TOP 10 zaujímavostí o žralokoch, ktoré ste možno nevedeli

0
10844

Žralok na video vyskočil z mora

Žraloky sú úchvatné vodné tvory, ktoré obývajú našu planétu a jej vodnú časť už veľmi dlho. Patria medzi predátorov s nesmiernou silou a pri meraní síl s inými žijúcimi tvormi zväčša skončia víťazne práve oni. Keďže sú oveľa zaujímavejšie, ako sa zdá, venovali sme im nasledujúcich TOP 10, ktoré by vás mohli zaujímať. Mnohé z nasledujúcich prvkov platia najmä na väčšie druhy žralokov.

1. Nie je žralok ako žralok (ľudožrút)
Hoci žralok je slovo pomenúvajúce jednu z najstrašnejších obáv v moriach, útočných a takzvaných ľudožrútov je len pár oproti takmer celej tisícke druhov žralokov, ktorých veľkostí sú od rozmerov pár centimetrov do niekoľkých metrov. Niektoré druhy nemajú ani zuby, pritom najväčší žralok sa živý len malými rybkami a je skôr plachý.

2. Žralok patrí medzi drsnokožce, ako aj raje a chiméry
Žralok patrí medzi drsnokožce. Poznáme 1200 druhov. Ich kostra nie je v celom tele, ale len v chrbtici, v rebrách, na hlave a v plutvách. Najsilnejšou je však čeľusť a predné plutvy. Kostra pritom nie je z tvrdých kostí ako pri stavovcov, ale z chrupiek podobných na tie, ktoré máme v nose, alebo v ušiach.

3. Ikry aj živé
Je zaujímavé, že niektoré žraloky kladú ikry do koralov, do morskej trávy a ďalej sa malé vyvíjajú samostatne, ale sú aj druhy, ktoré rodia živí mláďatá a tie potom krátko matka vychováva a priúča lovu potravy.

4. Majú kožu ako delfín, ale aj šupiny
Veľké dravé žraloky majú telo pokryté drobnými ryhovanými šupinami, ktoré sa navzájom prekrývajú a pri plávaní umožňujú žralokom presné plávanie a prúdenie vody. Niektoré druhy majú tieto šupiny veľmi tvrdé, pretože ich pokrýva rovnaká látka ako napríklad sklovina zubov. Menšie žraloky a rajovité žraloky majú hrubú vrstvu mäkkej a klzkej pokožky.

5. Nikdy nespí, inak sa zadusí
Žralok nikdy nespí, nepozná spánok, len fázu počas noci, kedy spomalí plávaním a zmierni inštinkty lovca. Jeho dýchací systém by totiž bez pohybu zviera zadusili.

6. Neuveriteľná „technologická“ výbava senzorov
Žraloky lovci majú neuveriteľnú výbavu v podobe špeciálnych zmyslov, ktoré dokážu vycítiť elektrické impulzy aj malých tvorov z pohybu ich svalov. Je pritom celkom jedno, či je voda kalná, či je tma, alebo ide o drobného živočícha, či väčšiu rybu. Elektrické impulzy vytvárajú všetky živé tvory. Senzory týchto impulzov sa nazývajú Lorenziniho ampuly.

7. Kvapka krvi na desiatky metrov
Zdá sa až neuveriteľné, že v priebehu pár sekúnd vníma žralok pomocou veľmi citlivého čuchu prítomnosť čo i len kvapky krvi vo vode. Je priam nervy provokujúce pre nich cítiť ranenú rybu, pričom nemajú problém vycítiť ju aj na kilometer. Voda šíri oveľa viac, ako sa nám len zdá.

8. Najtvrdšie sú zuby, môže ich byť až 300
Mať v papuli 300 zubov, to chce mať veľkú papuľu a viac radov týchto zubov. Žralok lovec ich môže mať až dvesto a keďže ide o to najtvrdšie, čo v tele má, zuby sú často to jediné, čo po žralokoch po ich uhynutí zostáva, rovnako tak ako sú to jediné, čo je jasné a rozpoznateľné v jeho starých skamenelinách.

9. Sú staršie ako dinosaury
Žraloky v moriach plávajú viac ako 400 000 000 rokov a sú tým pádom staršie ako dinosaury. Tie však pred 66 000 000 rokov vyhynuli, kým žraloky zostali bez výraznejšej zmeny. To znamená, že dôvody vyhynutia suchozemských prehistorických jašterov museli byť na súši. Voda sa totiž síce v rámci biológie zmenila, no druhy ako korytnačky a žraloky zostali.

10. Horná čeľusť je pohyblivá
Väčšina druhov žralok má hornú čeľusť pohyblivú. Kým všetky živ tvory majú bežne pohyblivú len spodnú sánku, či spodný zobák, žralok sa pri zahryznutí, alebo kŕmení dokáže ohýbať aj na hornej čeľusti. To isté dokáže už len pár druhov stavovcov, alebo rýb.