Skutočná Zumba vo vlastnej obývačke na Wii: Zumba Fitness 3 Core

0
1906

Zumba je obľúbená technika fitness využívaná pri zlepšovaní kondičky, chudnutí a spomenuli by sme ešte aj ďalšie nie len zdravotné účinky. Kombinuje v sebe prvky latinskej hudby a aj iných kultúr, energická hudba núti sa hýbať a vôbec, je lákavá najmä pre značku, keďže zumba je skrátka dnes pojem. Jedna vec je cvičiť ju s inštruktorkou niekde v tanečnom štúdiu, či telocvični. Lenže nie každý má na to čas, hoci by veľmi chcel. Áno, dá sa kúpiť nejaké DVD a cvičiť môžete aj pred televízorom, lenže je tu jeden fakt, že inštruktorka na DVD vás pochváli „Výborne, ešte 3, ešte 2 a posledný… Výborne, boli ste skvelí…“ a vy pritom môžete pokojne sedieť v kresle a pozerať niekam inam.

Zumba Core 3 recenzia

Už dávnejšie sa však na trhu objavili herné konzoly ako Xbox 360, alebo Nintendo Wii, kde si skrátka môžete pustiť špeciálne hry, ktoré vám nedovolia sedieť v kresle, ale musíte sa hýbať. Hry snímajú váš pohyb a vedia vyhodnotiť, či to robíte dobre, alebo zle, no najmä podajú celému systému informácie o vašej „choreografii“ a ten vám podá aj výsledok. Čo viac si môže priať žena, ktorá nechce lietať po rôznych kurzoch a chce individuálny prístup? Zdá sa to divné, no získa ho pred vlastným televízorom. Pochopiteľne najlepší by bol individuálny prístup reálneho človeka, ktorého počítač (v našom prípade konzola) nedokáže zastúpiť, ale zohnať ho a za dobrú cenu je problém.

Zumba Core 3 recenzia

Zumba Fitness 3: Core
Na naše Nintendo Wii sme si nedávno obstarali hru Zumba Fitness 3: Core, ktorej cena sa pohybuje okolo 40 EUR. V balení mimo klasický DVD disk je aj cvičný pás, ktorý sa dáva okolo boku a do jeho vrecka sa vkladá ovládač od Wii. Ten následne sníma všetok váš pohyb a aj jemné zachvenie potrebným smerom. Netreba to preháňať, s pohybom a je dobré občas ovládač skontrolovať, keďže pri skákaní by mohol aj vyletieť. Niektoré hry sa hrajú na to, že sú Zumbou, táto nemusí. Podieľali sa na nej skutoční lektori zumby, ktorých svet pozná pod menami Beto, Tanya Beardsley, Kass Martin, Loretta Bates, Nick Logrea, alebo Gina Grant. Pokiaľ k tejto hre prichádzate s nedôverou, zdá sa, že sa aj vy možno budete mýliť tak, ako u nás doma. Hra dokáže hneď v prvý deň chytiť človeka aj na dve či tri hodiny. Prehľadné menu ponúka jasné rozhranie. Nemáte čas? Potom si môžete zvoliť priamo jednu skladbu a pri nej si zacvičíte. Celá trieda umožní hrať celú sériu cvikov. Tretia možnosť výučby krokov bude ešte spomenutá.

Zumba Core 3 recenzia

Samozrejmosťou sú profily, ktorý má každý hráč vlastný a tak je možné merať úspešnosť cvikov, postup a úspešnosť ohybnosti vášho tela celkovo. Celkovo štyria hráči, ktorí môžu hrať hru naraz (každý s vlastným ovládačom), môžu mať svoj vlastný profil. Ten sa dá priamo v hlavnej ponuke pozrieť a prechádzať cez štatistiky. V nich sa zaznamenáva cvičenie, dôslednosť, úspechy, trvanie cvikov a všetko, čo sa vášho profilu a cvičenia týka. Z týchto čísiel vychádza následne všetko hodnotenie. pochopiteľne, čím presnejšie kroky, tým viac hviezd získaných pri každom pohybe a tým lepší výsledok v score.

