NASA vyvíja projekt Morpheus, pristávací planetárny modul schopný letu

0
1599

MorpheusNa prvý pohľad ako scénka zo sci-fi filmov je však skutočným výskumom a vývojom projektu NASA a viacerých ďalších organizácií, či špecialistov, ktorý nesie označenie Morpheus. Cieľom projektu je vyvinúť modul, ktorý bude presúvateľným laboratóriom. Nie však na kolesách, ale vo vesmíre oveľa praktickejšie – vzduchom vďaka špeciálnemu motoru poháňanému obnoviteľnými zdrojmi. Ideálne riešenie pre lunárny výskum, výskum asteroidov ale aj pri planetárnych misiách.

Aktuálny výskum
Vývoj technológie, ako aj jej testovanie, prebieha v súčasnosti pri Kennedyho vesmírnom stredisku. Technológia možno inšpirovaná sci-fi filmami, sa vyznačuje veľmi presnou a vyváženou dráhou letu, napriek zdanlivej neobratnosti. Hlavná tryska zospodu vynáša modul zatiaľ v rámci testov len do výšky niekoľkých desiatok metrov. Výskum pôvodne technológiu testoval zavesenú na žeriave, kde bolo ešte minimum rizík poškodenia pri pristávaní a vzlietaní. Teraz už lieta aj bez istenia.

Pre ľudské posádky riešením
Technológia by mohla byť veľmi zaujímavým riešením pre ľudské posádky napríklad na Marse. Súčasní nadšenci, ktorí sa pripravujú na misiu na Mars, počítajú s tým, že sa naspäť už nevrátia. Technológia Morpheus je však možno predzvesťou toho, že by štart z planéty s gravitáciou podobnou na našu mohol byť realizovateľný aj z povrchu planéty bez potreby nosných rakiet a hlavne odpaľovacej rampy, ktorá je v súčasnosti pri letoch do vesmíru nevyhnutnosťou.

Zaujímavosti
Morpheus je momentálne vyvíjaný primárne pre lunárny výskum, z čoho môžeme predpokladať, že USA počíta s ďalším výskum a teda návratom na Mesiac. Posledný, čo kráčal po Mesiaci bol astronaut Eugene Cernan, ktorého pamätný dom nájdete vo Vysokej nad Kysucou pri Čadci, ktorej je čestným občanom.
Testy prebiehajú na dvoch miestach, NASA Johnson Space Center, Houston a NASA Kennedy Space Center, Florida
Morphea poháňa palivo zložené z metánu a kvapalného kyslíku, čo je zaujímavé oproti iným pohonom využívaným pri tomto druhu technológií.

Skorší výskum so zavesením

Viac na oficiálnych stránkach: http://morpheuslander.jsc.nasa.gov