Tour de France 2013 sa dá vychutnať aj na hernej konzole v podobe hry

0
1614

Pro Cycling Manager 2013Pri predstave, že sa dá cyklistika a vôbec formát súťaže akou je Tour de France hrať na Playstation 3, som si osobne predstavoval niečo s príšernou hrateľnosťou, alebo aspoň hru komplikovanú na premýšľanie. Nakoniec prekvapila hra zaujímavá, s potrebou malej stratégie a k tomu je nutné pripočítať aj niekoľko drobností, ktoré vám v hre samotnej môžu priniesť náskok. Mám teraz na mysli rôzne faktory, vlastnosti a prvky, na ktoré prihliadajú samotní cyklisti počas pretekov. Pre aktívnych cyklistov a milovníkov hier sa dá hra pokladať za zaujímavú, pretože aj keď nenamáhate vlastné nohy, dýchanie a človeka samotného, pomocou jednoduchého ovládania a s danými situáciami. Dá sa to hrať a na počudovanie je to aj zábavné, aj keď pre netrpezlivých nedočkavcov bažiacich po okamžitej akcii to asi nebude to pravé orechové. Celé Tour de France 100th je vytvorené k príležitosti 100. výročia Tour de France. Z určitej pohodlnosti ale aj z časových dôvodov som siahol po rýchlej hre a celej sérií len z časti.

Tour de France v hernej podobe
Ako je známe, slávne preteky Tour de France majú niekoľko etáp. Ide o rôzne etapy na francúzskom území a na ostrove Korzika. S úsekmi v kilometráži aj lokalitami sa stretávame aj tu. Pokiaľ hráte celú sériu, majú svoju postupnosť a rôzne ďalšie nastaviteľné detaily, no zahrať si môžete aj konkrétny jediný úsek s výberom konkrétneho cyklistu z konkrétneho tímu. Osobne som sa trochu stratil v nastaveniach, keďže výber jazdca je trochu zložitejší a treba sledovať a skúšať prejsť do podrobnejšieho výberu podľa tímu. S konkrétnym menom cyklistu a na konkrétnom úseku ako hráč zažívate vlastnosti terénu, ako stúpanie, klesanie, ostré zákruty, nutnosť pridávať a ďaleko viac. Hra je realistická celkom slušne do miery, v akej vôbec môže neživá hra postavená na cyklistike byť. Simulátor cyklistiky, ako má byť.

Cyklisti v hre
Vyberať je možné z pestrého výberu tímov a ich cyklistov. Zarážajúce a prekvapivé zároveň je, že bratia Velitsovci z Omega Pharma – Quickstep sa v hre volajú Piotr Valits a Marvin Valits. Náš úspešný Peter Sagan je v hre v správnom tvare, a jeho ksicht sa na vás bude pozerať z mnohých tabuliek, ako aj z cieľových hlásení po dokončení pretekov. Postavička samotná už sa na neho veľmi nepodobá. Pre výrobcov by bol nepochybne zabijak času aj nervov, aby vôbec vytvorili podobizne bohatého výberu pretekárov.

Grafika
Vo svete počítačových (pochopiteľne, aj konzolových) hier vieme, že podstatný je hráč a nie vždy sa venuje pozornosť okoliu. Pri podrobnej hre kampane si užijete oveľa viac pekných detailov, pozeráte totiž z hora. Režim samostatných pretekov je rovnako pekne prepracovaný, no ste priamo v akcii. Nečakajte podrobné okolie a krajinu. Je síce veľmi pekne spracovaná, dotvorené sú detaily okolo cesty, stromy, krajnice, vozovka, a príroda s morom v prípade pobrežných oblasti. Samotné detaily už nie sú extra ostré. Taktiež rôzne mestečká a dedinky, cez ktoré prechádzate, nie sú presne identické, alebo sa ich architektúra opakuje. Detailnosť miest a ich stavieb nie je podstatná pre hru samotnú, no detailisti očakávajúci reálny priechod cez všetky úseky Tour de France by sa hry dočkali možno po 20 ročnom vývoji. Zábavné je sledovať ľudí okolo, ktorí vám fandia, vykrikujú, poháňajú vás, alebo fotia do mobilov. Černoch v oranžovom tričku je čarodejník, pretože ho vidíte raz, potom o 40 metrov, nakoniec v ďalšom meste hneď 3x a pod. Nachádzate aj križovatky, ktoré sú ohradené aby bolo evidentné, kam ísť.

