Recepty: Nakladaný olivový balkánsky syr

0
1468

Prídete z dovolenky v Grécku a chýba vám trochu z atmosféry dobrého jedla syrov a olív? Urobte si niečo z nej aj doma. Pripravte si aj vy pochúťku, ktorá v obchodoch stojí stále viac a viac. Takto sa o ňu postaráte sami a v množstve, akom chcete.

Potrebujeme:
200 g syru balkánskeho typu rozkrájaného na kocky
1 červená paprika na tenké nie pridlhé kúsky
Podľa chuti priložte aj nakladané baranie rohy
1 nádoba olív – menšia, 2 menšie stredné cibule na kolieska, ďalej koreniny: tymián, provesnálske, mleté čierne korenie a podľa chuti možno pridať aj rozdrvený cesnak, ale naozaj len trochu. Soľ, trochu octu, olej najlepšie olivový.

Postup prípravy:
Papriku s baraními rohmi zmiešame s cibuľou a trochu polejeme octom. Pridáme soľ, pomiešame a necháme ocot pôsobiť aspoň 10 minút. Nasleduje korenie, olivy a prilejeme olej. Zakončíme kockami balkánskeho syra a potom opäť zamiešame, ale treba si dávať pozor na nie prílišné miešanie. Kocky by mali zostať kockami a cibuľa by sa tiež nemala príliš rozpadať. Všetko dáme do sklenej zatvárateľnej nádoby a dáme na niekoľko dní do chladu. Občas môžeme uzatvorenú nádobu obrátiť na druhú stranu, trebárs každé ráno počas takých 3 až 4 dní odležania.