Recenzia: hra Red Dead Redemption ako GTA na divokom západe

0
2561

Red Dead RedemptionPokiaľ ešte nepoznáte Red Dead Redemption, predstaviť si ho môžete zhruba pokiaľ poznáte GTA. Kultová séria Grand Theft Auto od vývojárskeho štúdia Rockstar Games je od svojho počiatku po súčasný hit GTA V veľkým menom vo svete hier. Vezmite si štýl hrania z GTA, typickú mapu, rozsiahly bohatý svet, množstvo bočných misií a plnenie hlavných misií, no zabudnite na autá, ulice a obchody s drogami. Red Dead Redemption ponúka svet divokého západu, jazdy na koni a k tomu všetky nástrahy spojené so životom bez výdobytkov dnešnej modernej doby. V skutku výnimočná hra od rovnakých vydavateľov ako GTA, ktorej už len pre rovnaké meno v riadku „vývojár“ odpustíte podobné prvky. V skutočnosti ide o osvedčené a lákavé rozhranie a koncepcia, ktorú vítame, ak vychádza od rovnakých ľudí. Hráč však nemôže čakať, že sa bude nudiť, pretože možností má hneď viacero.

O čo v hre ide
Hlavná postava John Marston odcestoval vlakom od priateľov a rodiny do odľahlého mesta v americkom vnútrozemí. Váš úplne prvý pohyb v úlohe hlavného hrdinu vedie zo železničnej stanice k vášmu kontaktu a jazdou na koni sa dostanete do vzdialenejších kútov okolia. Po tom, čo ho postrelia pri pevnosti ozbrojení banditi, ho nachádza blonďatá slečna, ktorá mu poskytne strechu nad hlavou a ošetrenie. Až tu začína reálna hra, dom s posteľou je váš „safe house“ s možnosťou ukladania hry a pred ním máte k dispozícií svojho koňa. Hra z konského sedla vám ponúka obrovský svet, ktorý je dostupný práve vďaka rýchlosti tátoša a všetky nasledujúce misie sa týkajú rozľahlých pustín, kaktusových hájov, jazera, mostov, železnice, širokých pastvín, aj kaňonov a skál. Všetko, čo sa v tomto svete objavuje vám ponúka hlavné, alebo len vedľajšie misie. Svet hry Red Dead Redemption však má toho oveľa viac.

Hrateľnosť
Hrá sa to výborne. Pri skúšaní veľkého množstva hier za posledných 50 dní ide o jednuz tých hier, kde nepotrebujete ani veľa skúseností, aby ste vedeli vyriešiť všetky situácie hravo a rýchlo. Jazda na koni, ktorá je veľmi pôsobivá a tvorcovia si dali záležať aj na vierohodnom spracovaní pohybov koňa, jeho grafiky a vôbec engine, pomáha hre zapôsobiť na hráča naozaj veľmi dobrým dojmom. Ľudia v tomto svete fungujú ako v realite. V noci spia a vonku tak nájdete málokoho, a cez deň fungujú. Ráno sa postupne niektoré obchody a remeselníci prebúdzajú a začínajú fungovať, večer sa strácajú v salóne, v baroch, a vo svojich domoch. Von občas vychádzajú kriminálnici a aj tí budú často vašou úlohou. Stratený kôň sa dá privolať zapískaním a vo svojej výbave využijete niekoľko zbraní, prípadne nástrojov. Vyberať z nich je možné pomocou niekoľkých tlačidiel. Automatické zameriavanie je trochu zvýhodnením hrania, pretože stačí zamieriť a páliť. Kým proti nikomu stačia dve guľky, sú prípady, kedy je protivník obzvlášť odolný. Áno, počujete dobre. Strieľať sa bude a je len na vás, či po zlých, alebo dobrých.

Dobro alebo zlo a množstvo práce
Žiť sa totiž dá s prestížou, alebo celkom bez nej. Ako zloduch môžete vykonávať rôzne čierne kšefty, zabíjať, lúpiť, kupovať. Pochopiteľne táto cesta vedie k vyšším a rýchlejším ziskom. Pokojnejšia kariéra, hoci možno zisky budú rásť pomalšie, je cesta dobráka, ktorý v noci stráži so psom mesto a bráni dobytok pred zlodejmi, alebo chráni ľudí v okolí. Zarobiť peniaze, alebo prestíž, môžete plnením rôznych misií v meste, alebo mimo neho. Hlavne tie mestské misie pochádzajú od ľudí, ktorí vám ich dajú viacero. Na mape vidíte tie miesta, kde získate prácu, podobne ako v prípade GTA. Na rotujúcej mapke máte zaznačené cesty, aj keď pravdou je, že nie vždy je zarastená prašná cesta rozpoznateľná ako cesta. Kôň si s tým poradí. Mimo hlavné misie môžete nájsť aj množstvo drobných vedľajších misii. V okolitom svete sa totiž nachádza bohatý rozľahlý svet, kde sem tam nájdete nejakú úlohu od pocestných, alebo náhodných cestovateľov. Prisadnite si k niekomu, čo odpočíva pri ohni, alebo oslovte niekoho len tak. Dajte si s ním preteky, pomôžte mu s hľadaním, alebo mu zachráňte život. V hre sa hráč nemusí nudiť, pretože ak vyráža z mesta von a má oči na stopkách, narazí na rôzne drobné úlohy. Aj v nich sa dá zbierať prestíž, alebo byť zloduchom číslo 1.

