Bojkot futbalových majstrovstiev 2012 na Ukrajine na dvoch frontoch

0
1427

Už keď bolo vyhlásené, že na rok 2012 sa budú futbalové majstrovstvá konať na Ukrajine (mimochodom aj v Poľsku), pár ľudí príliš nadšených nebolo. Napriek tomu, že je to tak blízko, si to radšej premyslia, možno ak by chceli z nejakého dôvodu skôr zvoliť poľské zápasy. Nejde pritom len o informácie z jednej hlavy, ale skôr výťah z krčmových rozprávačiek, internetových fór a až v poslednej rade osobný názor. V posledných mesiacoch sa nás však práve Ukrajina snažila presvedčiť, že robí všetko pre úspešný priebeh, v konečnom dôsledku chce byť krásna a čistá… a došlo aj na drastické opatrenia, ktoré si v tomto prípade môžeme preložiť ako strieľanie do túlavých psov, ich drastické vraždenie, zneškodňovanie, či priame spaľovanie zaživa v mobilnej peci, o čom sme vás tu už informovali. Keďže k tomuto sa Ukrajina v jednom nemenovanom meste odhodlala práve pre konanie UEFA 2012, viacero organizácií na ochranu zvierat (ako aj my) bojkotuje akýkoľvek záujem o toto športové podujatie a je nám na zaujimavosti.net vyslovene jedno, čo sa tam bude futbalové diať. Na bojkot UEFA 2012 v Ukrajine vyzvali aj niektoré skupiny na internete, zapojilo sa tiež Anonymous a v neposlednom rade aj facebookovské stránky Slobody zvierat.

Práve tvrdé zabíjanie, a najmä spaľovanie psov či mačiek z ulíc, o ktoré sa nikto doteraz nestaral, ale až teraz to je problém, vyvolalo zmiešané reakcie a mnohé sa nesú aj po mesiacoch dodnes. Článok je stále populárny, veď nám ho „odslova-doslova“ pred časom skopírovali aj stránky televízie Markíza. Bojkot za toto ohavné riešenie sa dá nazvať prvým frontom. Objavil sa však už aj druhý front, druhý bojkot športového podujatia tentoraz zo strany EÚ a niektorých politikov.

Druhý bojkot: Kauza Tymošenková
Bývalá ukrajinská premiérka Tymošenková bola obvinená z viacerých vecí, najmä zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Hoci by sa v tejto krajine dalo vytvoriť obvinenie z čohokoľvek na kohokoľvek, pri nevine má človek slabé možnosti obhajoby, ak ho chcú zničiť tí mocnejší. Ťažko povedať, do akej miery je skutočne premiérka vinná. Držaná vo väzení chorľavie a podľa posledných správ nevládze ani vstať. Drží hladovku a jej dcéra prostredníctvom médií žiada pre matku lekárov zo zahraničia pre nedôveru v ukrajinskú starostlivosť, či už lekársku, alebo právnu. Tymošekovú pritom mala väzenská stráž aj zbiť, čo malo byť dôvodom jej hladovky. Jednanie súčasnej ukrajinskej vlády, celkový priebeh súdneho konania, obvinenia a ignorácia slušnosti voči Tymošenkovej sú dôvodom prečo sa aj v Európskej únií v politickej sfére zvoláva k bojkotu futbalových majstrovstiev. Dokonca sa povráva, že by na Ukrajine majstrovstvá vôbec nemuseli byť. Vedenie UEFA je odhodlané presunúť majstrovstvá z Ukrajiny do Španielska, zrejme by to nakoniec nemusel byť organizačný problém. Informácia, ktorá takúto možnosť prináša, sa objavila na portáli ruvr.ru. Podľa českého portálu eFotbal.cz zvažuje nemecká kancelárka Angela Merkelová, že začne politický bojkot podujatia, čo ešte viac môže podporiť celkové zvažovania a oficiálne zatiaľ nevyjadrované bojkoty ostatných hláv štátov a vysokých štátnych nie len európskych funkcionárov. Ukrajine sa to teda pokašľalo na dvoch frontoch súčasne – na politickom fronte a na fronte ochranárstva + u tých, čo nesúhlasia s takýmto riešením problému (divné, že až teraz) s túlavými psami.

Čo si myslíte vy? Tiež bojkotujete toto medzinárodné športové podujatie, podporujete Ukrajinu, alebo vám pripadá celá vec zbytočne nafúknutá? Váš názor nás zaujíma, píšte do komentárov nižšie.