Recenzia Asus ZenFone 5 – výkonný a tenký s krásnymi farbami

0
2092

Asus ZenFone 5 je v skutku pozoruhodný mobilný telefón. 5“ palcový displej z neho robí väčší mobil, ktorý tak poskytne výborne rozsiahlu plochu pre písanie, surfovanie a aplikácie. Pomerne tenký a na svoju veľkosť veľmi ľahký ma po prvom zapnutí prekvapil veľmi peknou grafikou a vlastnosťami, ktoré by som hneď v úvode prikryl slušnou cenou pod 200 EUR. Asus sa na tomto prístroji na zadnom mierne zaoblenom kryte chváli označením INTEL INSIDE a povedzme si na rovinu, ktorý telefón sa môže pochváliť niečím takým? Veľmi pekná grafika a ostré farby potešia aj náročného používateľa, nesklame ani výkon a prekvapením sú sloty pre dve micro SIM karty. Používať tak môžete hneď dve karty naraz, pričom aj tomuto režimu sa ešte budem venovať.

Asus ZenFone 5

Vzhľad
Uvádzané rozmery telefónu v číslach 148,2×72,8×10,3 mm (na okrajoch hrúbka cez 5 mm) spolu s hmotnosťou 144 gramov napovedajú, že nepôjde o telefón, ktorý budete nosiť len tak bez následkov vo vačku. Držať sa dá pevne v jednej ruke, no tenká konštrukcia bude najistejšia určite v nejakom dobrom púzdre. V snahe zachovať si kvalitný displej a tieto farby bez nejakého poškodenia skrátka majiteľa ZenFone 5 prinúti uvažovať o puzdre veľmi skoro. Čierne vyhotovenie je lesklé, zadná mierne zaoblená strana je tvorená matným plastom, kde je v strednej hornej časti objektív fotoaparátu s 8 Mpx. Celkom slušné, aj keď náročnejších by možno potešil ešte vyšší výkon. 5 palcový dotykový displej s rozlíšením 1 280×720px je hladký a správne citlivý, následne aj práca s ním je veľmi rýchla a vnímavá. Mobilný telefón reaguje na prácu na webe, či s aplikáciami celkom rýchlo, takže používateľa veľmi nezdržuje zdĺhavým načítaním a nelogickým počínaním. Najmä pri mojom skoku na odrazu lepší a nový telefón je ten rozdiel výrazne badateľný. Vrchná strana prednej plochy prístroja obsahuje dva snímače, pritom jeden z nich je frontálnou kamerou, reproduktor a pod ním je malý nápis značky ASUS. Ten nie je veľmi častý medzi telefónmi na Slovensku, čo je dôsledkom dlhodobej absencie tejto značky a jej mobilných telefónov u nás. Na opačnej strane displeja, celkom dole sú tri tlačidlá, ktoré majú len dotykovú funkciu. Nejde o fyzicky stlačiteľné tlačidlo. Klasické vlastnosti pri systéme Android ako späť – domov – možnosti. Nabíjanie je zospodu a nie je kryté žiadnou záslepkou. Oproti iným telefónom je port tou tenšou stranou smerujúci nadol. Ľav ú hranu netvorí nič, no na pravej je tlačidlo vypnutia, či aktivácie do aktívneho režimu, pod ním je prepínač hlasitosti. Obe tieto tlačidlá sú pomerne tuhé. Prebrať mobil zo „zhasnutého režimu“ k životu môžete práve týmto horným tlačidlom na pravej hrane. Vtedy sa aktivuje obrazovka so súhrnom zmeškaných hovorov, správ, času, dátumu, počasia a stavu budíka so všetkými hornými ukazovateľmi v lište úloh.

Asus ZenFone 5 screenshotPráca so ZenFone 5
Veľmi pekný displej teší náročných na vzhľad a grafiku. Prístroj vybavený systémom Android 4.3.3. ponúka aspoň pre mňa dosiaľ nevidenú verziu tohto operačného systému, ktorá ponúka klasické rozhranie Android s miernymi úpravami vzhľadu. Veľmi častá a opakovaná práca s pohybom v systéme, inštalácia aplikácií a ich používanie nenechávali žiadne známky vyčerpanosti. Otestovaných bolo väčšina aplikácií vo výbave mobilu vrátane drobnosti ako baterka, SOS signály, zrkadlo, rôzne komunikačné nástroje a podobne. Taktiež aj ďalšie aplikácie v rámci Google Play, napríklad hra Tapped Out, v ktorej aj pri aktivovaní viac ako 80 balíkov peňazí a veľkého množstva postavičiek nenastalo žiadne náporové obdobie, či problémy pre chod mobilu. Otestovaná bola aj aplikácia Turbo Racing 3D, ktorá pre chod potrebuje G senzor. Navigácia Waze šliape ako hodinky. Pri jej aktivácií bol problém v tom, že žiadala opakovane aktiváciu GPS navigácie. V mobilnom telefóne bolo treba zapnúť túto funkciu a hlásenie pokračovalo aj po jej zapnutí. Trochu zvláštne je, že až po aktivovaní druhej možnosti v sekcii GPS, ktorej titulok znie „Poloha Wifi a mobilnej siete“, sa spustilo všetko potrebné, pre fungovanie navigácie. Nestačí teda zrejme len spustiť GPS, ale je nutné prezradiť aj svoju polohu. V nastaveniach sa nachádza režim EASY. Ten je však doslova EASY, pretože po aktivácií Vám z mobilu spraví veľmi jednoduchý a stručný hladko ovládateľný systém, ideálny pre nenáročných ľudí, ktorí chcú okamžite aktivovať aplikácie, mať dostupné len potrebné veci a hodiny. EASY spomínam len ako novinku, keďže som sa osobne zatiaľ s týmto nastavením a zmenou rozhrania ešte nestretol. (Nejde o mobilnú službu Eurotelu/T-mobilu/Telekomu, ale typ nastavenia v Asus ZenFone5)

