Nový pohon a zdroj energie využíva tórium. Netreba tankovať či dobíjať a prežije vás

0
2333

Americký Cadillac zrejme zatiaľ ako jediná automobilka na svete prejavila záujem o spoluprácu na výskume a ďalšom vývoji nového druhu pohonu automobilov, ktorý by mohol znamenať zásadnú revolúciu vôbec v osobnej doprave. Spoločnosť Lase Power Systems totiž vypracovala štúdium, prvé prototypy a vynašla technológiu, ktorá vie získavať energiu z tória (anglicky thorium), ľahkého kovu, ktorý je možné použiť ako jadrové palivo. Tórium je slabo rádioaktívny prvok, ktorého niekoľko stoviek ton zásob majú v USA aj v niektorých iných krajinách a zatiaľ sa príliš verejne nehovorilo o priemyselnom využívaní tohto prvku. Najväčšie zásoby má USA, po ňom Austrália, India, Canada, v poradí by sme našli skupinu viacerých krajín, no množstvom v pomyslenej tabuľke nasledje Južná Amerika, Brazília a na konci Malajzia.

Cadillac Thorium TopGear
Koncept modelu Cadillac Thorium Fuel Word od návrhára Lorena Kulesusa. Foto: TopGear

Bez tankovania so životnosťou aj 100 rokov
Technológia nevyžaduje nabíjanie a ani tankovanie. Vozidlo by disponovalo špeciálnou jednotkou, čiže malým reaktorom, v ktorom by energia z tória dokázala ohrievať vodu, prípadne by systém pohonu využíval vyžarovanú energiu aj inak. Všetko je pritom založené na laserovej technológií, pri ktorej sa aktivuje tórium a vyžaruje energiu. Hoci ide o mierne rádioaktívnu látku, stále nemožno hovoriť o látke nebezpečnej, pretože je dobre izolovateľná a svojou silou tak pre ľudí neškodná. Pohon jediného vozidla by mal vydržať pokojne aj 100 rokov. Veľmi malé množstvo tohto kovu v množstve 1 gm by dokázalo nahradiť neuveriteľných 28 400 litrov benzínu, čiže stačí 8 gm tória a vaše vozidlo by nebolo nutné počas vášho života dopĺňať ani raz.

Míňajúce nerastné suroviny sa ho netýkajú
Koncept od Cadillacu by pri sériovej výrobe mohol ľudí presvedčiť uvažovať nad postupným prechodom od benzínu, ktorý i tak neustále cenou rastie. Zvláštnosťou je, že práve americká automobilka, ktorá je známa vozidlami s veľkou spotrebou, akoby šlo o americké pravidlo, sa začala zaoberať práve otázkou alternatívnych pohonov. Vo svete sa ujal názov Cadillac WTF, ktorý jednak vyznieva v angličtine vtipne a zároveň je prehodenou skratkou súčasného používaného názvu. Otázne je, do akej miery sa tento plán bude páčiť veľkým podnikom zaoberajúcim sa čiernym zlatom a klasickému automobilovému priemyslu. O sériovej výrobe sa zatiaľ neuvažuje. Je totiž potrebné preskúmať množstvo stránok tejto technológie a ani prvý koncept nie je príliš ideálny pre využitie tohto pohonu. Existuje predpoklad, že reálne sériové vyrábané autá s tóriovým pohonom by mohli byť aj väčšie, nákladné stroje, vozidlá a stroje mimo hlavné cesty. Možno pre prvé obavy a pokusy využiť technológiu práve na takýchto miestach.

Autá nie sú priorita
Zaujímavosťou je, že pre samotnú spoločnosť Laser Power Systems nie je prvoradá osobná preprava, ako skôr vývoj zariadení, ktoré by mohli priniesť energiu do osamotených miest, pre budovy, nemocnice a podobne. Celý výskum tak v spoločnosti prebieha najmä so zámerom nájsť riešenie nedostupnosti energie pre rôzne kúty sveta a to čo najefektívnejšie a najbezpečnejšie. Ako pri všetkom, aj tu je veľké riziko, že sa celý nápad zneužije pre účely, ktoré nesúvisia s energiou a pomocou, ale zbraňovým priemyslom a zabíjaniu. Pokiaľ totiž existuje technológia, ktorá dokáže vydávať silnú a trvácnu energiu, energia je jeden zo základných pilierov každej zbrane hromadného ničenia.

Na Slovensku možno za 50 rokov
Na Slovensko sa niečo podobné dostane približne za 50 rokov. Elektromotory a elektromobily už nejaký ten rok brázdia cesty susedného Rakúska. Na Slovensku sme sa za celý čas nestretli s ani absolútne minimálnou podporou štátu v záujme chrániť životné prostredie a podporiť akokoľvek elektromobily. Neexistujú granty, pomoc, poradenstvo, osveta a ani záujem firiem prichádzať s elektromobilmi na Slovensko. Vysoká cena, ktorá sa v konečnom dôsledku môže vrátiť práve na pohonných látkach, ľudí odrádza. Za niekoľko mesiacov si na Slovensku neregistroval elektromobil nikto. Z elektrického prúdu predsa len nejdú toľké dane do štátnej kasy, ako z benzínu. So systémom pohonu na tórium sa v našich končinách zrejme stretneme počas dôchodku, keď sa zásoby ropy minú, alebo budú len pre vyvolených. V každom prípade nás teší neustály posun vo vývoji a tešíme sa na nové informácie o tóriovom pohone.

Pozrite si ďalšie obrázky na Coroflot.com