Skúste si kariéru vodiča kamiónu v hre Euro Truck Simulator 2

0
3807

Euro Truck Simulator 2Počítačové hry s naozaj originálnou myšlienkou a dobrým nápadom sa vždy vedia uchytiť. Hoci Euro Truck Simulator 2 nie je prvým svojho druhu, ale skôr pokračovateľom, chcem ho zaradiť medzi hry, ktoré prichádzajú so zaujímavým nápadom, a to aj napriek tomu, že hra kopíruje existujúci svet kamiónov, dlhých trás a pravidiel cestnej premávky. Realita, s ktorou sa stretnete len vo svete kamiónov a nákladnej prepravy, získala opäť o niečo novšiu podobu počítačovej hry a ono sa to naozaj dobre hrá.

Veľké množstvo simulátorov, ktoré na trhu existuje, vám dnes umožní lietať, ovládať vlaky, vrtuľníky, rybárske lode, určitý druh hier vám dovolí ovládať celý lunapark, zoologickú záhradu, rybárčiť, ovládať reštauráciu, či celú nemocnicu. V tejto hre si môžete vychutnať prácu kamionistu a dá sa povedať že aj s množstvom starostí a pravidiel, ktoré sa tejto práce týkajú. Ak ste si mysleli, že život kamionistu sú len vyspávania na parkoviskách, boľavý zadok od dlhých trás a pokazený spánok, tak ste sa mýlili rovnako ako sa mýlila aj moja povrchná predstava. Nakoniec hra nie je čisto mužskou záležitosťou. Niektoré ženy by to mužom rady dokázali a pokiaľ sa rozhodnú, aj pre seba nájdu slušný výber rôznych ksichtíkov k svojmu hráčskemu profilu.

Euro Truck Simulator 2

Euro Truck Simulator 2
Ako už názov napovedá, hra sa týka Európy. Sú to práve európske krajiny, po ktorých sa budete môcť so svojim kamiónom prechádzať, brázdiť diaľnice a cesty deň čo noc. Nedokážem si predstaviť, ako by hra vyzerala, ak by sme na hraniciach museli čakať. Tu postrehnete len klasické tabule s informáciou o rýchlostiach a modrú tabuľu s hviezdami a názvom krajiny. Pochopíte, že ste práve prešli hranicami. Úvod hry ponúka hneď metropoly Európy, mimo Škandináviu, ale nechýbajú Britské ostrovy. V Čechách to je Praha alebo Brno. Rakúsko má Salzburg, Linz či Viedeň a Slovensko tu nemôže chýbať. To, čo spraví azda každý Slovák, je výber jediného slovenského mesta v ponuke a to Bratislavy za svoj štart. Po krátkej skúške získavate do prenájmu malé sídlo svojej firmy a kým nemáte peniaze na vlastný kamión, môžete jazdiť pre iné spoločnosti. Práve tak začína aj reálny kamionista v skutočnom svete. Starosti s nákladmi za palivo a opravy kamióna tak hradí zamestnávateľ. No len čo si zarobíte dostatok peňazí a budete si môcť dovoliť vlastný kamión, už to bude iná káva. Svoj podnik môžete zveľaďovať a rozširovať.

Euro Truck Simulator 2

Realita z reality
Hra sa snaží v mnohom podobať realite a reálnemu fungovaniu kamiónovej dopravy. Aj laik, ktorý videl kamión maximálne keď ho obiehal na diaľnici, tak získa niečo viac o práci kamionistov. Hráč rýchlo pochopí, že zo zákaziek si môže vyberať a ich časová dostupnosť je obmedzená. Líši sa cieľ, cena aj obsah tovaru. Určitý tovar sa vám sprístupní až po tom, čo získate „licenciu“ na prevoz jedovatých látok, výbušnín a rôznych špeciálnych druhov tovaru. Reálne sa snažili byť aj pravidlá cestnej premávky. Pokiaľ sa dostanete do protismeru, môže vám hroziť pokuta za ohrozovanie cestnej premávky. Zničenie kamióna, alebo vpálenie do áut sa tu trestá pochopiteľne pokutou aj ukazovateľom poškodenia. Prejazd na červenú? To ani neskúšajte, jedine ak chcete zasponzorovať štátnu kasu danej krajiny. Dopravné predpisy teda naozaj fungujú a pre mnohých vodičov maximálne osobných vozidiel to bude niečo nové, skúsiť si kamión, aj keď len na počítači. Dokonca sa mi podarilo zažiť státie na stopke približne 10 minút a to len preto, že vodiči skrátka nepúšťali tých chudákov na stopke ani za svet.

