Deafolympiáda 2011 – neuveriteľná hanba na Slovensku

0
1772

Hluchonemí športovci, ktorí dorazili do Popradu aby sa zúčastnili na pripravovanej deafolympiády konajúcej o necelý týždeň museli odísť. Sklamaní a smutní športovci z rôznych krajín dorazili, aby sa mohli pripravovať na olympiádu, trénovali štyri roky, aby sa nakoniec bez varovania dopravili na miesto, ktoré ani zďaleka nepripomína miesto konania akejkoľvek či veľkej, alebo malej olympiády. Výnimočné športové podujatie pritom dáva šancu športovo sa presadiť a pre svoju krajinu vybojovať ocenenia aj pre tých, čo sú inak vyradení z bežnej spoločnosti. Za všetko môže jediný muž, ktorý ešte donedávna neustále tvrdil, že je všetko v poriadku. Spreneveril nehoráznu sumu peňazí, zanechal niekoľko miest v Tatrách rozostavaných a nedokončených. Viaceré totiž už fungujúce haly začali prerábať, kým on mal byť zodpovedný za prísun peňazí. Kým si naše Tatry snažia robiť dobré meno, dobrú reklamu medzi lyžiarmi z celej Európy a svojou prírodou lákajú, toto celkom snahy robiť Tatrám dobré meno v športovom svete pochovalo. Najdrzejšie podľa mnohých v komentároch článkov na internete je, že chlapík bez známeho mena a bez významných ľudí v pozadí dostal na starosť milióny, aby zaobstaral niečo, čo nemohlo byť s jeho prístupom dokončené. Veď podľa jeho slov ešte pred mesiacom bolo všetko v poriadku a malo sa vraj stíhať všetko dokončiť.

Nech je pravda zložená z akýchkoľvek právd a nech sa peniaze podeli kamkoľvek, ak človek vidí, že niečo také významné a medzinárodné nezvláda a nestíha, nemá to ukrývať a snažiť sa ututlať až do hodiny dvanástej. Na oficiálnych stránkach olympiády na adrese 2011deaflympics.org sa objavila táto správa v angličtine aj slovenčine:

Vyhlásenie k 17. zimným deaflympijským hrám 2011 vo Vysokých Tatrách.
Predseda organizačného výboru 17. zimných deaflympijských hier pre preklenutie časového obdobia do získania zdrojov pre nadchádzajúce 17. zimné deaflympijské hry sa snažil získať do poslednej chvíle domáceho partnera, ktorý by poskytol pôžičku. Žiaľ napriek mimoriadnemu úsiliu sa toto nepodarilo a rokovania boli neúspešne ukončené. Vzhľadom na časový faktor Hry nemožno v pôvodnom termíne pripraviť.
Rozhodnutie o zrušení 17. zimných deaflympijských hier bolo vykonané s cieľom nezvyšovať výdavky príchodom zahraničných účastníkov. Všetky doteraz vynaložené náklady sú evidované a okamžite sa pracuje na tom, aby sa pozdĺžnosti vyrovnali čo najskôr.
Súčasne chceme požiadať, aby investičné akcie, vrátane rekonštrukcie štadiónov v Levoči a Kežmarku neboli spájané so zrušením deaflympijských hier. Aj keď sa rekonštrukcie začali s cieľom uskutočniť na nich deaflympijské súťaže, samotný investičný zámer nie je viazaný na konanie hier a investičné akcie budú realizované.
Uvedomujeme si a je nám ľúto, že napriek maximálnemu úsiliu a prekonávaniu prekážok došlo k zrušeniu Hier, s negatívnym dopadom na Slovensko, deaflympijské hry a celkovému poškodeniu mena nepočujúcich športovcov. Urobíme všetko preto, aby tieto negatívne dopady sme obmedzili na najnižšiu možnú mieru a zabezpečili postupnú rehabilitáciu.
Ja ako predseda organizačného výboru som túto zodpovednosť prijal a niesol a nevyhýbam sa jej. Verím, že bude príležitosť, aby som zabezpečil vyrovnanie všetkých pozdĺžností, ktoré v súvislosti s prípravou Deaflympiády vznikli.
Jaromír Ruda
predseda OV 17. ZDH 2011 Vysoké Tatry
Bratislava, 11.2.2011

….ach to je hanba… medzinárodná… a poriadna…

Mesiac staré video týkajúce sa deafolympiády. Pred ním ticho a po ňom taktiež ticho. Smutné.