Bezdrôtové nabíjanie telefónov v sériovom Samsung Galaxy S3

0
1745

Aj vy ste už neraz rozmýšľali, že by bolo dobré, ak by neexistovali klasické nabíjačky, ale len nabíjacie plošinky, či diaľkové nabíjačky batérií telefónov? Niečo také je stále víziou budúcnosti, aj keď nie tak celkom. Nový Samsung Galaxy S3 príde na trh s novou funkciou, ktorá bude znamenať zásadný krok k vývoju a k nárastu významu diaľkového nabíjania. Nepôjde o diaľkový prenos energie, pri ktorom by ste sa mohli hrať na mobile, prechádzať po izbe a zatiaľ by sa nabíjal. Aj táto vízia sa síce vyvíja, no nie je to tento prípad. Indukčný spôsob nabíjania bude fungovať vďaka nabíjacej plošinke, ktorá už viac menej existuje a už sa objavila na viacerých výstavách. Avšak až Galaxy S3 bude disponovať sériovo vyrábanou batériou a nabíjačkou schopnou vďaka elektromagnetickým vlnám batériu dobiť. Indukcia funguje na spôsob vysielania energie a prijímania v batérii telefónu.

Továrenská stálosť však bude
Za čias, keď každý výrobca si vyrábal telefón a koncovku podľa seba, sme si museli zvyknúť, že nabíjačka na jedne mobil nepasovala na druhý. Dokonca v niektorých prípadoch aj pri rovnakej značke, ale rozdielnom type. Pred časom sa síce na základe medzinárodných dohovorov ustálila výroba koncoviek na jeden port pri chytrých telefónoch. Nuž a teraz ak má na svet prísť nová možnosť nabíjania telefónov, opäť nastáva riziko, že viacerí výrobcovia systém vytvoria po svojom a navzájom nebudú kompatibilné. Aj preto vzniklo pred časom medzinárodné konzorcium Wireless Power Consortium, na základe ktorého sa výrobcovia dohodli na ustálenosti technológie. To môže pomôcť práve faktu, že nebudeme odkázaní na nabíjačku len jedného výrobcu, ale použiteľné budú aj tá od kolegu, bratova, či spolužiaka nabíjačka diaľkového nabíjania. Diaľkové nabíjanie to ale i tak stále nie je, hoci sa mu neustále približuje.

Čo to znamená pre nás?
Okrem už spomínaných menších komplikácií pri nabíjaní to prináša aj plus, že nebude potrebné so sebou ťahať káble, nenastáva riziko zlomenia portov nabíjačky a netreba si dávať pozor na jemné diely v nabíjačke. Taktiež sa nezanesie žiaden otvor na mobilnom telefóne, neodlomí kryt nabíjacej časti. Mám však obavy, že nová technológia nemusí byť celkom spoľahlivá a celkové nabíjanie bude odkázané len na moderný postup – položenie mobilu na podložku, alebo do nabíjacieho doku je jediný krok k nabíjaniu.