Sparta Praha proti Žiline mobilizuje služby

0
1585

Sparta Praha 25. augusta dorazí do Žiliny na očakávaný futbalový zápas. Len 17. augusta Žilina merala cestu do Prahy, kde zvíťazila 2:0 nad Spartou. MŠK Žilina tak opäť zabodovala a rozdúchala plamene nádeje ďalšieho postupu Žiliny, radosti fanúšikov slovenského mužstva. Zaujímavosťou bolo, že v mužstve Sparty hrali aj niekoľkí Slováci. Sparte chýbalo niekoľko dobrých hráčov, ktorí nemohli pre obmedzenia z minulých hier nastúpiť v tomto zápase. Možno aj to, ale aj veľké šťastie mohlo zapríčiniť výhru Žiliny. A týždeň na to sa strany obrátia a Žilina bude hostiť Spartu.
Od nemenovaného zdroja pochádzajú informácie, že do mesta dorazí mnoho médií, novinárov, celý team z Prahy so svojim sprievodom, a množstvo fanúšikov, ktorí si už teraz hľadajú ubytovanie v Žiline, pričom ponuka voľných kapacít sa stále zmenšuje. Hráči so sponzormi dorazia na letisko Žilina, odkiaľ budú dopravení cestnou dopravou. Vraj sa uvažuje aj nad dopravou na piešťanské letisko. Žilina nie často zažíva takéto situácie, kedy sú ponuky hotelov a reštaurácií vyhľadávané. Médiá napríklad neubytujú nikde, kde už je ubytované futbalové mužstvo z Prahy. Pochopiteľne, to posledné čo hráči potrebujú je byť rušení médiami hneď ako vyjdu z izby. Rôznych sponzorov a novinárov pritom bude necelá stovka, ktorá využije služieb iného hotela. Presun všetkých týchto ľudí si žiada väčšie množstvo dopravcov. Autobusová doprava, požičovňa limuzín a mnohé ďalšie prevádzky autodopravcov si prídu na svoje. Futbalová stálica na vrcholných priečkach domácej ligy v susedných Čechách spomínaným zápasom so Žilinou tiež do Prahy prilákala množstvo fanúšikov a hon na lístky sa začal už dávno. Dá sa očakávať silný príliv pražských fanúšikov Sparty, ktorých by sme mohli prirovnať k srbským, alebo ostravským Baníkovcom. Preto je nepochybne nutné zabezpečiť aj bezpečnosť v meste, čo bude na policajných zložkách a na zložkách organizácie. Podgurážení sparťania futbaloví nadšenci poznajú pre ich občasnú agresivitou a rivalitu najmä voči Slávii. Možno si Slovensko opäť pripíše nejaké mená, ktoré budú vyhostené, alebo si niečo posedia za mrežami za menšie delikty. Uvidíme.

Prilákaním množstvo návštevníkov do Žilinského kraja môžu tento kút sveta objaviť mnohí Češi a môžu si ho zaľúbiť. Žilinský kraj by prijal zvýšený záujem zo strany turistov. Má čo ponúknuť Terchová, ale aj Kysuce. Pekne spísané atrakcie Kysúc sa pomaly plnia na stránkach Cadca.net, ale našli by sme aj viacero hradov, priamo v Žiline Budatín, neďaleko Strečno, kaštiele, múzeá, niekoľko kúpalísk, množstvo turistických chodníkov, Malú Fatru, na Kysuciach Veľkú Raču. Verte či nie, zaujímavé lokality z turistického hľadiska sú jednou z vecí, ktoré zaujímajú aj futbalových fanúšikov merajúcich cestu takú diaľku. Väčšinu z nich budú zaujímať ponuky barov a krčiem, ale kto by si výlet nespojil aj s malou dovolenkou a zabil tak dve muchy jednou ranou? Viem o štyroch Pražákoch, čo to plánujú. U nás, hoci budú Češi v cudzine, nemajú problém s jazykom, nemajú problém s pomermi, pochopením kultúry, veď koľko sme boli jeden národ?