Duke Nukem Forever: 12 rokov vývoja jednej počítačovej hry

0
1848

V súčasnej dobe herný priemysel prosperuje oveľa viac ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi, hry sú vyrábané s niekoľko miliónovými rozpočtami, desiatky ľudí pracuje na vývoji a firmy sa bijú o možnosť pokračovaní už úspešných titulov. Vydanie hier sprevádzajú obrovské reklamné kampane, reklamy v televízií, v novinách, na plagátoch a všelikde inde. Niektoré firmy nám prinášajú pokračovania ich predošlých hier každý rok, ba niekedy aj 2 krát do roka, na druhej strane iným to trvá aj niekoľko rokov. Dĺžka vývoja ale nie je záruka kvality, sú hry na ktoré sme čakali 4-5 rokov a ich kvalita sa nedá ani porovnať s hrami ktoré boli vypracované za ¾ roka ale oveľa lepšie. V tomto článku Vám trošku priblížime najnovší herný otáznik jari a leta.

Duke Nukem Forever ( ďalej len DNF) je pokračovanie veľmi úspešnej a revolučnej hry Duke Nukem (ďalej DN) s roku 1996, hra svojou fyzikou, hrateľnosťou a 3D prostredím vynikala medzi ostatnými hrami tej doby. Príbeh hry bol posadení na zemi kde raketovou rýchlosťou vzlietol do vesmíru. Invázia mimozemšťanov na zem ktorý zabíjali mužov a do žien kládli svoje alien vajíčka je naozaj drsné a DN si naozaj nebral servítku pred ústa, hneď v prvej misií ste sa dostali do strip-baru kde ste mohli striptérkam platiť aby Vám čo to ukázali. Hlavný hrdina s menom Duke Nukem sám stojí proti hordám mimozemských votrelcov a robil to svojským spôsobom, jeho často vtipné poznámky tipu Rest in peace ( odpočívaj v pokoji) hráčov naozaj bavili, v pokoji s drsným pohľadom zniesol aj tie najhoršie situácie v hre. DN bol proste veľký hit, a tak firma 3D realms ktorá to vtedy vydávala nečakala dlho a ohlásila pokračovanie. Ale kto by to bol povedal že nato pokračovanie si počkáme pekne dlho…..
Teraz koncom mája vyzerá všetko nádejne, DNF sa blíži k svojmu dátumu vydania ktorý je 10 júna tohto roku. Ale pozrime sa v krátkosti čo tomu predchádzalo.
V roku 2003 bolo vydanie po prvý krát zrušené z dôvodu že vydavateľ mál kopec práce s vydávaním iných hier a hra nebola ešte dokončená. Počas roku 2006 vývojárske štúdio 3d realms malo finančné problémy ktoré ho donútili prepúšťať významných zamestnancov a pozastaviť vývoj DNF. O rok neskôr vývojári dávajú tejto hre poslednú šancu a vydávajú aj pekný teaser trailer ktorý ma fanušikov nabudiť. Prichádza rok 2009 kedy 3d realms končí, štúdio sa uzatvára a DNF je stratený. Ale ešte ten rok nastáva úsvit a vývoj hry preberá Gearbox Software ktoré ma v pláne to dokončiť do konca, a to sa im aj podarilo. Ak prehltneme odklad ktorý hra má súčasne, mala vyjsť 3. marca ale dostala 5 týždňové predlženie tak je všetko v poriadku a starý hráči s novými fanušíkmy sa na 99% dočkajú.
Gearbox hru dotiahol a s vydavateľom 2k Games urobil naozaj dobrú prácu. Každú chvíľku vychádza nejaký ten rozhovor alebo video s hry a vyzerá to sľubne, už 3. Júna vychádza demo ktoré bude obsahovať prvú misiu s hry. Duke Nukem ako ho poznáme, vtipný, obklopený peknými ženami a naozaj krutý voči mimozemsťanom ktorý sa vrátili tento krát veľmi nahnevaný. 12 rokov sme čakali a dúfam aj verím, že nie zbytočne. Ak Vás zaujímajú ďalšie informácie o tejto hre tak Vám odporúčam česko-slovenskú fan-stránku ktorá sa venuje tejto hre, je pravidelne aktualizovaná a tie najhorúcejšie a najzaujímavejšie veci sa dozviete práve tam – www.duke-forever.com.

Na záver pridávam trailer ktorý vám naozaj nabudí hlavu touto hrou!

S českými titulkami si ho môžete pozrieť na http://www.videacesky.cz/trailery-recenze-filmy/duke-nukem-forever-trailer.

Pripravili Jand: www.duke-forever.com