Zanzibarská guaréza červená, endemická opica pred objektívom

0
3940

Guaréza červená je pomerne vzácnym druhom opice, ktorá sa objavuje v blízkosti rovníka v západnej Afrike. Je však prekvapením, že menší poddruh tejto opice žije osamostatnene na opačnej strane Afriky na ostrove Zanzibar. Zanzibarská guaréza červená (Procolobus kirkii) patriaca do skupiny makakovitých opíc je síce vzácna a ako endemit sa tým pádom nenachádza nikde inde vo voľnej prírode, no napriek tomu vôbec nie je ťažké dostať sa do jej tesnej blízkosti. Skúsiť to môžete v národnom parku Jozani, v jeho okolí, alebo na viacerých miestach ostrova. Ak sa vám nepošťastí stretnúť sa s týmito charakteristickými opicami niekde mimo rezerváciu, Jozani je správnym miestom na blízky kontakt.

Guaréza červená, Tomáš

Originálny endemit len na ostrove Zanzibar
Guaréza červená je charakteristická sfarbením bielej a čiernej farby so strapatým bielym účesom a červeným, až hnedým chrbtom. Nos a ústa môžu byť výrazne ružové. Známe sú aj pre svoj zápach, veď miestni obyvatelia ich vo svahilčine nazvali kima punju, čo znamená jedovatá opica. Podľa povier totiž ich zápach hubil stromy. Na Zanzibare sa nachádza v troch hlavných lokalitách, prevažne v lesných porastoch s vysokými stromami a nízkymi stromami. Obývajú aj niektoré mangrovníkové porasty a poľnohospodárske oblasti, kde sú opice menej plaché a môžu chodiť k ľuďom bližšie. Sú chránené, niektoré miesta na hlavných cestách v blízkosti Národného parku majú dokonca špeciálne značky, aby upozornili jazdcov na nutnosť pomalšej jazdy pre prípad prechodu. Nemusí byť pritom vzácnosťou nájsť kŕmiacu sa opicu niekde na strome aj mimo národné parky a lesné oblasti.

Národný park Jozani
Ideálnym miestom, ktoré môžete pri snahe spoznať tieto tvory navštíviť, je Národný park Jozani, ktorý mimo džungľu a mangrovníkový les poskytuje aj pohľad na prírodné miesta, lesíky a drobné porasty, ktoré sú domovom skupiniek guaréz červených. Tie sú skupinovým spoločenským zvieraťom, ktoré najmä v prípadoch samíc a mláďat držia spolu. Sú priateľské aj voči iným druhom opíc.

25 kilometrov štvorcových plochy Národného parku Jozani, ktorú môžu guarézy červené využívať ako svoje prirodzené prostredie ponúka mangrovníkové vlhké bahnité lesy, ale aj suché miesta, vysoké mahagónové džungle, či nižšie stromové porasty. Návštevníci sem smerujú jednak kvôli prírode, no hlavne kvôli opiciam, ku ktorým je možné sa priblížiť na pár metrov, či aj menej ako meter. Dotyk s opicami nie je možný, no blízka prítomnosť ľudí im nevadí. Sú zvyknuté, že ich ľudia chodia pozorovať. Mladé opice nemajú problém poskakovať v blízkosti nôh turistov, takže je dobré si dávať pozor pod nohy. Flegmatické prejavy guaréz červených sú ideálne pre fotografov a milovníkov zvierat tohto druhu. Opicu si je možné pozrieť z pomerne dobrej blízkosti. Len pozor, aby vás neocikala. Nebude to nijako výnimočný prípad.