Asus Transformer Book T200T: šikovný dotykom ovládaný hybrid

0
2392

Asus Transformer Book T200T sa k nám do redakcie dostal ako zástupca zaujímavej série Transformer. Svojho majiteľa poteší nepochybne veľkosťou, pevnou klávesnicou, svojou oddeliteľnosťou, ale aj dotykovým displejom s výbornou kvalitou obrazu. Model, ktorý sme mali v redakcii, disponoval systémom Windows 8.1, ktorý je prispôsobený na prácu s podobným zariadením. Chýba mu numerická klávesnica, čo pri tejto veľkosti ani nie je možné, nechýba však Fn funkčné tlačidlá. Po niekoľkých dňoch v redakcii je nám výborným spoločníkom, ktorý nezaberie takmer žiadne miesto, nabíjačku strčíte pokojne do vrecka, keď chcete, máte len tablet, dá sa na ňom pripravovať obsah pre magazín, pripojíme ho so všetkým, vrátane mobilu a keď sa niekomu hodí, využije kameru na zadnej strane, ale aj na prednej strane celého prístroja (obe strany časti s obrazovkou).

ASUS T200T

Prvý dojem
Asus Transformer Book T200T vyvoláva prvý dojem príjemného menšieho notebooku, ktorý patrí medzi tie ľahko prenášateľné, schopné a praktické. Z pohľadu menších skúseností s podobnou veľkosťou je jasné, že bude z vonka minimálne vybavený. Oproti veľkým chýba port pre monitor či projektor, DVD mechanika, no nahradzuje ju aspoň USB 3.0 portom, zaujímavo zaslepovaným portom pre pripojenie LAN a ďalším rozdielom oproti notebook klasike je fakt, že nabíjanie je pomocou malého konektora. Skôr ako notebook táto výbava pripomína tablet. A to sme sa už dostali k tomu hlavnému, čím tento Transfomer je a prečo získal svoje meno. Vďaka dotykovej obrazovke je odpojiteľný od celej druhej polovice s klávesnicou, v ktorej sa nachádza aj 500 GB disk rozširujúci disk veľký 20 GB v časti s monitorom, čiže v tablete. Po nainštalovaní systému a základných aplikácií zostáva necelých 14 GB. Ako už je zrejmé, odpojiteľný notebook sa zmení na tablet veľmi pekných rozmerov, najmä však kvality čo sa práce s dotykovou obrazovkou týka a kvality displeja. V prípade Windows 8.1 s ktorým je notebook vybavený, možno hovoriť o systéme navrhnutom pre dotykové obrazovky a podobné hybridy k spokojnosti jeho používateľa. Aj keď zvyknúť si na ovládanie Windows pomocou prsta a jeho pohybom po obrazovke bude pre každého používateľa neobvyklá skúsenosť.

Asus T200T porty LAN

Zľava do prava: viditeľný port pre nabíjanie, port pre sieť LAN, modré USB 3.0

Postrehy
Medzi postrehy možno pripojiť vôbec myšlienku spojiť tablet a notebook do jediného vynálezu. Séria Transformer si už vybudovala svoje meno pomerne stabilne a je známa tým, že sa transformuje. Tak trochu využíva aj éru neustále nových a nových filmov Transformer, čím si Asus zaistil, že ľuďom s predstavivosťou názov z hlavy nevypadne. Práve fakt, že vrchná časť a teda časť s displejom plní funkciu tabletu, tu je nutné hľadať zapínanie prístroja, zároveň aj nabíjanie. Zapínanie pomocou dvoch tlačidiel je múdre, hlavne pre prípad samovoľného zapnutia niekde v taške, ak by na to slúžilo len jedno tlačidlo. Port pre nabíjanie je drobný, no pevný a netreba sa obávať poškodenia. Nabíjačka je sama o sebe len niečo väčšia ako staršie nabíjačky na mobily HTC, čiže pokojne si skryjete celé nabíjanie do vrecka bundy. Brať so sebou nabíjačku tak nemusí byť ani obťažujúce a ani objemovo náročné.

Oddelenie a transformácia
Dve disky u Transformera sú pochopiteľné. Ten najväčší je v časti s klávesnicou, menší v tabletovej časti. Spolu tvoria jeden notebook s dobrým výkonom pokojne postačujúci na stredne náročné hry, oddelene tvoria tablet a klávesnicu. Na oddelenie slúži tlačidlo pod monitorom, ktoré som priznám sa stláčal pri prvom otvorení ako zapnutie. Ide o mechanické tlačidlo, pri ktorom to chce trochu silu na vytiahnutie inak slušne pevného spojenia. Pre spojenie slúžia dve širšie kovové vidlice a konektor, ktorý pri nasadzovaní presne sedí. Takto pevné spojenie je aspoň zárukou toho, že oba diely držia najlepšie ako môžu a ak mám pravdu napísať, spravené je to výborne aj vzhľadom na stav o niekoľko rokov.

