História futbalových majstrovstiev sveta a futbalisti ČSSR a SR v nich

0
4183

Futbalová loptaPočiatky futbalu siahajú do dávnych čias pred našim letopočtom, kedy indiánske kmene začínali hrávať hry, ktoré sa už pomaly podobali na futbal, ale ešte to bolo len kopanie do lopty a iné základy. Následne po celom svete vymýšlali nové hry s loptou. Medzi krajiny v ktorých sa hrávali tieto hry patrili napríklad Grécko, alebo Čína. Toto boli roky pred našim letopočtom. Za akéhosi predchodcu futbalu sa považuje aj juhoamerická pelota, hra pri ktorej prehadzovali loptu zo zvieracej kože cez kruh dva proti sebe stojace tímy. (foto: ilustračná snímka freedigitalphotos.net)

Prvé roky vo futbalovej histórií
Prvá výrazná zmienka, ktorú možno považovať za počiatok futbalu, bola hra Kemari, ktorá vznikla v Japonsku. Hráči sa dali do kruhu a prihrávali si loptu medzi sebou tak, aby nespadla na zem. Kemari sa spomína v roku 644. 1608 – Prvý krát sa slovo futbal objavilo v diele Williama Shakespeara Kráľ Lear, kde bolo povedané: „Ani nezakopol, akoby bol futbalový hráč.“ V roku 1848 vydala jedna z najznámejších univerzít Cambridge prvé pravidá tejto hry s názvom – Cambridgské pravidlá. Rok 1857 – Bol založený prvý futbalový klub na svete, anglický Sheffield Football Club. O šesť rokov neskôr v roku 1863 bol jeden z najdôležitejších rokov v histórii Anglického futbalu. V spomínanom roku bola založená anglická futbalová asociácia pod názvom FA a funguje dodnes.

Hráči doteraz hrali zadarmo
V roku 1879 nastala zaujimavá situácia, keď tím FC Darwen bol obvinený, že dvom hráčom ich tímu platia za účasť na zápase. Futbaloví historici to označujú za akýsi počiatok profesionálneho futbalu. Dovtedy všetci hrali zadarmo. Šesť rokov po tom bolo platenie hráčov zlegalizované.

Prvý svetový šampionát
Počas 20. storočia sa začali objavovať prvé šampionáty. Celkom prvý sa konal v roku 1930 v Uruguaji. Na tomto podujatí sa predstavilo 13 tímov. Na šampionát boli pozvané všetky krajiny, členské vo FIFA. Mnohé krajiny sa nezúčastnili pre nákladovosť plavby cez Atlantický oceán. Celkovo prišli na tento turnaj z Európy len štyri tímy.
Prvý šampionát vyhral domáci Uruguaj.

O štyri roky neskôr sa konali druhé majstrovstvá sveta v Taliansku. Nastala však zásadná zmena, keďže tímy neprichádzali na základe pozvánky, ale na základe klasifikácie prebiehajúcej pred majstrovstvami. To v Uruguaji neplatilo. Celkovo 32 tímov v kvalifikácii bojovalo o postup na šampionát, ale postúpiť mohlo iba najlepších 16. Turnaj sa odohral v deviatich mestách. Rok 1934 sa zapísal aj do histórie Československého futbalu, pretože práve na týchto MS sa výber Československa predstavil úspešne do chvíle, než prišla prehra až vo finále proti domácemu Taliansku, ktoré vyhralo Mundial po predĺžení 1:2. Vtedajším najlepším strelcom sa stal 5-gólový Oldřich Nejedlý.

O ďalšie 4 roky sa šampionát konal vo Francúzsku, kde sa hralo v 10 mestách na 11 štadiónoch. Jediný Paríž hostil hráčov hneď na dvoch štadiónoch a to Parc des Princes a Stade Olympique de Colombes. Aj tu sa opäť na stupienok víťazov postavilo Taliansko.

Prišla 12-ročná pauza od šampionátov zapríčinená vojnou a pokračovalo sa v roku 1950 v Brazílii, ktorá turnaj hostila celkom v šiestich mestách. Vo finále zvíťazil Uruguaj nad domácou Brazíliou 2:1. Duel sa odohral na slávnom štadióne Maracana pred najväčšou návštevou v histórii futbalu, 173 850 divákmi.

