História basketbalu: ako vznikal vo svete a ako na Slovensku?

0
8118

Basketball rodina športBasketbal uzrel svetlo sveta v roku 1891 v jedno chladné decembrové ráno v USA. Jeho vynálezcom bol mladý Kanaďan, Dr. James Naismith, žijúci v Spojených štátoch amerických. Bol to učiteľ telocviku na univerzite v Springfielde a v to ráno sa prechádzal s futbalovou loptou po telocvični. Snažil sa vymyslieť niečo nové pre svojich žiakov, ktorí sa  chystali na hodinu telocviku. Správca budovy v tom čase vynášal zo skladu dva staré koše od broskýň. A práve vtedy tohto 30 ročného Kanaďana niečo napadlo. Pribil klincami koše na zábradlie balkónov na oboch stranách telocvične, pridal pár pravidiel a telocvik aj s novou, zábavnou hrou sa mohol začať.

Šírenie od prvého športového stretnutia
Prvé profesionálne stretnutie sa odohralo v Trentone, v štáte New Jersey. Stretnutie sa však viac podobalo na futbalové šarvátky ako na samotný basketbal. Hráči do seba navzájom strkali a každý kto sa odvážil vniknúť na kôš, musel počítať s tým, že bude zranený. Ďalšou zvláštnosťou bola oceľová klietka, ktorá obklopovala hraciu plochu. Tento oceľový mantinel udržiaval loptu v hre a zároveň ponúkal ochranu hráčom pred výtržníkmi z pomedzi fanúšikov. Prvý basketbal proti sebe hrali 9-členné družstvá, nakoľko trieda pána Naismitha mala 18 žiakov.

Zo Springfieldu sa táto hra rozšírila do okolitých škôl, postupne až na sever Kanady a  do Južnej Ameriky. Počas 1. Svetovej vojny sa postupom času dostal basketbal aj do Európy. Na rozvoji basketbalu v Európe ale aj na celom svete sa veľkou mierou podieľala organizácia YMCA (Young Men´s Christian Association), čo bola organizácia, ktorá združovala mladých kresťanov. Pomocou tejto asociácie bol basketbal vyslaný v rokoch 1914-1918 do celého sveta.

Jeho história v našich končinách
V našich krajinách sa po prvýkrát basketbal hral vo Vysokom Mýte v roku 1897 zásluhou profesora Jaroslava Karáska. Prvé oficiálne stretnutie sa však uskutočnilo až v roku 1919 v Prahe-Žiškove. Začiatok basketbalu vo vtedajšom Československu nebol jednoduchý. Vyžadoval totiž nákladné zariadenie, špeciálne lopty a cieľavedomé odborné vedenie, čo v tej dobe nebolo jednoduché. Prvé aktivity boli vyvíjané z kresťanských organizácii YMCA. V roku 1934 bol založený volejbalový a basketbalový zväz a v nasledujúcich rokoch začal basketbal prenikať aj do škôl a sokolských jednôt. Avšak najväčší posun v basketbale bol spôsobený postavením budovy YMCA s vlastnou telocvičňou pre basketbal. Stalo sa tak roku 1928 v Prahe a taktiež od toho roku sa začala hrať prvá basketbalová súťaž, majstrovstvá Prahy. Prvá organizovaná súťaž na Slovensku vzniká o niečo neskôr v roku 1935.

Dňa 18. júna 1932 vznikla v Ženeve medzinárodná basketbalová asociácia FIBA. Jej zakladateľmi bolo 8 štátov a medzi nimi aj Československo, čim československý basketbal vstúpil na medzinárodnú scénu. Roku 1935 sa uskutočnili prvé majstrovstvá Európy mužov, kde naši reprezentanti získali bronzové medaily. Prvým majstrom Európy sa roku 1935 stalo Lotyšsko. Prvé majstrovstvá Európy žien sa konali roku 1939 v Ríme. Vtedy sa na stupienok víťazov postavili reprezentantky z Talianska. Naše dievčatá sa tohto šampionátu ešte bohužiaľ nezúčastnili. Do olympijských hier bol basketbal zaradený v roku 1936.

Basketbal od svojho vzniku prešiel búrlivým rozvojom a zmenami pravidiel, prežil obdobia nádherné ale aj smutné. Od roku 1891 hráči, tréneri a funkcionári usilovne budovali a rozvíjali túto nádhernú hru aby dnes mohla byť tam kde je. Jeho história až do dnešných dní je bohatá a pestrá. Preto si myslím, že basketbal si zaslúži našu pozornosť a pomoc pri ďalšom rozvoji.

Pre Zaujimavosti.net pripravila Andrea Orlová