Asus T200T porty LAN

Časť s tabletom nie je celkom odrezaná od sveta. Klávesnica sa aktivuje vždy, keď na okienko pre vyplnenie kliknete prstom na dotykovej obrazovke. Pokiaľ to spravíte padom alebo klávesnicou, je jasné, že fungujete s klasickou klávesnicou. Pri použití prsta sa aktivuje vždy tá tabletová. Mimo to, hoci tablet má menší disk, môžete si priestor rozšíriť o TF karty, alebo ak chcete MicroSD karty. Notebook tak má vlastne čítačku na karty (veľké SD karty nie) a v prípade tablet-prevedenia zas aspoň rozšírenie veľkosti úložiska. Z boku na ňom nechýbajú ani ďalšie povinnosti tabletov, ako pripojenie MicroHDMI, port pre slúchadlá, ale tiež napríklad microUSB.

Aj ako tabletu sa mu darí splniť všetky očakávania. Správa sa ako tablet so všetkým čo treba, vrátane G senzora, čiže si zahráte hry v ktorých využijete nakláňanie, ako aj môžete preklápať displej do rôznych strán.

Asus T200T porty LAN

Písanie
Postrehom je predovšetkým kvalitné prevedenie notebooku, ktorý sa veľmi dobre drží a veľmi dobre sa na ňom píše. Môžem predpokladať, že notebook vzhľadom na rozmery, kvalitu a výdrž budú využívať azda všetci členovia rodiny, no s klávesnicou nepochybne aj na písanie, prácu a pod. Hodnotiť môžem písanie na stole, písanie na nohách s kraťasmi, písanie na zemi, aj na posteli. Príjemné telo zospodu, pogumované vystúpené nožičky a žiadne nálepky o ktoré by ste sa mali báť. V podstate aj tento text je pripravovaný na ňom, zároveň bol na notebooku pripravený text pre celú jednu stránku nemenovanej firmy a ich stránok. Pri celom písaní mám jediný postreh a to ten, čo azda na všetkých malých klávesniciach. Rovnaké rozostúpenie a teda medzery medzi všetkými tlačidlami navzájom trochu zneprehľadňujú pri rýchlom písaní presnú polohu backspace alebo DEL. Rýchle písanie = občas nejaká tá chyba a zmazanie napísanej chyby nemusí byť tak rýchle, ako stlačenie ktoréhokoľvek iného tlačidla na klávesnici. Ťuknúť sa vám môže podariť iné tlačidlo s interpunkciou a podobne. Pri pomalom písaní a po dlhšom používaní samozrejme tento problém zaniká úplne.
Inak je však stláčanie tlačidiel rýchle, odozva klávesnice je výborná, tlačidlá sa príjemne stláčajú, ihneď vracajú, nehojdajú, nebalancujú. Nie sú odhlučnené, ale zase nemožno čakať žiadne nepríjemné zvuky.

Absurdné testy
Za absurdné testy považujme čokoľvek, čo by odborník a aj samozvaný odborník považoval za smiešne. Vzhľadom na občas náročnú prácu je možné o modeli T200T povedať, že na výbornú bez nejakých prejavov problémov obstál napríklad pri 99 otvorených záložkách v internetovom prehliadači, pričom všetky boli otvorené bez načítavania. Zároveň obstál pri veľmi rýchlom písaní na klávesnici a vzhľadom na smerové šípky umiestnené celkom na kraji sa s ním dá zvládnuť aj nejaká tá hra. Pri tlačidlách WASD, ktoré mnoho hier dnes používa pre pohyb postavy to už bolo trochu ťažšie. Ide o menší notebook a tlačidlá v blízkosti sú veľmi podobné, preto sa pri nepozeraní môže stať, že z WASD je odrazu ESDF, alebo Q CapsLock AS.

Testovaný model
ASUS T200T vybavený procesorom Intel Atom CPU Z3775 1,46 GHz, 2 GB Ram, vybavený aj dodatočnými aplikáciami plne ovládateľnými a pracujúcimi s dotykovou obrazovkou. Ide o aplikácie na uchovávanie dát, alebo PhotoDirector, PowerDirector, Flipboard, alebo komunikačná aplikácia LINE.