Po rokoch otvorili staré garáže, našli 500 áut a niektoré v 100% stave

0
3583

500 nájdených áut v USAV americkej Nebraske v meste Pierce sa v dlho zatvorenej garáži predajne s automobilmi nachádzal doslova poklad. Dcéra rodičov Lambrechtovcov, ktorí viedli firmu s predajom áut spoločne s jediným technikom od roku 1946 a podnik zatvorili v roku 1996, však aj na základe súhlasu rodičov predsa len otvorila dvere na dlho zatvorených a nenavštevovaných priestoroch. Niektoré z vozidiel, ktoré v garáži mali, si vážili, iné získali v rámci predaja a odkúpenia. Tým, že zrejme z úcty k niektorým modelom si ich nechávali a po zatvorení predajne už ďalej s autami nerobili nič, ich nechali pod nánosom prachu. Až teraz, keď obom manželom ťahá na stovku, rozhodli sa otvoriť po dlhých rokoch svoj obchod. Všetko je pritom zaznamenané od prvého pootočenia kľúčom na kamere.

Video z otvorenia po 17 rokoch
Na videu vidieť, ako sa dostávajú prví ľudia po dlhých rokoch do priestorov garáže. Na tesno vedľa seba zaparkované americké autá samé o sebe nepatria medzi vzácne kúsky. To hlavné, čo priláka pozornosť a je priam neuveriteľné, je to, čo skrývali vozidlá vo vnútri. Krásny interiér, ešte igelit od výrobne, predajná etiketa prilepená o sklo, len karoséria od nánosu prachu vyzerala zanedbane. Absolútne prekvapenie však bol pohľad na tachometer. Niektoré vozidlá mali totiž najazdenú len jednu míľu, niektoré štyri a zväčša najazdených menej ako 30 míľ. Stopercentný stav viacerých modelov a minimum najazdeného je predpokladom pre obrovskú cenu. Všetky vozidlá budú v septembri predmetom dražby na aukcii. Ako sa totiž vyjadrili majitelia obchodu, boli by radi, ak by autá našli nových majiteľov, aj keď sa im bude s nimi lúčiť len veľmi ťažko. Spoločne aj iné garáže uchovávali takmer 500 vozidiel rôznej značky a typu. Niektoré z nich nie sú v tak výbornom stave aj preto, že šlo o používané modely. Niektoré zdroje uvádzajú, že vozidiel je viac ako 500. A len 72 z nich má najazdených pod 100 míľ.

Medzi nájdenými kúskami sú aj známe modely z filmov a z archívov. Napríklad 1978 Corvette Pace Car, krásny Cameo Chevy Truck s najazdenou jedinou míľou (zrejme len z výrobne na pás, z pásu na kamión a z kamióna do predajne), 64 Impala a ďalšie. V stopercentnom stave, akoby pri nich niekto zastavil čas. Aj samotná predajňa sa za dobu fungovania príliš nezmenila. Kedysi vozový park tvorilo niekoľko stoviek vozidiel a dnes sa čistia a pripravujú na september. Interiér predajne mimo samotné autá uchovával aj zopár menších pokladov, ako plagáty, staré prospekty, zmluvy, reklamy a podobne. To všetko môže mať pre zberateľov vysokú cenu.