Špenát, zdraviu aj svalom prospešná listová zelenina z vašej záhradky

0
4013

Špenát je jeden zo zázrakov, ktoré si môžeme sami vypestovať bez akýchkoľvek ťažkostí aj sami vo svojej záhrade. Výnimočný pomocník pri ochrane proti rakovine a zároveň proti viacerým ochoreniam sa dokonca dostal aj do animovaného seriálu, kde ako hnacia sila fungoval pre Pepka Námorníka. Práve tu vykreslili plechovku špenátu ako zdroj mohutnej sily a vitamínov. Aj keď v skutočnosti ťažko očakávať z celej plechovky účinky ako z rozprávky, nebudeme veľmi ďaleko, ak budeme o špenáte hovoriť v pozitívnych pojmoch, či dokonca superlatívoch.

Špenát Spinach foto, Autor: Lucia ©

Zdraviu, očiam aj svalom prospešný
Obsahuje karotenoidy spolu s betakaroténom a tak jeho konzumácia napomáha brániť poškodeniu sietnice, ale priaznivý účinok má aj na pokožku a iné procesy v tele. Obsahuje luteín pôsobiaci antioxidačne a tiež pre obsah draslíka pôsobí priaznivo na krvný obraz prevažne starších ľudí. Výrazný výskyt vitamínu K a fytohormónov pôsobiacich na vývoj ľudskej svaloviny mohol stáť za vznikom spojitosti so spomínanou animovanou postavičkou. Obsahuje tiež horčík, jód, vitamíny A, C, a E. Pre zachovanie jeho vlastností je najlepšie upravovať ho čo najmenej. Najlepšie je konzumovať sparené listy bez zásadnej tepelnej úpravy, prípadne ako prísada k jedlám špenátová kaša z čerstvého, alebo aj mrazeného špenátu. Tradovalo sa dlhé roky, že je nesmiernym zdrojom železa, no tieto údaje používajú len staré publikácie, vychádzajúce zrejme z nesprávnych meraní. Špenát obsahuje železo, ako aj množstvo iných prospešných látok na dlhom zozname, no predsa len ho nie je toľko, aby ho bolo možné vyzdvihovať do popredia. Pomáha pri pravidelnej konzumácií bojovať proti cholesterolu, prítomný vitamín C pomáha viazať železo a neobsahuje takmer žiadne kalórie, čo je výhodou pre tých, čo sa boja obezity, či návratu k nej.
Pri anémií je výborné a prospešné konzumovať šťavu zo surového špenátu. Pre tých, komu nie je príliš po chuti, je možno dobré konzumovať ho v rámci koktailu s pridaním citróna a mixu s ovocím. Ako je totiž známe, aj v dospelosti sú ľudia, ktorí špenát radi nemajú a nepresvedčí ich ani vysoká biologická hodnota a prínos pre zdravie.

Aj v našej záhrade
Máte vo svojej záhrade voľný priestor aspoň 2×2 metre? Semienka špenátu sú vo voľnom predaji a zväčša ide o väčšie balenia. Klíčivosť môže byť menšia, no prínos vysoký. Má rád prekyprenú pôdu a zálievku. Špenát rastie pomerne súčasne s ostatnými lístkami. Zbierajte ich po niekoľkých mesiacoch ešte skôr, ako začnú byť veľké a vyrašia na stonke kvety. Po vyjdení kvetov totiž už neprechádza toľko živín do listov a strácajú látky. Lístky strihajte a rastlinky nevytrhávajte, pretože pokračujú v rodení lístkov. Naša gastronómia k tejto zelenine prináša bohatý výber receptov. Pokiaľ si chcete špenátik nechať na horšie časy, stačí ho vo veľkom hrnci spariť. Robí sa to hodením očistených lístkov do veľkého hrnca, na miernom ohni s veľmi malým množstvom vody, kde zakryté lístky sparujeme a postupne pridávame ďalšie a ďalšie lístky. Listovú zmäknutú no nie varenú zmes potom môžeme dávkovať do igelitového vrecka do mraziaka. Prílišné sparovanie ničí niektoré druhy vitamínov, preto sa snažte minimálne.

Foto: © Lucka K.