Letné prázdniny za počítačom a s počítačovými hrami

0
1645

Letné prázdniny deti a mládež prežívajú rôzne. Vonku, pri mori, na prázdninách u dedka, alebo na návštevách bratrancov po celej republike. Sú aj takí, čo skrátka určitý čas vyplnia presedením za počítačom. A povedzme si pravdu, takých nás je mnoho. Ťažko si však priznáme, že nás často láka aj preleňošenie večera až do skorého rána za zaujímavou hrou. Najmä chlapi. Že je to tak? Zahrať si dobrú hru môže ktokoľvek kedykoľvek, ale práve cez prázdniny majú mladí najviac času sa oddať tejto zábavke bez toho, aby museli ráno vstávať do školy, alebo vôbec riešiť čas, či sú naučení alebo nie. Preháňať to nie je dobré, ale pokiaľ poznáte správnu mieru a nie sú z vás vymletí blázni s obmedzenosťou výhradne na svet počítačových hier, potom vám neuškodí poznať svet počítačových hier aj počas prázdnin.

Nemáme kontakty na žiadnych vývojárov, no sme Slovensko a trh s hrami sa nás týka skôr až keď sú hry lacné, alebo napálené. Nuž ale zabudnime teraz na napálené, zostaňme vo svete originálok, ktoré sa nedajú plne nahradiť napálenou hrou. Ako vyzerá taký trh počas leta som sa bol informovať priamo u Jána Hanuša, správcu eshopu Gameexpres.sk, ktorému tiež ďakujem za jeho čas. Z toho si potom každý môže spraviť svoju predstavu, ako vyzerá predaj hier a hranie počas leta z pohľadu osoby, ktorá vidí čo sa kupuje, čo sa hráva a aj vidí kolísanie popularity niektorých titulov.

Aký je predaj počítačových hier počas júla? Je pozorovateľný nejaký úbytok, alebo zvýšenie predaja?
V júly je zajímavý hlavne prvý týžden, keď sa ešte predávajú novinky, ktoré vyšli a potom nasleduje spravidla prázdninový útlm, ktorý sa snažia obchody vyplniť výpredajmi skladu (ako v našom prípade) alebo distribútori zľavovými akciami (napr. EA dáva zľavu 30% na nové hry od 15.7. do 31.7)

Čo ide momentálne na dračku najviac a čo prekvapivo najmenej?
Veľmi dobre sa teraz predávajú PSP konzoly a hry. Cena väčšiny PSP hier totiž klesla na 10-15 € a tak si zákazníci na dovolenku nakúpia aj niekoľko hier naraz. Navyše cena konzoly PSP je už tiež dosť nízka. Prekvapivo sa pred prázdninami nepredalo veľa konzol Nintendo Wii a to aj napriek tomu, že Nintendo znížilo cenu konzoly na 145 € a v balení je aj nový ovládač a niekoľko pohybových hier.

Chystá sa v najbližšej dobe nejaká zaujímavá hra, ktorá môže ovplyvniť plány hráčov na tohtoročné prázdniny?
Bohužiaľ nie. Cez prázdniny vychádza vlastne len posledný diel Harryho Pottera, ktorý si snáď vylepší povesť po nepodarenom predošlom diely. Na nové hry si budeme musieť počkať do 26. augusta, kedy má vyjsť Deus Ex: Human Revolution, Call of Juarez: The Cartel, Red Orchestra 2 a trebárs aj Tropico 4.

Čo je podľa vás momentálne najväčší zabijak času z pomedzi hier a je to tiež v súčasnosti hrané?
Myslím že najviac hráčov zostane pri počítači kvôli World of Warcraft a podobným online hrám.
Neutíchajúci záujem je ale tiež o akčné multiplayerovej akcie medzi ktorými jednoznačne víťazí Battlefield: Bad Company 2. Veľa fanúšikov má aj stratégia Starcraft II a medzi športovými hrami to vyhráva FIFA 11.

Čo tak najnovší Harry Potter v hernej podobe. Je o neho nejaký výrazný záujem? Predsa film má veľký úspech a je oň veľký záujem. U počítačových hier podľa filmu to nebýva časté, že by sa niečo z úspechu presunulo aj na predaj a popularitu hernej podoby. Má vôbec hra šance mať slušnú predajnosť?
Hra podľa Harryho Pottera má ten problém, že predchádzajúci diel bol naozaj zlý a od herných novinárov dostával hodnotenia okolo 40%. Navyše posledné diely hry neobsahujú češtinu a tak nie sú pre deti tak atraktívne. Napríklad hra Harry Potter a polovičný princ vyšla v češtine a predalo sa jej 10x viac ako Harry Potter a Dary Smrti 1. časť.
Hra podľa filmu môže byť úspešná, ale má to snáď ešte ťažšie ako bežný titul. Všetci už vedia, že tieto tituly sú zbúchané narýchlo a vydržia len pár hodín. Česť teda zachraňujú výnimky ako Batman: Arkham Asylum alebo Chronicles of Riddick. Dobré hodnotenie si prekvapivo odnáša aj hra podľa filmu Cars 2 (Autá 2).

Ak by ste mali odporučiť, ktoré hry by podľa Vás boli tie pravé letné, vhodné na chvíľkové hranie po večeroch v týchto horúčavách, alebo hry na búrkové obdobie? Mám na mysli prvý tip, čo Vám príde na rozum.
Podľa mňa je najlepšie hrou na leto futbal a je jedno či FIFA 11 alebo Pro Evolution Soccer 2011. Jeden zápas netrvá dlho, takže u hry nemusíte tráviť dlhý čas a vonku si potom s loptou môžete skúšať parádičky, ktoré ste videli v hre.
Určite by som tiež odporučil akékoľvek pohybové hry pre konzoly Xbox 360 Kinect, Playstation Move a Nintendo Wii.

Tak vidíte, aj človek z brandže počítačových hier odporúča viac pohybu a skúsiť konzoly, ktoré možno ovládať vlastným telom. Hier sa predáva málo a aj vývojári hier zrejme vedia, že sa neoplatí vychádzať cez prázdniny s veľkými titulmi von, lebo by nemuseli naraziť na záujem ľudí. Čo vidím na okolí, viacerí hráči si cez prázdniny skúsia tie hry, ktoré počas školského roka presúvali na voľnejšie dni, my sme si tak napríklad v redakcii zahrali Red Faction: Armageddon alebo The Sims Medieval, z ktorého sme boli nadšení. Naposledy to bol však obyčajný tenis na konzole Nintendo Wii. O nej sme si tu už tiež napísali svoje.