Česká domácnosť má neobvyklého miláčika, zachránenú líšku zlatú Vixey

0
5469

Vixey líška z vixey.czLíška určite nepatrí medzi typické domáce zvieratká. V susedných Čechách však majú Vixey, líšku, ktorú si jej majitelia zadovážili zámerne z líščej farmy na kožušinu, aby aspoň tejto jednej zachránili život a pokúsili sa upozorniť na problém, ktorý v Čechách prosperuje v podobe obchodu s kožušinou. V českej republike existuje niekoľko veľkých fariem, ktoré vo veľmi zlých podmienkach chová líšky, aby ich po pár mesiacoch, kedy získajú veľkosť dospelej líšky, zabili a stiahli z kože. Každý z milovníkov zvierat voči takémuto zaobchádzaniu so zvieratami bojuje po svojom. Rodina, pre ktorú sa Vixey stala ďalším členom rodiny to robí svojimi videami a webovou stránkou, na ktorej informuje verejnosť o tom, ako sa jej darí. Úspech majú aj ich videá na Youtube.

Príbeh Vixey
Stránky venoivané líške Vixey popisujú komplikácie pri hľadaní a získaní líšky. Jej majiteľ sa opakovane snažil o záchranu aspoň jednej líšky. Často bol odrádzaný, no predsa len sa mu po dlhšom vybavovaní podarilo získať kontakt na farmu, kde mu Vixey predal jeden z kožušinových farmárov. Ako malú chlpatú guľku si odnášal samičku líšky zlatej 25. apríla 2009 a jej dátum narodenia určili na 20. apríl, kedy oslavujú jej narodeniny. Len pár dňové mláďatko sa snažili odchovať podobne ako malého odvrhnutého psíka a pokiaľ sa nenaučila jesť tuhú stravu, bola starostlivosť o mláďa komplikovaná. Vzhľadom na fakt, že generácie tejto líšky sa dlhodobo chovajú v zajatí a mnoho jej predkov nikdy nevidelo trávu a les, je voľná príroda svojim spôsobom aj pre túto líšku rizikom. Jej majitelia jej dávajú tú najlepšiu starostlivosť, za čo sa im odvďačuje prítulnosťou a priateľstvom.

Neobyčajný domáci miláčik má úspech aj na spomínanom Youtube. Pozrite si niekoľko jej videí, ku ktorým si našlo cestu už viacero divákov.

Neúnavná energia a parádna obratnosť

Všetky informácie o Vixey nájdete na jej stránkach www.vixey.cz