Hrali sme počítačovú hru Medal of Honor

1
3933

Novinka, o ktorej sa na mnohých miestach hovorilo už pred časom a dnes keď je vonku tak opäť, má mnoho kvalít, ktoré uvítajú najmä hráči milujúci známe vojnové konflikty a sledujú dianie na Blízkom Východe. Medal of Honor je totiž príbehovo nasadený práve do ozbrojených konfliktov v Afganistane. To, čo sme mohli vidieť len v správach, v spravodajstve a z fotografií, sa dá konečne zažiť priamo v akcii v kvalitnej počítačovej hre. S bohatými detailmi na dobrej grafickej karte a celom stroji sa dá hra úžasne vychutnať. Hrali sme ju aj my, takže si dovolíme vám predstaviť svoje prvé dojmy o hre a niečo o príbehu.

Ukážka z hry a videa, ktoré pri hraní máte možnosť prežiť:

Hra začína úlohou spolujazdca v aute s afganským bojovníkom proti Talibanu, ktorý spolupracuje s americkými zložkami. Prechádzate spoločne husto zastavanými ulicami typických nízkych arabských stavieb. Nebezpečenstvo dýcha z každej strany, veď aj zaraz pochopíte, že čoskoro si to trochu olova namieri aj k vám. Hneď, ako sa postavíte na vlastné nohy, k dispozícií máte kvalitnú zbraň schopnú zamerať presné strely na nepriateľa, revolver s nekonečným zásobníkom vhodný na stretnutie na blízko a v čase, keď žiaden spolubojovník nie je na blízku. Toho totiž môžete požiadať o nejakú muníciu, ak vám chýba. Jednoduché ovládanie klasické pre tento typ hier nie je nijak komplikované ďalšími úkonmi. Sami otvárate dvere stlačením tlačidla F na klávesnici, pokiaľ tak hráte, avšak to musí byť celý oddiel na mieste pripravený. Len tak dvere otvárať neuvážene hra ani nepsutí. Niektoré z dverí sa otvárať nedajú. Bojuje sa vo dne aj v noci. Bojuje sa v prašnom prostredí aj v prostredí hôr a strmých svahov afganských hôr. Pri predstave Afganistanu sa mnohým predstaví púštna kamenná krajina s trochou zelene a asi takou aj je krajina v Medal of Honor. Netreba ďaleko cestovať, správnu atmosféru nebezpečia hôr a púští si vychutnáte aj tu. Nepriateľ môže byť hocikde. Tak trochu sa dá aj počas chovania spolubojovníkov vycítiť, kedy je kopec čistý od nepriateľskej streľby. Keď sa oni upokoja a upokojí sa aj streľba, v skutočnosti by sme čakali nejakého skrytého talibanca, ale až tak reálna hra nemôže byť žiadna.

Bojová technika v ukážke

Hra je pre jedného hráča, kde misie plníte so spolubojovníkom, alebo s viacerými členmi oddielu. Úžasné je sledovať výsadok z vrtuľníka a hneď aj byť pod tvrdou paľbou a vyčistiť svahy hôr od nepriateľskej paľby. Zábavné je však prechádzať rozsiahle hory a svahy na štvorkolke. Nechýba nočná vízia pre tmavé miesta, afganské jaskyne a bojová technika navádzania striel na určité ciele.

Tento pasák kôz nie je tak nevinný ako by sa zdalo:

To sme však len pri hre jedného hráča. Bohaté možnosti online hry dodávajú hre celkom iný rozmer. Skvelá akcia, silné komando strelcov proti inej skupine útočníkov vie byť pre ich živosť oveľa viac zábavné, ako hra jedného hráča. Je dobré si doinštalovať PunkBaster funkciu, ak sa vám pri prvotnej inštalácií nenainštalovala. Hru multiplayer nemôžeme hodnotiť vôbec zle. Síce naše hranie prebiehalo krátko z časových dôvodov, ale len čo by to šlo, nebránime sa ju znova vytiahnuť a zahrať online proti sebe v inam tvrdom súboji. V ňom sa budú hodiť funkcie deľby o muníciu medzi kolegov navzájom ale aj možnosti dohovárania sa. Multiplayer pripomína viacero iných známych hier, aj samotné Medal of Honor, ako inak. Má ale svoje zasadenie do o niečo viac aktuálnej oblasti, má bohaté možnosti výberu a multiplayer tu patrí medzi kvalitné, kde sa snáď nikto neobjaví s nejakým podvodným programom upravujúcim vlastnosti hry a neskazí pocit z hry.

Ukážka multiplayer: hladká hra za povstalcov so záznamom aj výberu v úvode a ďalej hrou.

Boli spomenutí talibánci. Áno, Taliban je ten, proti ktorému bojujete. Bolo len otázkou času, kedy sa naplno vysloví ich meno aj vo svete počítačových hier. Tak ako každý veľký vojnový nepriateľ, aj Taliban je dnes jedným z nich. Pri ich urážlivosti a podráždenosti s veľkou chuťou reagovať na každý prd vo vetre je otázne, za ako rýchlo sa k hre dostanú aj oni a vyslovia sa proti autorom. A možno majú celkom iné starosti.
Hra sa dobre hrá, je slušnou hrou pred Vianocami a tiež tipom na darček pod stromček fanúšikovi série Medal of honor a celkovo akčných hier.

Kde hru kúpiť?
Kúpte si aj vy Medal of Honor limitovanú edíciu za cenu bežnej verzie priamo tu LINK
Alebo Medal of Honor limitovanú pre Playstation 3 s hrou zadarmo – Medal of Honor Frontline a zároveň možnosťou sa zúčastniť testu Battlefield 3 LINK

Comments are closed.