme ho už momentálne nevymenili za nič podobné a je dôležitou výbavou našej redakcie, hoci televízia tvorí skôr zvukovú kulisu. Diaľkový ovládač k Smart TV Boxu je jeden z mála, na ktorom môžete správne pochopiť funkciu každého tlačidla. Nie je ich málo, slúžia často na rôzne vychytávky, ktoré je nutné spomenúť ako plusy. Pripojenie na Youtube a sledovanie videí je z tých plusov len drobnosť. Hlavné vychytávky sú schopnosť nahrávania programu na externý disk, ktorý by mal byť pred použitím prázdny. Sformátujete si ho priamo zo Smart TV Boxu. Nahrávanie je mierne komplikované, no to len v úvode. Majiteľa poteší aj fakt, že mimo uvádzané televízie ich nájde v konečnom dôsledku ešte viac a ak náhodou zatúžite len po čisto zvukovej kulise, v ponuke sú aj rozhlasové stanice, nachádza sa medzi nimi aj rádio Viva a zopár menších. V rámci plateného balíčka je slušnou vychytávkou televízny archív, ktorý v mojom prípade celkom zmenil spôsob používania televízie a obmedzil otravnú reklamu na minimum. V archíve sa totiž nachádzajú všetky filmy a seriály, ktoré v poslednom čase televízia odvysielala, ba dokonca aj reprízy. Nech ste zmeškali pokojne aj večerné správy, večerníček, Simpsonovcov, Chartshow, alebo Teleráno, všetko sa dá pozrieť v archíve pomerne rýchlo po skončení danej relácie. Môžete si tak pokojne zvyknúť sledovať celú sériu nejakého seriálu za sebou, popreskakujete si reklamu a nezdržujete sa čakaním na konkrétny čas vysielania. Pre pracujúceho človeka ideálne. Potešujúcimi sú možnosti zobrazenia informácií o aktuálnom programe, náhľad na aktuálne vysielanie všetkých televízií na jednej obrazovke, kde v malých okienkach ihneď vidíte, čo kde dávajú.

Malým obohatením je trochu prekvapenie v podobe TV SME. Ide o samostatnú službu, ktorá je štandardnou súčasťou základného balíka a nájdete ju v menu v časti Zábava. TV SME obsahuje vlastné rozhranie, ktoré obsahuje všetky videá a vysielanie vysielania denníka SME, vrátane kompletného archívu. Môžete si tak pozrieť aj azda najslávnejšie video zo SME, ktoré oslovilo aj nečitateľov SME „Aj skautky sa holia, hoci pazúrik miestami vynecháva, tvrdí Tabaček“. Podobne je prítomná aj aplikácia METOO a potom ďalšia súčasť, internetový prehliadač pomocou ktorého je možné klasicky surfovať po internete. Bez klávesnice je to trochu komplikovanejšie, no v prípade núdze je to stále schopný malý pomocník, ako dosiahnuť rýchlo nejaký web a konkrétnu adresu.

Platený balíček
Balíček, ktorý je nad rámec bezplatného balíka, obsahuje viacero televízií vrátane slovenského RIK od JOJ, určeného len deťom. Z iných televízií ide napríklad o MTV, RFM, televízny kanál pre dospelých DUSK, FilmBox, EnglishCLub TV s výukov angličtiny, Duck TV pre najmenšie deti, športové kanály, History Channel a pár ďalších. Spomínaný archív sa sprístupní pri platenom balíčku, ktorý stojí 5,50 EUR mesačne. Pri cene základného balíčka 0 EUR to nie je veľa. V rámci spomenutého archívu mi nedá nespomenúť precízne ukladanie jednotlivých filmov, seriálov, programov a podobne pod obrázkom charakterizujúcim konkrétny film podobne, akoby ste boli v online videopožičovni. S tým si musí dávať niekto neustále pri každom jednom filme prácu. Avšak aj detaily tvoria dojmy.

Ak nie je niečo jasné, pomôže videopomocník
Zvláštne a praktické je v ponuke menu sprístupnenie samostatnej sekcie, ktorá pozostáva z niekoľkých videí. V nich vystupuje žena prezentujúca nastavenia, schopnosti a možnosti celého zariadenia, čím vlastne ponúka videonávod na pochopenie všetkého, čo sa so zariadením dá robiť.

Za nedostatky možno považovať ak len občasný výpadok, ktorý môže byť spôsobený slabším internetom, alebo chybami spojenia. Nič čo by prekážalo. Pár desiatok sekúnd trvajúce oneskorenie od klasického vysielania je zanedbateľné. Celé zariadenie s touto službou je ideálnym riešením pre mobilného človeka, ale pokojne aj toho, čo večer príde domov a chce si pozrieť čokoľvek, čo bolo počas dňa vo vysielaní. Sám divák sa môže podieľať na presnom označení miesta začiatku a konca programu, ak náhodou samotná služba nerozozná presný koniec, prípadne medzeru v programe spôsobenou reklamou. Zásadné mínus v celej veci nehľadajte. Po necelých troch mesiacoch sa to v našom prípade ani nepodarilo.

Satelitná televízia Antiksat
Spoločnosť Antik plánuje s vybudovaním aj satelitnej televízie pomocou paraboly. Služba má byť prevádzkovaná a prezentovaná cez stránky Antiksat.sk, no zatiaľ sa čaká. Antik Telecom bude Eutelsat 16A, ktorá je umiestnená na orbitálnej pozícii 16°E. Na príjem z tejto družice nebude možné použiť parabolu o veľkosti 60 cm. Informácie prinieslo spravy.info.