Recept na medovníky: ako pripraviť cesto klasických medovníčkov a polevy

16
4530

MedovníčkyK Vianociam patria neodmysliteľne medovníčky, niečo, čo je doménou skôr strednej Európy a ich čaro objavujú čoraz viac aj v celkom západnej Európe. Ich vôňa je nezameniteľná, badyán im pridáva z charakteristickej arómy azda najviac. Medovníkové korenie si každá správna gazdinka a špecialistka na medovníky robí sama, no kúpiť je ho možné v každom veľkom obchode s potravinami už aj hotové. Keď už sme pri medovníkoch, nemýľne si ich s perníkmi, pretože v perníkoch med vôbec byť nemusí. Medovníkom dal med názov a pokiaľ chcete mať medovníčky chutné, s umelou náhražkou v štýle „Metko“, kde ide len o roztavený cukor, to ani neskúšajte.

  • 400 g hladká múka, tmavá, alebo polosvetla
  • 14O g práškového cukru
  • 60 g tuku
  • lyžica medovníkového korenia
  • lyžička sóda bikarbona
  • 2 lyžice medu
  • 2 veľké vajíčka

Všetky ingrediencie vymiešame do cesta a necháme odpočívať v chladničke, nie na balkóne v mínusových teplotách, ako podaktorí dávajú. Najlepšie cesto je odležané deň, či dva. Vyvaľkáme ho na 3 milimetre hrubé cesto a vykrajovačkami vykrojíme, pokladáme na posypaný plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ak nie je medovník dobre a rovnomerne potretý, zoschne, nesprávne vyrastie a nebude ideálny na zdobenie.

Poleva a zdobenie
Na polevu potrebujete 300 gramov cukru práškového s bielkom (žĺtok použite k druhému vajíčku na potieranie). Bielok vareškou a s cukrom vymiešame do hladka. Cukor pridávate navyše po trochách dovtedy než je poleva dostatočne hustá. Pozor, bude sa zdať, že je to nemožné, no len do toho. Pokiaľ máte v domácnosti siláka, dajte mu túto prácu, nech miesi a dohladka. Následne polevu vložte do dávkovacej pištole, zdobiaceho sáčku, alebo vrecka určeného práve na takéto zdobenie. Poleva potom potrebuje čas na zaschnutie, preto majte dostatok plochého priestoru, kde nedôjde k ich dotyku a porušeniu výzdoby.

Comments are closed.