Kamera do auta. Hit, ktorý vie v problémoch pomôcť

0
85331

V USA a v Rusku je pomerne obľúbená, kým na jednej strane plní blogy a celkovo aj Youtube naozaj niekedy zábavnými videami správania niektorých vodičov, slúži tiež ako záznam cesty a prostriedok na ochranu pred problémami pri havárií a podobne. Zalovím v pamäti a sám viem o niekoľkých problémoch, ktoré by sa hodili na kamere. Kamera do auta nie je na škodu. Vodiči by často vedeli hovoriť o veľkom množstve momentov, kedy im išlo o zdravie, ale aj o problémy a prieťahy s previnilcom a následne poisťovňami.

Kamera v aute môže pomôcť
Vletí vám na vašej zelenej do cesty blázon z cesty, kde mal na červenej stáť a nie je svedok, čo by to dosvedčil. Za predpokladu, že je na kamere vaša zelená, alebo je len zachytené chovanie vodičov oproti pri spustení zelenej, máte záznam na kamere, že ste nemohli nič robiť. Rovnako ako keď vám chodec, či cyklista vletí rýchlo pod kolesá, zničí auto, nadá vám a odkrýva preč, ako sa už neraz stalo niektorým vodičom. Situácií, kedy je dobré mať nehodu a priebeh na ceste natočených, by sme mohli nájsť niekoľko. Zaujímalo ma však, aké sú na trhu možnosti pre tých, čo by chceli mať svoju cestu zaznamenanú. Trebárs pre firemné auto, alebo pre svoje osobné.

Board kamera – Čierna skrinka do auta
Board kamery plnia úlohu čiernej skrinky. Existuje niekoľko druhov, sú také, ktoré sú ťažšie a ľudia si ich pripevnia na miesta, kde bežne majú GPS navigáciu. Tie menšie sa pokojne zmestia do priestoru za spätným zrkadielkom a tak sa nemusíte dočkať buzerácie polície za prekážku vo výhľade, keď už si nič iné nenájdu. Všetky kamery majú úložný priestor. Kým lacné z rôznych pochybných dovozov a veľkých výpredajov majú niekedy vstavanú vlastnú pamäť, za bežné je možné považovať len premyslené kamery, kde je použiteľná pamäťová karta. Ako príklad pre popis mi poslúži malá kamerka DVR DR 300G. Táto zvláda nakrúcať video so zvukom a záznam vykonáva na kartu Micro SD, ktorá je známa z mobilných telefónov ako malinká pamäťová karta, no v adaptéroch na Micro SD karty a v niektorých čítačkách na počítačoch sa dá bez problémov čítať. Tento konkrétny model a dá sa to považovať za dnešný štandard kvalitnej kamery, zaznamenáva aj presne GPS polohu na mape a ďalej záznam dokáže komunikovať s Google Maps so záznamom rýchlosti a času. Pokiaľ teda pri nehode viete o svojej čistej jazde a pochybení druhého vodiča, kamera vám prináša niekoľko jasných údajov dúfajme vo váš prospech. Táto kamerka umožňuje vybratie z držiaka a nabíja sa pomocou zapaľovača v aute. Väčšina kvalitnejších kamier umožňuje spojenie s mobilom, alebo iným zariadením schopným premietať obraz v reálnom čase. Napríklad kamera Fun Beat GS 600 umožňuje nahrávať aj priamo v HD a nerobí jej problém aj nižšie svetlo. Zachytíte tak aj drobné detaily, EVČ áut, značky, prekážky a podmienky na ceste. Má vstavanú batériu a nemusíte sa báť, že pri naplnení karty nebude možné nahrávať, pretože disponuje funkciou slučky, kedy nahradzuje novým záznamom najstaršie dáta. Niektoré kamery niečo také neumožňujú, preto pokiaľ nemáte možnosť neustále kartu prechádzať a nechcete byť zaskočení, že kamera prestane nahrávať pre naplnenie kapacity karty, voľte kamery, ktoré s tým mať problém nebudú, alebo majte po ruke možnosť prečistenia karty, alebo náhradnú kartu. Jedno z posledných videí, ktoré vznikli takouto kamerou je nehoda v Rusku v tomto článku.

Bezpečnosť aj na parkovisku
Pre priblíženie ďalšej výhody kamier si opäť vezmem daný príklad, spomínanú kameru DR 300G, pretože ako som už povedal, je predstaviteľom dnešného štandardu dobrej kamery. Aj keď máte vozidlo zaparkované na parkovisku, stále môže byť chránené, teda do určitej miery, pokiaľ vám zlodej nevezme aj kameru. Zvláda totiž pri zapnutom režime naďalej nahrávať záznam v zornom poli kamery, pokiaľ sa objaví pred ňou pohyb. Rovnako tak sa kamera pri parkovaní aktivuje, ak senzor zaznamená otrasy. Senzor by mal pritom za otras považovať pokus rozbiť okno, mal by cítiť aj to, keď sa niekto snaží prekonať zámok, nastúpiť a zabuchnúť dvere. Môže však pomôcť aj vtedy, keď parkujete na mieste, kde pred vami mieni zaparkovať niekto ďalší a keďže vás nevidí, pokojne vám vpáli do nárazníka bez toho aby si pozrel, v akej vzdialenosti od neho ste. Podobných vodičov je možné nájsť v centre Bratislavy, keď si myslia, že ich nikto nevidí pri parkovaní pozdĺžne. Najčastejšie je to samotný muž v strednom veku, ktorý si počet manévrov pri parkovaní skráti tým, že ide na doraz, až sa dotýka auta za ním. A vy sa môžete diviť, prečo máte nárazník stlačený, alebo špinavý od cudzieho laku. Vodičom so staršími vozidlami to je žiaľ jedno… čo je osobná skúsenosť.

Aplikácie pre mobil s Androidom
Na čo kamera, ak máte chytrý telefón?! Majitelia chytrých telefónov môžu objaviť ďalšiu využiteľnosť ich prístrojov nainštalovaním vhodného software a zapojenia kamery o ktorej si mysleli, že sadá použiť len na nakrúcanie osláv a udalostí okolo seba. O troch obľúbených aplikáciách si viac povieme v tomto článku.