Na šampionát v roku 1962 ešte na Slovensku aj Česku nájdete pamätníkov a dokonca aj priamych účastníkov. V tomto roku sa Československo predstavilo na majstrovstvách sveta po druhý krát a znovu to dotiahli až do finále v ktorom prehrali proti hviezdami nabitou Brazíliou 3:1 vo finále. Na tomto šampionáte hral aj futbalový velikán Brazilčan Pelé. Československo sa stretlo v skupine v konkurencii tímov Španielska, Mexika a Brazílie. V prvom stretnutí Československo vyhralo nad Španielskom 1:0 následne prišla doslova zlatá bezgólová remiza 0:0 s Brazíliou a prehra nad Mexikom 3:1. Na postup z 2.miesta to stačilo. Vo štvrťfinále československý tím vyradil tím Maďarska po výsledku 1:0 a v semifinále tím Juhoslávie 3:1. Prišla prehra vo finále nad Brazíliou, ale hráči sa domov vracali ako keby práve oni vyhrali tento šampionát a tak aj boli privítaní.

V roku 1970 sa Československo predstavilo v Mexiku, ale na tomto turnaji sa neprebojovalo ani zo skupiny keď skončili na poslednom 4. mieste v konkurencii tímov Brazílie, Anglicka a Rumunska. Ani na ďalšom turnaji v roku 1982, na ktorý sa Československá republika prebojovala, neuspela a nepostúpila ani zo skupiny, keď skončila na 3.mieste. V skupine boli okrem našich aj Anglicko, Francúzsko a Kuvajt.

O osem rokov neskôr v roku 1990 sa Československo na turnaji v Taliansku prebojovalo do štvrťfinále cez základnú skupinu v ktorej skončili na 2.mieste a v osemfinále vyradili Kostariku po výsledku 4:1. Následne vo štvrťfinále prišla prehra so Západným Nemeckom 1:0. To boli posledné Majstrovstvá sveta, ktoré sme absolvovali ako Československo.

Slovensko na Majstrovstvách sveta zatiaľ jediný raz
Tie prvé, ktoré sme odohrali ako Slovenská republika, prišli až v roku 2010, kedy sa tím vedený trénerom Vladimírom Weissom starším prebojoval do Južnej Afriky. Cez veľmi ťažkú skupinovú fázu, ktorá pre nás vyvrcholila víťazstvom 1:0 v Poľskom Chorźove na veľmi ťažkom teréne, naši chlapci vybojovali 3 body aj vďaka vlastnému gólu poľského obrancu Seweryna Gancarczyka. Po zápase prepukli oslavy naplno a prišli aj slzy šťastia v podaní hráčov, fanúšikov, aj trénera Vladimíra Weissa. Do skupiny v Južnej Afrike sme dostali vtedy úradujúceho majstra sveta Taliansko, ďalej juhoamerický tím Paraguaj a Nový Zéland. V prvom zápase sme stratili výhru až v samotnom konci zápasu, keď Nový Zéland vyrovnal na 1:1. Historicky prvý gól Slovenska na MS dal útočník Róbert Vittek. V druhom stretnutí sme nestačili na lepších Paraguajčanov, keď sme podľahli 0:2, ale následne sme išli hrať posledný zápas proti Taliansku a výber Marcella Lippiho sme dokonale zaskočili a zvíťazli 3:2 po dvoch góloch Vitteka a jednom rozhodujúcom od Kamila Kopúneka. Do osemfinále sme chytili Holandsko a na neskoršieho finalistu sme nestačili a prehrali zápas 2:1. Na 1:0 otvoril skóre svojou typickou akciou Robben v 18.minúte, potom sa dlho držal stav 1:0 až do 84.minúty v ktorej „pochoval“ slovenské nádeje na postup Wesley Sneijder. Nič už nezmenila ani premenená penalta v 94.minúte od Róberta Vitteka pre ktorého to bol 4. gól na turnaji.

Článok pre Zaujimavosti.net pripravil Simon.