Hrateľnosť
Bicykel s vašim jazdcom štartuje v celej hromade zvyšných jazdcov. Jediné tlačidlo (na PS3 riešené ako R2) umožňuje pohyb vpred. No nezostáva sa pri ňom, pretože k dobrému výkonu a stratégii potrebujete aj niekoľko ďalších prvkov. Pred pretekmi si môžete vybrať posilnenie počas pretekov, ovocie, energetický gél, alebo ďalšie drobnosti, ktorými sa pri únave nakŕmite a dodajú vám energiu. Nebyť dupnutia do pedálov, udržiavali by ste pomalé tempo s celým pelotónom, alebo za ním. Správne načasovanie silnejšieho našliapnutia do pedálov na Playstation 3 riešené pomocou tlačidla X vás posunie trochu vpred, no tak ako v realite, aj v hre takéto silnejšie šliapanie uberá z energie. Stúpanie do kopcov je náročné, čo sa prejavuje na rýchlosti a výdrži jazdca. Zjazd z kopca je zas pohodička v ktorej sa zase netreba príliš spoliehať na sklon, ale občas si pomôcť so šliapaním. Brzda (na PS3 tlačidlo L2) v niektorých horských etapách môže dostať zabrať a keď sa to nestihne, cyklista padá. Nepreletí okraj cesty niekam do rokliny, či kríkov. Drží sa na ceste. Jeho opätovné nasadnutie je vecou pár sekúnd a nič nie je pri jednom páde stratené. Pri dlhšom hraní sa mi vlastne ani nepodarilo zabiť cyklistu, alebo ho nejako zraniť. Škoda, že pri malom páde a veľkom páde postava padá rovnako.

Na obrazovke vidíte jednotlivé umiestnenia v poradí, pokiaľ prechádzate meracími bodmi na danej etape. Taktiež vidíte a počujete hlásenie „stajňového tímu“, časy, ukazovatele energie a niekoľko ďalších údajov. Pri veľkej únave, alebo potrebe vyššej energie môžete siahnuť po malej povolenej podpore, no po nej už v prípade únavy zostávate na krátky moment oslabený. To môžu využiť ďalší jazdci. Po pretekoch sa nevyhodnocujú len umiestnenia v rámci prejazdu cieľom, ale aj bodová súťaž a ďalšie výkony, podobne ako v originálnej súťaži.

Hodnotenie
Priznám sa, že nie som odborník na cyklistiku. Základné znalosti o pravidlách Tour de France, alebo žiadne znalosti, je to celkom jedno. Hra je vytvorená tak, aby ju pochopili a vnímali všetci, bez rozdielu toho, či preferujú dve kolesá, štyri, či len vlastné tenisky. Viac času som venoval jednotlivým pretekom s jediným jazdcom. Hra neponúka komplikované ovládanie, no možno zdĺhavými traťami a náročnosťou niektorých kôl nečakajte, že si 10 minút zahráte a koniec. Môže vás pohltiť aj na niekoľko hodín po ktorých ju možno už nebudete chcieť vyťahovať, no môže byť opäť pre niekoho ďalšieho. Hra ponúka oveľa viac, ako len hru pre jedného hráča s jediným cyklistom a na to, aby bola vašou srdcovkou potrebujete byť hráčom, ktorý vie čo čakať od športovej hry a simulátoru cyklistiky. Ideálne spojenie cyklistiky a hry pre hráča hier a vášnivého cyklistu v jednom.

Distribútor do SR a ČR je comgad.cz, kúpiť si môžete verziu pre PS3