Zumba Core 3 recenzia

Priama akcia s vlastným telom
Hra vám ukáže, ako sa má telo hýbať. Hlavne ho k pohybu prinúti. Za všetky úspechy v hre samotnej získavate bonusy, rôzny dodatočný obsah, ocenenia. Hneď ako začnete precvičovať telo si všimnete 5 hviezdové hodnotenie na spodu obrazovky, ktoré sa naplní až vtedy, keď si ho budete môcť zaslúžiť a až potom získavate spomínané bonusy. Lektor nie je na obrazovke sám, má ešte dvoch pomocníkov, čo robí hru živšiu a o nejaké percento reálnejšiu. Neviete kroky a netušíte, čo bude nasledovať? Ak to dostatočne rýchlo vopred nenapovie malá ikona zobrazujúca sa so siluetou postavy vyššia a viac na stranu, potom žiaden strach. Hra s tým počíta, že je potrebné sa najskôr zžiť a potom to už ide ľahšie.

Okrem zumby aj výuka populárnych štýlov tancov
Naučte sa kroky – možnosť naučenia sa tanečných krokov určite uvítajú všetci tí, čo nemajú o niektorých tancov ani poňatia. Ide o slušnú výučbu krokov tancov ako salsa, merengue, cumbia, reggaeton, samba, ale aj tance na hudbu bollywoodskych (indických) filmov. Neskôr sa vám v samotných cvičeniach objaví aj množstvo ďalších ako sú quebradita, soca, ragga, jive, ruský folk, ba dokonca sa stretnete aj s prvkami capoeira, cha-cha, bachata a baletu. Práve balet tu znie možno najzábavnejšie, no dokázali ho pripraviť zaujímavou formou, ktorá neodradí ani odporcov baletu. Vlastne jediné, čo balet pripomenie, bude remix známej baletnej hudby. Spolu sa však objaví viac ako 30 druhov tancov. Zaujímavá je ale aj hudba, pretože ide vo väčšine o komerčnú hudbu, ktorä reálne na Zumba cvičeniach aj u nás lektorky používajú. A nie len latino.

Nastavenia
Nastavenia ako jeden z bodov hlavnej ponuky hry ponúkajú len úpravy obrazu, zvuku, prípadne jazyka. Tam urcite nečakajte slovenčinu, alebo češtinu. Zaujímavé však je, že zastúpenie majú azda všetky škandinávske jazyky a okrem klasickej angličtiny a nemčiny aj francúzština.

Hoci pri pojme hra si každý predstavý dnes pušku, adventúru, pretekárske autá, či nejaké herné automaty, postupne by si mala spoločnosť pod týmto slovom predstavovať aj druhy hier schopné prinútiť človeka hýbať. A to sú takéto hry na trhu už zopár rokov. Hra Zumba Fitness 3: Core je väčším balením, než je klasická zumba od iných vydavateľov. Nepotrebujete k nej podložku, ani špeciálne násadky na ovládač. To jediné, pás, je v balení už priamo. Áno, je pravdou, že hra je z tých drahších. V každom prípade v konečnom dôsledku pri posadnutí Zumbou ušetrí a z jej účinkov sa dá len získať. Ide totiž predsa len o jednu z tých hier, na ktorej si dali očividne výrobcovia záležať a cvičiteľky baví.

Zumba Fitness 3: Core vyrobilo MAJESCO
Kategória hry: šport, fitness, praktická a zábavná
Balenie obsahuje: cvičebný pás pre vloženie ovládača
Odporúčaný vhodný vek pre používanie: od 12 rokov
Pre spustenie požaduje: hernú konzolu Nintendo Wii
Eshop: Hra v ponuke internetového obchodu s hrami Gameexpres.sk