Americká firma stavia luxusné úkryty pred koncom sveta

0
5735

Ron Hubbard vybudoval v Montebelle v štáte Kalifornia firmu, ktorá sa zaoberá stavbou záchranných bunkrov. Presnejšie by bolo podzemných úkrytov schopných odolať bombám a rôznym druhom katastrof na povrchu zeme. Veľký podlhovastý útvar zložený z pevných kovových skruží totiž vyzerá ako dážďovka, v ktorej sú za sebou zariadené rôzne miestnosti bežnej potreby, ako spálne, kuchyňa, pracovňa a ďalšie. Vo viere, že by koniec sveta naozaj prišiel sa začal zaoberať myšlienkou záchrany svojej rodiny a preto vybudoval niečo, čo by bolo schopné celkom nahradiť domov so všetkým, na čo boli zvyknutí. Bral to zároveň ako obchodný plán, zaujať ponukou, ktorá je neobvyklá a môže byť po nej dopyt.

Bunker a Koniec sveta - Atlas Shelters

Už predal jeden do New Yorku, do Montany, Wisconsinu, a aj do iných končín USA. Sám si však necháva ten pre neho najmilší a prvý prototyp. Pre médiá sa vyjadril, že hoci príliš zániku sveta neverí, 21. decembra sa do úkrytu naozaj skryje, pretože by si pripadal ako blbec, keby predsa len k niečomu došlo, mal by na to postavený kryt a neskryl by sa. Vyskúša si tak obávaný dátum na bezpečnom mieste.

Hubbard celú vec vysvetľuje tak, že sám nechcel za niečo podobné vysoliť poriadny balík a tak sa rozhodol si ho vyrobiť sám. Hľadal totiž niečo, čo by splnilo jeho očakávania, a tak porovnával rôzne miesta, kde by mu dokázali vytvoriť niečo podobné. Ich ceny sa pohybovali od jedného do dvoch miliónov dolárov. Jeho firma je schopná vyrobiť celé zariadenie pre 6 člennú rodinu za 59 900 USD, prípadne pre 12 ľudí za 77 900 USD. Problémom je však nutnosť stavebného povolenia pre výkop jamy, do ktorej sa celá stavba zahrabe. Ďalším problémom je čas, pre ktorý sa to nemusí podariť stihnúť ani vyrobiť, ani doviezť až k vám v prípade vážneho záujmu.

Bunkre a koniec sveta

Celý záchranný úkryt, schopný chrániť pred chemickou, atómovou, aj inou bombou, má aj jednu nedokonalosť. Po zasypaní ostáva len jeden otvor a klaustrofobika dnu vôbec nemusíte dostať. Ostáva veriť, že ak ho použiť, tak len dočasne…

Obývateľný základný záchranný úkryt sa pohybuje od 29 900 USD. Najlacnejší malý sa pohybuje už od 17 900 USD. Tí, čo sa rozhodnú do tohto zabezpečenia investovať niečo viac, získajú väčší záchranný bunker schopný celkom nahradiť bežný dom. Dieslový generátor dokáže nahradiť bežný prívod elektrickej energie a celý objekt je možné napojiť na prívod vody. Ron si však nemyslí, že záujem o jeho výrobky po 22. decembri opadne. Rôzne hrozby pretrvávajú a sú ľudia, čo radi vyhadzujú peniaze za niečo extra, alebo ich len láka bývanie pod zemou.

Informácie nájdete spolu s fotografiami aj na stránkach: http://www.atlassurvivalshelters.com
foto: Atlas Survival Shelters

Bunkre a koniec sveta