Raketoplán Discovery a jeho posledný let… na chrbáte Boeingu 747 do múzea

0
1751

Raketoplán Discovery, ktorý si odžil viacero letov a úspešných misií do vesmíru okúsil ešte naposledy vietor okolo krídel, keď zaletel na chrbte Boeingu 747 do Washingtonu. Najstarší z raketoplánov naposledy letel do vesmíru presne pred rokom a jedným mesiacom. Vo Washingtone mu už pripravili miesto v Národnom leteckom a vesmírnom múzeu Smithsonian. Šlo o zaujímavú udalosť, ktorá prilákala pozornosť médií, ale aj bežného obyvateľstva. Po vzlete Boeingu s raketoplánom urobili nad odpaľovacou rampou v Houstone ešte jeden rozlúčkový okruh, nech opustenie raketoplánu zo štartovnej plochy nie je náhle a neúctivé. Následne aj po prílete do hlavného mesta Washington urobilo lietadlo okruh nad mestom na znak pozdravu a pred obedom 13. apríla. Po prílete pár dní potreboval na usadenie a prípravu. Už teraz je však dostupný návštevníkom v známom a bohatom múzeu Smithsonian, ktoré je v blízkosti medzinárodného letiska a býva častou jednou z najobľúbenejších zastávok návštevníkov amerického hlavného mesta pri poznávaní nie len histórie, ale aj techniky a letectva.

Známy je aj osud ďalších dvoch zachovaných raketoplánov. Endevour by sa mal o nejaký čas objaviť v Kalifornii a Atlantis zostane na Floride vo vesmírnom stredisku.

Na tomto videu je zachytený podrobný priebeh nasadzovania raketoplánu na lietadlo Boeing 747. Azda netreba dodávať, že upevnenie raketoplánu Discovery muselo byť obzvlášť presné a pevné. Pri rýchlosti a pri viacerých fyzikálnych zákonoch, ktoré na lietadlá vo vzduchu pôsobia je vlastne zvláštne, že toto celé je vôbec realizovateľné.

Foto a video: ITN news, AP agentúra a RT