Na výber je niekoľko zbraní a zaujímavou z nich je laso. Nemusíte ho používať len na kone, ale aj na ľudí. Zviazať ich, odvážať, či dokonca ťahať za koňom. Zaujímavosťou je aj systém sreľby, pri ktorom je možné označiť hneď niekoľko cieľov a v takom poradí ich aj zasiahne po aktivovaní tohto módu streľby.

Okolitý svet
Ako som spomenul, okolitý svet ponúka niekoľko možností zárobku prestíže, či peňazí. Objavujú sa tu ženy, ktoré ohrozujú šakaly, zloduchovia, ktorí ohrozujú ženy, či civilné dostavníky ohrozené inou pliagou. Občas na prašných cestách stretnete uháňajúcich jazdcov a keďže celá krajina ešte nie je zastavanou plochou ako dnes, všade prekypuje život. Nachádzate zajace, srny, diviaky, skunkov, dravé vtáky, šakalov a tak ako v realite, aj tu sú pre vás nebezpečné práve šelmy a diviaky. Všetko sa dá zastreliť a získať mäso, alebo kožušina. Dokonca aj z môjho obľúbeného koňa, keď so mnou zletel zo strmého útesu, sa namiesto oživenia ponúkla jediná jedna voľba „Skin animal“. To hra nezobrazí, priebeh získavania kožušiny či kože je vyobrazený detailom na tvár hráča a krvavými fľakmi okolo. V okolitom svete narazíte aj na iné mestá, medzi ktorými sa v prípade časovej tiesne môžete prepravovať v dostavníku. Je to akási obdoba taxi, no ako inak, nie je to zadarmo.

Misie a vôbec postup v hre vám rozširujú lokality a možnosti. Striedate obrovský kus sveta, na ktorom je možné hrať, pomáhate armáde, či jednotlivcom, prípadne len sebe samému. Každá lokalita je niečím zaujímavá, všade sú ľudia, ktorí budú proti vám, alebo vás budú potrebovať.

Lovec odmien a minihry
V noci môžete strážiť a pomáhať mestu ako hliadka, cez deň máte možnosť plniť rôzne misie, prípadne zahrať si minihry. Jednou z najobľúbenejších činností, ktoré mimochodom ponúkajú celkom slušný zárobok a oživenie hry, je hra na lovca odmien. Zájdete k šerifovi a nazriete na nástenku, koho momentálne hľadajú. Ide o trochu uľahčené pátranie. V skutočnosti nepátrate, keďže hra oznámi na mape rovno informáciu o tom, kde sa údajne táto hľadaná osoba môže nachádzať. Je na vás, či sa k nemu vydáte a vrátite sa s dôkazom o jeho zastrelení, alebo ho privediete zraneného, no živého. Pokiaľ má kumpánov, rýchlo sa dá nazbierať munícia aj peniaze, pretože kumpáni majú tiež niečo pri sebe vo vreckách a podobne. Teda za predpokladu, že vás neskántria skôr. Chytaním zločincov si vylepšujete prestíž, aj kasu. Tú si dokonca môžete vylepšiť aj pomocou pokru. Tomu sa príliš nevenujem a tak si ho neužijem no milovníci tejto kartovej hry si môžu večer s ostatnými obyvateľmi mesta zahrať pri stole poker o skutočné peniaze.
Minihry sú rôzne drobnosti a hračky v okolí, ako napríklad práve spomínaný poker, či hod podkovou. Za minihru si dovoľujem považovať aj preteky v pustatine a podobne.

Mínusy hry:

  • Niektoré misie chcú opakované skúšanie, ak neviete ako ich vyriešiť.
  • Nebudete veriť, ale do mínusov sa naozaj tentoraz ťažko hľadá…
  • A vlastne áno, Red Dead Redemtion je (zatiaľ) len pre XBOX 360 a PS3

Plusy hry:

  • Rýchla inštalácia
  • Rozsiahly svet
  • Rôzne formy boja
  • Online multiplayer
  • Výborná grafika a napríklad už len samotný kôň a fyzika..
  • Výborná hrateľnosť
  • Originálna téma a možnosti hráča
  • Videá sa dajú preskočiť a rovno hrať
  • Bohaté možnosti hráča, hra na lovca odmien a úprava prestíže

Hra, ktorá nesklame
Povedzme, že vám je tematika divokého západu aspoň trochu blízka a očarilo vás niektoré z posledných „gétéáčiek“, potom je táto hra priam povinnosťou. Hráča, ktorý dokáže oceniť rozsiahly svet a bohaté možnosti pre hráča samotného, RDR nemusí vôbec sklamať a ponúkne mu celé hodiny hrania a zábavy. Misie sú pestré. Osobne ma potešili vierohodné misie, ktoré patria k pravej predstave o divokom západe a teda o živote v pustatine, nutnej starostlivosti o kone, dobytok, tvorba kriminálnych živlov a ich chytanie. Dôležitou spojnicou boli dostavníky a železnica. Aj tu tvoria dôležitú súčasť okolitého sveta, rovnako ako drsný život ďaleko od civilizácie. Sami sa ako hráči vydávate na chytanie divých koní, na zaháňanie dobytka do ohrady a do bojov na česť a spravodlivosť. Podobných hier je málo a preto je škoda, že si ju môžu zahrať len majitelia herných konzol.

Hru je možné kúpiť na: PS3 a XBOX 360