Pozor: autokamery sú v Rakúsku a Nemecku zakázané

0
9426

DrivePro 200Ak ste niekedy sledovali súhrny platných zákonov na rakúskych cestách, asi by vám nikdy nenapadlo nazrieť na také riadky, kde sa popisuje technológia. Mnoho Slovákov môže byť nemilo prekvapených, pretože dennodenne mnoho z nich porušuje pomerne prísny zákon, ak vycestuje na rakúske cesty s autokamerou. Rakúsko, Nemecko a Švajčiarsko pred časom zakázalo používanie záznamovej technológie, čiže autokamier, na cestách aby tak chránilo občanov a ich práva. Vlastne je to aj vysvetlenie, prečo na internete nenájdeme kompiláciu nehôd a záberov z nemeckých ciest.

Zásah do súkromia a preto zakázané
Podľa zákona má ísť o zásah do súkromia a práv iných osôb, dochádza k nakrúcaniu ich pozemkov, záhrad, domov, plotov, tvárí, ich majetku bez ich súhlasu a vedomia. Z takéhoto dôvodu je potom zakázaná kamera v aute, ktorá však vznikla a svoj zmysel zachováva preto, aby bolo možné zaznamenávať cestu a ľahšie dokázať priebeh jazdy. V Rakúsku to neplatí. Mnoho Slovákov prejde za hranice a kamera stále beží. Je tu riziko, ktoré podľa niektorých zdrojov šplhá až na pokutu vo výške 10 000 EUR. Preto je potrebné zvýšiť opatrnosť a kameru odpojiť. Neoplatí sa v takomto prípade vyjednávať a tvrdiť, že kamera nebeží, alebo nemá zapojenú batériu.

Nezmysel, ktorý nemá logiku
Celý zákon je pritiahnutý za vlasy, keďže si môžete pokojne s veľkou zrkadlovkou nafotiť historické centrum Viedne, Berlína či Hamburgu, spraviť si fotografie striech, či ulice, v podstate podobne ako kdekoľvek na svete najčastejšie vidieť Japoncov fotiť všetko okolo seba. Hoci kamera zaberá len oblasť pred sebou a na vozovke, v mnohých prípadoch môže ochrániť majetok a zaistiť, že nebudete za vinníka nehody, nepomôže to. Zákon je zákon. V záujme ochrany osobnosti sú chránené práva osobnosti. Pri fungovaní Európskej únie s avšak pokojne môže stať, že rovnaký zákon pribudne aj u nás.

Osobnú skúsenosť s fotografovaním máme z dedinky Gaming, kde je zrejme zakázané fotografovať aj klasickým fotoaparátom, nie iba zaznamenávať vozovku pred kamerou. Nejde pritom o žiadne tváre, či niekoho pozemky. Odfotíte si tam kopec a hmlu, ako prechádza cez jeho vrchol, odfotografujete si miestny stĺp hanby a ak si vás nebodaj niekto z miestnych všimne, máte problém. Dokonca taký nezabudnuteľný že už s touto dedinkou nechcete mať nič spoločné. Cítite sa ako zločinec, bežný občan vás zastaví, fotografuje si vás, vzbudzujete znepokojenie a sledujú vás, aby si mohli odpísať značku auta, do ktorého budete chcieť nastúpiť, keď zistia, že ich námietkam a vyhrážkam nerozumiete ani slovo.