Fotografovanie a nakrúcanie so ZenFone 5
ZenFone 5 je príjemný na dotyk, na prácu s ním a pohotový aj čo sa týka práce s aplikáciami, software všeobecne, alebo s fotoaparátom. Pri nedostatočnom svetle a rýchlom pohybe nestíha, no i tak je záznam slušne kvalitný, zvuk na nahrávke, ako aj v samotnom mobile je zaznamenávaný v rámci videa na výbornú. Fotoaparát má pomocnú led diódu, čiže vie nahradiť blesk a disponuje aj ostrením. Počas nahrávania sa dá pri nedokonalom svetle jednoducho ostriť ťuknutím na displej na miesto, ktoré chcete zaostriť. Aj v prípade niekoľko minútových záznamov, spolu šlo približne o hodinu videa, bolo prekvapením, koľko sa vlastne do mobilu vojde videa, napriek nevloženia MicroSD karty. Testovaný model mal internú pamäť až 16 GB, hoci je rozšíriteľný s pomocou microSD kartičiek, možno niektorí používatelia kartičku ani nebudú potrebovať. Následne pri pokuse pripojiť mobil k počítaču ako fotoaparát nebol žiaden problém, Windows XP, aj Windows 7 bez akýchkoľvek problémov nachádzajú zariadenie a fotky je možné stiahnuť do počítača.

Dual SIM funkcia na ZenFone 5 ASUSDUAL SIM
Funkcia dvoch kariet naraz je v dnešnej dobe výbornou vecou najmä pre tých, čo nechcú nosiť viac mobilov, no majú viac kariet. Z nejakého dôvodu skrátka má viac ako jednu kartu nejeden z nás a tak nejaký ten DUAL SIM je dobrou voľbou na to, ako poriešiť obe karty súčasne. ZenFone 5 po odstránení krytu má dve miesta pre microSIM karty oproti sebe. Po spustení telefónu je používateľovi jasné, ktorá karta je číslo jedna a ktorá číslo dva. Tento údaj je aj v nastaveniach, kde vidno číslo na danej karte. Pri odosielaní SMS je možné potvrdiť odoslanie z jednej, alebo druhej. Pri telefonovaní je taktiež možné vybrať si z ktorej karty je možné telefonovať. V sekcii NASTAVENIA je voľba „nastavenia duálnej karty SIM“ kde je možné vybrať a definovať prednastavené hodnoty ako stručne povedané „z ktorej karty využívať dátové služby, čiže internet“ a samozrejme aj také voľby, ako z ktorej karty primárne telefonovať.

Technické parametre: 2 GB RAM, Intel Atom Z2560, CPU 2×1,6 GHz, GPU – PowerVR SGX544MP4

Nedostatky
Aj napriek spomenutým kvalitám, nádhernému displeju a výkone má svoje muchy. Tou hlavnou je fakt, že nemá vyberateľnú batériu, je vstavaná a bežný používateľ ju nemusí byť schopný vymeniť. Taktiež tlačidlá nie sú nijako podsvietené, alebo nemáte fyzické tlačidlá pod displejom, ktoré by mohli dať jasný pokyn prístroju na vypnutie aplikácie, či inú reakciu aj pri pomalšom chode. Vychádzam zo skúseností s inými prístrojmi, hoci pri tomto nenastala situácia pomalého výkonu. Aspoň slabé podsvietenie by nemuselo byť na škodu. Aplikácia Filmové štúdio v mobile má jednu podstatnú nedokonalosť a to tú, že hoci sa pýši úpravou videí, absolútny základ ako je vystrihnutie chyby, záverečných niekoľko sekúnd, alebo vôbec akýkoľvek strih je nemožný. Kamera je naozaj slabšia, čo je spôsobené hodnotou len 10 fps.

Prečo sa ním zaoberať? Určite pre výkon, vzhľad a kvalitu displeja. Ide o značku, ktorá mňa osobne nikdy nesklamala a pri mobilných telefónoch ešte nie je veľmi osvedčená, takže môže byť prekvapením aj do budúcna. Disponuje pomerne veľkým priestorom, hoci záleží od verzie prístroja. Android 4.3.3 je pri niektorých predajcoch uvádzaný aj vo vyššej verzii, je možné, že rovnaký model má aj lepší OS. V zahraničí sa objavuje aj verzia s LTE, ktorá u nás nie je. Pri prvom nakrúcaní videí mal výdrž bez problémov pri zázname dlhom rozkúskovane 20 + 25 + 15 minút a stále bol použiteľný na správu emailov, kontrolu záznamov a podobne. Aplikácie s ním nemajú problém, disponuje GPS aj potrebnými senzormi. V cene do 200 EUR ide o pekný kúsok.