TOP Najväčšie zvieratá na planéte vo vode, na súší či v histórií

0
18380

Naštvaný slon v africkom SafariVedeli by ste povedať, ktorá je najväčšia ryba na svete, najväčší cicavec, alebo vôbec najväčší žijúci tvor v ktorejkoľvek ére histórie našej zeme? Alebo ktoré zviera je najväčšou mačkovitou šelmou, prípadne najvyšším suchozemským zvieraťom? Niečo také síce človek často nepotrebuje, ale pre zaujímavosť je dobré spomenúť a zhrnúť, ktoré zvieratká by bolo naozaj problematické chovať v zajatí a očakávať od nich poslušnosť.

Najväčší tvor v celej histórií zeme – Amphicoelias
Ani brontosaurus a ani diplodokus neboli v ére dinosaurov a vôbec v ére života na Zemi skutočnými rekordérmi. Najväčším je Amphicoelias fragillimus s veľkosťou až 55 metrov, druhým je Turiasaurus s dĺžkou takmer 40 metrov a Argentinosaurus s dĺžkou 36 metrov. Najväčším dravým dinosaurom bol spinosaurus. Objavil sa aj v Jurskom Parku 3 v jeho logu. Jediná celá kostra, ktorá sa doteraz našla, mala dĺžku 17,5 metra, no jeho priemer mohol byť oveľa väčší.

Najväčšou rybou je žralok veľrybí
Najväčšou rybou na svete je žralok veľrybí. Na rozdiel od iných druhov žralokov (v skutočnosti na človeka zaútočí len pár druhov, nie všetky) sa živí len malými rybami a menšími morskými živočíchmi obývajúcimi morské dno.

Najväčší cicavec na svete je vráskavec ozrutný
Vráskavec ozrutný, alebo vráskavec obrovský, stále jeden a ten istý druh uvádzaný rôzne. Je najväčším cicavcom na planéte, aký kedy žil a tieto rozmery mohol dosiahnuť najmä vďaka vode, ktorá ho nadnáša. Jeho váha presahuje 170 ton a živí sa planktónom.

Najväčší cicavec na súši je slon africký
Najväčším cicavcom na súši je slon africký s váhou 10 ton, prípadne niečo viac. Od iných druhov slonov, ktoré sú menšie, ako napríklad slon indický, alebo srí lanský, má výrazne veľké uši, kly a sfarbenie pokožky do siva, alebo hneda. Sú potomkami mohutných mamutov, ktoré obývali aj oblasti bez výrazného ovplyvnenia dobou ľadovou, ako je zaužívaná predstava.

Najvyšší cicavec na súši je žirafa
Žirafa má dlhý krk, ktorý sa jej vyvinul pre potreby požierania lístkov stromov a má to aj strategické výhody. Dlhé nohy a celkovo telo pripomína dinosaurov rodu sauropody (brontosaurus, diplodokus, argentinosaurus) a dá sa predpokladať, že podobné dôvody ako pri nich mali pre svoj vývoj tela aj žirafy.

Najťažšia šelma a najväčší mäsožravec na súši je medveď biely
Medveď biely je veľmi zaujímavý tvor. V ľadovej vode sa kúpe napríklad pre to, aby mohol loviť, ale aj aby sa zohrial, keďže voda je teplejšia ako vzduch v jeho arktickej domovine. Mohutné telo si žiada správnu potravu. Silná tlama a laby sú dôležitými zbraňami. Jeho váha môže dosahovať aj 700 kilogramov.

Najväčšia šelma na svete je tiger
Najväčšou šelmou na svete je tiger, ktorému hrozí vyhynutie pre nesmierne vzácny kožuch. Dĺžka jeho tela môže dosahovať 3,3 metra a zaujímavosťou je, že tiger len málokedy útočí na človeka, pokiaľ sa mu pozerá priamo do očí. Skočí na neho len zozadu a hryzie do krku, pokiaľ mu bol odhalený.