Euro Truck Simulator 2

Takmer aj nerealita
Pár vecí, ktoré možno Slovákom udrú do očí je fakt, že Bratislava nie je Bratislavou. Spozná to Bratislavčan, alebo vodič prechádzajúci Bratislavou. V hre neprechádzate ako správny kamionista centrom mesta a už vôbec nie tým historickým. Pre vás sú určené diaľnice a logistické parky, či okraje miest v priemyselných častiach predmestia. Tu teda nemožno nájsť nejaké výrazné prvky podobnosti s reálnou Bratislavou. Aj veterné elektrárne v Bratislave ešte nestoja, ale čo nie je môže byť. Hra však zrejme na toľko skrátila pôvodné časovo náročné trasy, že hneď za Bratislavou by tak už mohol byť Hainburg a Bruck an der Leitha, čo by dávalo zmysel. Bolo by tiež nemysliteľné, aby bola hra reálnou v celej dĺžke trasy. Také hranie by totiž asi nikoho nebavilo a tak sú trasy skrátené v celkom dobrom pomere, a nie sú tak ani dlhé a ani krátke. Dosť dlhé na to, aby sa otestovali vaše schopnosti plynulej jazdy bez porušovania predpisov a miestami pridlhé, keďže vám môže na predné sklo búchať prudký dážď, pre ktorý je naozaj dobré znížiť rýchlosť. Pri nevhodných manévroch hrozí šmyk a pri morbídnej chvíľke sa dá s kamiónom spraviť aj kotrmelec a realistická nehoda. Pomaly som sa tak dostal k plusom hry.

Euro Truck Simulator 2

Plusy hry
Medzi pozitívne prvky hry určite možno zaradiť fakt, že sa jedná o Európu, naše cestné pravidlá a značenie, ktoré poznáme a je nám blízke. Hra sa v skutočnosti snaží podobať na krajinu, ktorou prechádzate, len trasa je skrátená, aby bola hrateľná. Určite je vhodným spestrením využitia počítača a vhodným darčekom pre tatka vodiča, a nie len toho. Hra umožňuje viacero nastavení, úpravu kamióna, vylepšovanie, aj nutné detaily ako spánok či tankovanie. Rýchla inštalácia a nenáročnosť na hardware prekvapivo ponúka peknú grafiku, slušné efekty počasia, nuž a potešia aj detaily ako tupí vodiči, škodovky, mazdy, renaulty na cestách a aj iní kamionisti. Semafory nie sú len pre srandu, ale reálne upravujú premávku. Občas sa dá naraziť aj na blbca spomaľujúceho premávku a zareaguje, ak naň zatrúbite. Poteší aj ovládanie, keďže ovládateľnosť vozidla je na dvoch miestach klávesnice, kedykoľvek počas hry vymeniteľné, alebo kombinovateľné (WASD alebo šípkami). Hra počíta s omylmi hráča. Ak zle odbočíte a idete zlou cestou, na šťastie existuje vždy možnosť otočenia, pochopiteľne až na mieste, kde to je možné a bez pokuty. Len to zdržanie znamená peniaze… či skôr body dole.

Euro Truck Simulator 2

Mínusy
Zásadné mínusy som nepostrehol, ale ak je reč o malých problémoch… za mínus možno hodnotím komplikované cúvanie, ktoré potrebuje pár minút tréningu, než pochopíte, že občas ťahač nerobí, čo chcete. Na stopke sa ako v reálnom živote občas môže stáť aj niekoľko minút. Občas sa trochu drzosti oplatí, inokedy to do vás stihne napáliť nebrzdiaci vodič oveľa skôr. Malým mínusom je aj neprehľadnosť výjazdu napríklad ak odvážate štrk z rakúskeho kameňolomu. Možno je mínusom aj fakt, že ak raz vezmete zákazku, musíte ju dokončiť, alebo po zaplatení sankcií od obchodu rezignovať. Sankcie za rezignáciu sú však astronomické a tak sa viac oplatí dojazdiť trasu, hoci máte kamión zničený, alebo ste spravili obrovské zdržanie. Odporúča sa preto hru ukladať na miestach, ktoré chcete vy. Nakoniec tak nejde o mínus, ale skôr o malý tip.
GPS naviguje pomerne jasne. Len pozor, minimálne dve odbočky (hoci tam je blikajúca barikáda) v uliciach predmestí, ktoré vidíte vy cez okno kabíny, nevidí GPS navigácia.

Euro Truck Simulator 2

Skúsiť či neskúsiť?
Aj keď vás možno neláka svet kamiónovej dopravy, ako mňa, hra vás môže prekvapivo baviť a tešiť. Ponúka nezvyčajný herný zážitok, naše dopravné predpisy, vyžaduje dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Nemusíte sa príliš trápiť marketingom a účtovníctvom a predsa sa vám môže podnikateľsky dariť. Skrátka ide o zaujímavú oddychovú hru, kde nejde o život, ani vás nečakajú ťažké hlavolamy. Po získaní zručnosti v ovládaní vášho vybraného ťahača a sa môžete presadiť na trhu virtuálnej nákladnej dopravy v Európe a vďaka možnostiam postupu a vylepšovania môžete byť stále lepší a lepší, čiže to nemusí byť stále fádna hra. Euro Truck Simulator 2 ale určite nepatrí do rúk ponáhľajúceho sa nerváka, ale skôr premýšľajúceho a trpezlivého človeka. Akýmsi kúzlom hra upúta pozornosť aj mladých ľudí ktorí nemajú ani poňatia nič o cestnej premávke a nákladne doprave. Nuž a akýmsi kúzlom hra bavila a ešte nejaký čas bude baviť aj mňa. Veď dnes ma ešte čaká pár zásielok po Nemecku a mienim sa cez pár kšeftov v Rakúsku vrátiť na Slovensko, aby som si prešiel doteraz zanedbávané Čechy a sever Európy.

Ďalšie fotografie nájdete aj na našom facebooku.