Kontinentálna hokejová liga KHL: jej zloženie a pravidlá

0
5390

KHL celým názvom kontinentálna hokejová liga patrí medzi nadnárodné hokejové ligy. Laicky môžeme povedať že ide o niečo podobné ako NHL, ktorá je známejšia. KHL bola založená v roku 2008. Jej predchodcom bola ruská superliga. V súčasnosti je KHL považovaná odbornou obcou za druhú najlepšiu ligu sveta. Prvá je NHL.

Na akom princípe funguje KHL?
KHL pozostávala najprv z 26-tich klubov z rôznych krajín. Najväčšie zastúpenie, 20 klubov malo a v súčasnosti aj naďalej má Rusko. Zvyšok členov pozostáva z klubov zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Kazachstanu, Bieloruska, Lotyšska – všetci po jednom klube. Každý z týchto štátov má teda v lige jeden klub. Hlavnou cenou je Gagarinov pohár, o ktorý sa hrá v play – off. V ňom sa stretáva prvých osem klubov z každej konferencie. Kluby sú rozdelené geograficky na dve konferencie. Ide o západnú a východnú konferenciu. Víťazi postupujú a hrajú o Gagarinov pohár. V súčasnosti liga pozostáva z 28-mich klubov. Ich počet sa zvýšil v sezóne 2013/2014.

Ako príklad môžeme uviesť ročník 2012/2013, v ktorom malo KHL 26 účastníkov. Každý klub musí odohrať 52 zápasov a to nasledovne. Musí odohrať 2 zápasy s 24 klubmi a 4 zápasy s 25. tímom súťaže (napr. v prípade Slovana Bratislava je to Lev Praha). Do play-off postúpi 8 klubov z Východnej a zo Západnej konferencie, pričom v každej konferencii sa hrá systémom 1. s 8., 2. s 7., 3 s 6. a 4. s 5. tímom. Víťazi konferencií sa stretnú vo finále, kde hrajú o Gagarinov pohár. V play-off sa hrá na 3 víťazné zápasy, okrem finále, ktoré sa hrajú na 4 zápasy. Kluby ktoré nepostúpia do play-off budú hrať turnaj, v ktorom víťaz bude mať právo prvého miesta v drafte.

Hráči z KHL
V KHL nájdeme prevažne hráčov ruského pôvodu. Sú v nej tiež hráči z Európy a Ameriky. Najstarším hokejovým klubom je v súčasnosti HC SLOVAN BRATISLAVA, ktorého založenie sa datuje na rok 1921. Medzi najstaršie ruské hokejové kluby patria CSKA MOSKVA, HC Spartan Moskva, Dinamo Moskva a SKA Petrohrad, ktoré boli založené v roku 1946.

Prísna štruktúra hráčov
Zahraniční hráči majú v ruských kluboch sťažené pôsobenie. V jednom klube môžu hrať iba piati hráči, ktorí nemajú ruské občianstvo.
Najlepší slovenskí hráči KHL v sezóne 2014/2015
Ladislav Nagy – 7 bodov – HC Slovan Bratislava
Milan Bartovič – 4 body – HC Slovan Bratislava
Rastislav Špirko – 4 body – Amur Khabarovsk
Marcel Hossa – 3 body – Dynamo Riga
Libor Hudáček – 3 body – HC Slovan Bratislava
Medzi ďalšie známe mená patria : Peter Podhradský, Michal Sersen, Michael Miklik, Tomáš Surový, Ivan Baranka, Marcel Haščák, Tomáš Starosta, Ivan Švárny, Milan Jurčina, Vladimír Mihálik, Ján Brejčák, Branislav Mezei a iní.

Trofeje KHL

Trofeje sa delia na dve základné skupiny a to na tímové trofeje a individuálne trofeje. Medzi tímové trofeje patria:

  • Gagarinov pohár – udeľovaný víťazovi play – off KHL
  • Kontinentálny pohár (2009 – súčasnosť) – udeľovaný víťazovi základnej časti KHL
  • Pohár západnej konferencie (2009 – súčasnosť) – udeľovaný tímu, ktorý sa dostal do finále play – off zo západnej konferencie
  • Pohár východnej konferencie (2009 – súčasnosť) – udeľovaný tímu, ktorý sa dostal do finále play – off z východnej konferencie
  • Pohár Lokomotivu
  • Trofej Vsevoloda Bobrova

Individuálne trofeje:

  • Najproduktívnejší hráč
  • Najužitočnejší hráč
  • Najlepší brankár
  • Zlatá hokejka – udeľuje sa hráčovi, ktorý najviac prispel k úspechu svojho tímu v základnej časti KHL
  • Majster play – off – udeľuje sa hráčovi, ktorý najviac prispel k úspechu svojho týmu v play – off KHL
  • Trofej Alexeja Čerepanova – udeľuje sa najlepšiemu nováčikovi KHL
  • Železný muž – udeľuje sa hráčovi, ktorý odohral v posledných 3 sezónach najväčší počet zápasov
  • Gentleman na ľade – udeľuje sa útočníkovi alebo obrancovi, ktorý sa slušne chová na ľade
  • Sekundová trofej – je cena za najrýchlejší a najneskorší gól v ligovom zápase a pár ďalších…

Pre Zaujimavosti.net pripravila Tina