Operátori staré čísla opäť recyklujú, po rokoch zvonia u iného

0
4579

HTC One max mobilný telefónBežný Slovák za svoj život doteraz vystriedal možno 2 až 5 čísiel od čias Eurotelu a Globtelu. Za éry SIM kariet totiž existovali aj obdobia, kedy sa oplatilo viac kúpiť novú SIM kartu, než kredit do pôvodnej. Rozmnoženie rôznych čísiel a počtu telefónov u ľudí zapríčinilo aj rôzne zlacnenie služieb a prítomnosť SIM kariet všade na každom kroku. Nepoužívané karty majú niekoľko mesiacov, kým vyprší kredit a karta zanikne. Na túto informáciu upozorňuje aj samotný operátor.

Voláte po rokoch kamarátom? Prekvapenie!
Voláte po niekoľkých priateľom či rodine? Ak sa na druhej strane ozve niekto iný, nejde o nič výnimočné. Recyklované čísla môžu byť dokonca pohromou pre niektorých držiteľov nového čísla, napríklad tak ako pre našu redakciu. Každý týžden zapnutého mobilu nám telefonuje niekto s prosbou o zubné prehliadky a objednávky na úpravy chrupu. Spôsobené je to práve tým, že neaktívne čísla, ukradnuté a neobnovené mobily, zabudnuté čísla a podobne, sa po viac ako roku znova dostávajú do výroby a distribúcie. Číslo, ktoré ľudia vytáčajú a dosiahnu našu redakciu, bolo ešte v roku 2012 aktívne a plne používané. Podobne sú na tom aj staré čísla hocikoho z nás. Je síce hlúposť to overovať a pajediť kohokoľvek cudzieho, no ak by ste zavolali na niektoré zo svojich prepadnutých čísiel, je šanca, že sa opäť dostalo k niekomu a pokiaľ má práve nabité, dovoláte sa.

Čísla po nevhodných ľuďoch sú v obehu tiež
Nedávno sa v Nových Zámkoch stala situácia, kedy žena kúpila dcére SIM kartu, no telefonovali tam rôzny muži so záujmom o služby pre dospelých. Číslo prostitútky propagované na internete v starom inzeráte si mnohí našli aj po rokoch a telefonovali so záujmom o jej služby. Podobne sú na tom aj ďalšie služby pre dospelých, skrachované firmy, ktorých stránky zostali aj po rokoch online dostupné, ale problém tvoria aj mnohé vizitky ľudí, ktorí zmenili, alebo zrušili číslo. Záujemcovia o ich služby a tovar sa tak často dovolajú niekomu inému. Problémové čísla je možné celkom zablokovať a od operátora vyžiadať iné číslo. O svoje číslo však ľudia prichádzajú aj nechcene. Ak sa odsťahujú do zahraničia, je fajn udržiavať živý kredit a sem tam tak životnosť karty predĺžiť.

V spomenutom príklade, ktorý sa dočkal medializácie, išlo o číslo nepoužívané tri roky. Operátor môže číslo obnoviť po roku a pol od deaktivácie. Ďalej je však otázne, ako rýchlo sa konkrétne číslo aj podarí predať, ako rýchlo si ho aktivuje samotný nový majiteľ a či ho naozaj chce používať. Pokiaľ vám volajú pre výskyt čísla niekde inde, staré vizitky rozdané po republike neovplyvníte. zadaním svojho čísla do Google však nájdete zmienku a pôvod čísla, ak bol dôvod, pre ktorý sa dostalo číslo na internet.