Lietadlá Concorde sa zrejme vrátia na oblohu

0
2290

Concorde z Air FranceV týchto dňoch sa francúzsko-britskí experti púšťajú do podrobnej kontroly motorov lietadiel Concorde. Britská Save Concorde Group a francúzska Olympus 593 spojili svoje sily aby mohli Concorde opäť vrátiť na oblohu a to je naozaj dobrý nápad. Obdivované lietadlo, ktoré zatiaľ ako jediné pred rokmi dokázalo prepraviť za tri hodiny cestujúcich z Paríža do New Yorku sa stiahlo z prevádzky pred siedmimi rokmi najmä pre pád jedného stroja pre technickú chybu a z obáv jej zopakovania.

Úžasné lietadlo, ktoré predstihlo svoju dobu sa doteraz v leteckej hromadnej doprave nepodarilo rýchlosťou a dokonalosťou prekonať nikomu.

Po 39 rokoch úspešného fungovania dopravy s Concordmi sa v roku 2000 stalo nešťastie, ktoré neskôr bolo dôvodom zrušenia letov s týmito strojmi. Operujúce najmä pod hlavičkou AIR FRANCE francúzskej leteckej spoločnosti tak oslabili význam Air France, aj keď nie na toľko, aby sa stratil záujem cestovať do USA. Najmä zlepšenie vízových podmienok cestovania do Ameriky pomohlo docieliť, že chýbanie Concordov nebolo tak citeľné, aj keď tá rýchlosť a pohodlnosť nebola ešte stále prekonaná…

Informovalo o tom BBC a správa sa dočkala pozitívnych názorov aj ohlasov na mnohých medzinárodných fórach o letectve a technike. A Concorde si predsa svoj návrat zaslúži. Špecialisti budú v blízkej dobe skúmať motory, či ich je možné ešte použiť. Aj keď… nebolo by lepšie sa pustiť do vývoja moderného súčasného stroja fungujúceho na rovnakom princípe s rovnakými vlastnosťami a pokojne aj s rovnakým dizajnom? Predsa len, doba ide vpred. Či nie?