Rušenie analógového signálu, príchod digitálneho a satelitná technika

0
1730

Istotne si pamätáte dobu, keď satelitný príjem kanálov bol výsadou majetnejších. Po revolúcii získali satelity na význame, veď aj Bohumil Stejskal si jeden obstaral, a to vedel z nemčiny naozaj len základy. Kým satelity v minulosti boli plné kanálov, ktorým Slovák veľmi nie vždy rozumel, súčasnosť je trochu iná. Dnešné satelitné televízie obsahujú bohatú ponuku aj zahraničných, ale najmä našich kanálov. České a slovenské kanály v naozaj bohatom výbere, často ako „pobočky“ iných zahraničných staníc sú dnes k dispozícií napríklad u poskytovateľov Digi TV, Mágio od T-comu, alebo Skylink. Niekoľko kanálov napríklad práve u Skylink podporuje a aj vysiela v HD rozlíšení, čo je práve pre súčasné vyspelé technológie lákavá vec. Niekto skrátka túži po kvalite obrazu aj zvuku. Najmä o Skylinku sa v poslednej dobe dozvedáme z jej strašidelnej reklamy – straší nás, že analógové vysielanie skončí. Podobne ako predčasom v susedných Čechách, aj u nás totiž vysielanie celkom prejde na digitálny prenos a ku každému televízoru bude nutné prikúpiť SET-TOP-BOX – pokiaľ však nemáte vlastného poskytovateľa káblovky. Skylink síce ponúka satelitnú televíziu, ale k službe Skylink je potrebné zakúpiť aj satelitnú techniku, tanier a množstvo iného. Nie každý je však dnes znalec tejto techniky a my samozrejme tiež nie. Spýtali sme sa preto predajcu satelitnej techniky ako aj predplatenej karty Skylink v Kežmarku predajňu L222 na pár otázok, ktoré aj nám ozrejmia túto tému o niečo viac.

1. Ako je vôbec možné si službu Skylink zakúpiť? Je potrebné mať nejaké zariadenie už doma, alebo sa všetko kupuje spolu? Má klient Skylink očakávať nejaké mesačné poplatky?
Pre satelitný televízny príjem prostredníctvom karty Skylink je potrebné si zakúpiť:
* kartu Skylink
* satelitnú anténu (optimálna je 80 cm s duálnym konvertorom)
* satelitný prijímač s dekodérom CryptoWorks alebo IRDETO Základná ponuka slovenských a českých programov je zdarma bez mesačných poplatkov.
Bonusové programy tzv. multibalík si môže zákazník doplácať variabilne podľa potreby. Multibalík na jeden mesiac stojí 9€. Najrýchlejšia aktivácia je na predajni u predajcov Skylink kde kartu aktivujú okamžite.

2. Ako to je so zrušením analógového vysielania? Kedy očakávate, že by také niečo mohlo nastať?
Vypínanie analogového vysielania už prebieha. Analógové vysielanie na Slovensku definitívne skončí koncom roka 2012.

3. Vedeli by ste uviesť príklad niektorého zo zariadení a taniera, ktoré by si mohol priamo človek v obchode s podobnou technikou vyžiadať a nemusel by tápať? Samozrejme, aby šlo o zariadenie kvalitné, schopné správne spolupracovať s programom Skylink a zároveň cenovo výhodné.
Na stránke http://skylink.sk/web/structure/62.html si môže zákazník vybrať zo širokej ponuky certifikovaných satelitných prijímačov Skylink.

4. V rebríčkoch cien som práve Vašu predajňu našiel ako najlacnejšieho poskytovateľa / predajcu karty Skylink, ale aj nie len satelitnej techniky. Ide aj o internetový predaj, alebo len záujem v kamennej predajni?
Skylink karty predávame aj v kamennej predajni ale za mierne vyššie ceny. Ideálny a bestarostný nákup je cez internet kde dokonca neplatíte žiadne manipulačné a ani poštové poplatky. A ak si zakazník zakúpi dve Skylink karty tak dostane pekné skylink tričko zdarma http://goo.gl/Ene3U

5. Čomu je podľa Vás dobré sa vyvarovať pri kúpe satelitnej technológie, prípadne priamo systému Skylink? Je vôbec niečo, čím by sa chuť po kvalitnom satelitnom vysielaní a správnom fungovaní zariadenia mohla celkom vytratiť.
Momentálne naším zákazníkom odporúčame len HD satelitné príjímače(teda prijímač, ktorý spracuje signál vo formáte MPEG4/DVB-S/DVB-S2) Napriek tomu cca 60 percent zákazníkov si vyberá lacnejšiu alternatívu a to SD satelitný prijímač. Investícia do kvalatinejšieho Hd príjímača sa určite vyplatí. Kvalita obrazu možnosť nahrávania a sledovanie Hd staníc určite stoja za to.

Ja ďakujem za odpovede obchodu L222.sk a vám prajem, nech každý prežije prechod na digitálne vysielanie v zdraví. Tí, čo majú v paneláku sieťovú káblovku starosti mať nemusia. Horšie to však bude so všetkými ľuďmi, ktorí majú stále len antény a onedlho budú musieť kupovať settop boxy.